Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКИП: Елена Шмелева, Александър Румянцев (вляво) и Сергей Когогин (до Путин) заседават с президента.
ЕКИП: Елена Шмелева, Александър Румянцев (вляво) и Сергей Когогин (до Путин) заседават с президента.

Тя оглавява фонд за талантливи деца, чиито спонсори са най-богатите руснаци

Генералният директор на автоконцерна “КамАЗ” Сергей Когогин е декларирал приходи от 638 хиляди евро за 2016 г.

Хематологът Александър Румянцев участвал в спасителната операция след аварията в Чернобил

Повишение вероятно очаква тримата съпредседатели на щаба на Владимир Путин, след като той спечели поредната си победа. За кампанията му се грижеха шефката на фонда "Талант и успех" Елена Шмелева, Александър Румянцев, директор на Националния медицински изследователски център за детска хематология, онкология и имунология "Дмитрий Рогачов", и Сергей Когогин, управител на автогиганта "КамАЗ".

Кариерата на предшествениците им е тръгнала нагоре, след като са работили за президента. През 2000 г. тази длъжност бе поверена на Дмитрий Медведев, който към онзи момент е заместник-ръководител на администрацията в Кремъл. По-късно Медведев беше дори държавен глава за един мандат и дълги години премиер.

През 2004 г. шеф на кампанията на Путин е също служител от екипа му. Дмитрий Козак после става министър на регионалното развитие и отговорник за олимпиадата в Сочи, а от 2014 г.

като вицепремиер отговаря за Крим

точно в критичните моменти, в които полуостровът е анексиран към Русия.

Преди 6 г. ръководител на щаба на Путин е кинорежисьорът Станислав Говорухин, който след това е избран за депутат в Думата, съпредседател е на Общоруския народен фронт и шеф на комисията по култура.

Все още не е ясно къде ще бъдат назначени тримата съпредседатели на току-що преминалата кампания. Те си бяха разпределили много точно функциите. Елена Шмелева отговаряше за идеологическата част, връзките с медиите и обществеността, както и за сайта.

Сергей Когогин

се занимаваше с икономическите въпроси,

а Александър Румянцев координираше работата със застъпниците и доброволците.

46-годишната Елена Шмелева е от Санкт Петербург също като Владимир Путин. Слухове твърдят, че двамата имат роднинска връзка, но говорителят на държавния глава Дмитрий Песков заяви, че това са пълни измислици.

Според източници на руското издание "Ведомости" влиянието й се доближава до това на дъщерята на президента Катерина Тихонова, която оглавява друг фонд - "Инопрактика" към Московския държавен университет.

Само да вдигне телефона, и всички - бизнесмени и политици, тутакси отивали на крака при Шмелева. Не е ясно дали са роднини, но двете са контактували, когато настоящата шефка на кампанията на Путин е била вицепрезидент на благотворителната организация "Система".

Сегашният фонд, в който работи петербургчанката - "Талант и успех", е учреден на 24 декември 2014 г.

Той е основал център за талантливи деца "Сириус", който се помещава в сгради, построени за Олимпиадата в Сочи. Спонсори на неправителствената организация са най-богатите руснаци, описани в класацията на "Форбс".

Сред тях са милиардерите

Роман Абрамович

и Олег Дерипаска,

шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов, бизнесменът Генадий Тимченко и много други. Фондът купи хотел в олимпийското градче, а правителството му преодостави безплатно три ледени пързалки и медицински център.

Вторият съпредседател на кампанията на Путин Сергей Когогин е завършил радиофизика в Казан. Заема 493. място в списъка на сп. "Финанси" на руските милиардери със състояние 3,3 млрд. рубли (46,5 млн. евро). През 2016 г. е придобил доходи от 638 хиляди евро. Бил е вицепремиер в правителството на Татарстан и депутат.

Жена му Алфия Когогина е народен представител в руската Дума и благодарение на нейната декларация става ясно какви са приходите на мъжа й. Брат му Александър Когогин е бил министър на промишлеността и търговията на Татарстан. Президентският довереник има двама синове и една дъщеря.

Уставният капитал на автоконцерна "КамАЗ", чийто генерален директор е Когогин", е 500 млн. евро. В него работят 36 хиляди души.

Производителят на камиони наскоро навърши 60 г. и разказа, че

прадедите му били изпратени в изгнание заради бунт

срещу Иван Грозни.

Като дете заедно с баща си майсторил всички шкафове и маси, които използвали вкъщи.

Също като президента е запален по спорта. Преди няколко години участва в казанския маратон заедно със жена си. Но иначе Когогин предпочита да ходи на лов.

Третият съпредседател на президентския щаб - лекарят Александър Румянцев, е 71-годишен. Още през 1987 г. става главен хематолог на Министерството на здравеопазването на СССР. Детският център по хематология, който оглавява докторът, е създаден през 2005 г. под патронажа на Владимир Путин.

Румянцев е един от организаторите на програмата "Децата на Чернобил". През 1986-1987 г. той участва в спасителната операция след аварията в атомната централа.