Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СВЕТКАВИЧНА РЕАКЦИЯ: Полицията обезвреди и арестува нападателя, отправил се към Ангела Меркел.
СВЕТКАВИЧНА РЕАКЦИЯ: Полицията обезвреди и арестува нападателя, отправил се към Ангела Меркел.

Опитът за атентат срещу Ангела Меркел бе извършен на 14 март до северния вход на Бундестага, откъдето тя излезе след клетвата си пред Долната камара. Смугъл мъж на средна възраст с черна коса, определено с вид на имигрант, който според някои публикации е афганистанец, пробва да пробие охраната и започва да крещи. Това се вижда на видео, публикувано от "Ди Велт".

Част от медиите твърдят, че викал "Меркел. Аллах акбар". Камерата показва как двама охранители много бързо го хващат и го повалят на земята. Връзват ръцете на гърба му и го арестуват, като в това време той продължава да говори на висок глас на неразбираем език.

Ангела Меркел само го поглежда за не повече от секунда,

качва се в черния си седан и се отправя към двореца "Белвю", където я чака президентът Франк-Валтер Щайнмайер. След това тя официално е произведена в длъжност "канцлер на Федерална република Германия" за четвърти път.

Интересен детайл е, че потенциалният атентатор е облечен с бели панталони, а канцлерът носи бяло сако.

Докато шефката на правителството бе в Бундестага, пред него се проведе рехав протест срещу избирането й. Униформените изгониха и друг мъж заради постер и крясъци "Меркел трябва да си отиде".

Кой е заподозреният, когото полицията прибра,

както и какви са мотивите му да нападне канцлера, не е ясно. Органите на реда потвърдиха, че има задържан, но отказаха подробности за инцидента. Те запазват мълчание дори по въпроса дали атентаторът все още е в ареста.

Това не е единственият опит за покушение срещу Ангела Меркел. По време на посещението й в Прага през август 2016 г. въоръжен се опита да се вклини в кортежа й с мерцедеса си. Говорителят на чешката полиция съобщи, че е предотвратен атентат срещу официално лице. Подробности отново не бяха оповестени.

През 2012 г. в Кишинев 23-годишен атентатор хвърли коктейл “Молотов” по колата на германския канцлер, но улучи автомобила на своя премиер Влад Филат. По чудо никой не пострада. Молдовската полиция реагира много бързо и арестува човека, приготвил бутилка със запалителна течност за Меркел. Това се случи вечерта, когато тя

пътувала към летището след края на официалната си визита.

Детайли от разследването също не бяха съобщени.

Ангела Меркел беше първият европейски лидер, който заяви, че вратата на страната й е отворена за бежанци, когато през 2015 г. много хора главно от Близкия изток тръгнаха към Европа. Тя бе критикувана от свои партньори, че се отнася прекалено либерално с мигрантите, но не призна това свое решение за грешка. Баварският премиер Хорст Зеехофер дори заплаши, че ще атакува решението в Конституционния съд. Именно тази политика доведе до спад в подкрепата за консервативната дама и на последните избори партията й спечели едва 30% и

почти 5 месеца не можа да състави правителство.

"Това беше извънредна ситуация и аз взех решението си според това, което за мен беше правилно от политическа и хуманитарна гледна точка. Подобен род извънредни ситуации се случват от време на време в историята на страната. Ръководителят на правителството трябва да действа и аз го сторих", коментира Ангела Меркел.

КАТЕГОРИЧНОСТ: Ангела Меркел не съжалява за решението си да отвори границите за бежанците.
КАТЕГОРИЧНОСТ: Ангела Меркел не съжалява за решението си да отвори границите за бежанците.