Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Репутацията му на терена беше безупречна. Всепризнат джентълмен, той винаги се отнасяше с уважение към съперника и изключително рядко си изпускаше нервите. И най-големите звезди в съблекалнята на еврограндовете, през които мина, се отнасяха с респект към него, а младите го боготворяха. Преди време бившият нападател на "Реал" (Мадрид) Алваро Мората си призна чистосърдечно, че за известно време му е бил нещо като личен келнер, но тази роля ни най-малко не му е тежала.

"Носех му храна и безалкохолно от ресторанта, но го правех с кеф. На терена ми помагаше и разчитах на ценните му съвети в напрегнатите моменти", спомня си Мората за хубавите времена, когато имаше честта да бъде в една и съща съблекалня с Шаби Алонсо, признат за един от най-добрите футболисти на нашето време.

Статистиката му с награди и купи е умопомрачителна. Печелил е абсолютно всичко във футбола. Става световен и два пъти европейски шампион с испанския национален отбор. С екипа на "Реал" (Мадрид) мачка в Испания и Европа, но не бива да се забравят и успехите му с "Ливърпул" и "Байерн" (Мюнхен). Алонсо е футболист, който

заслужава да му бъде правен шпалир,

на който и стадион да се появи в Европа, Южна Америка и въобще в целия свят.

И на фона на целия този блясък дойде шокиращата новина, че бившият футболист може да се окаже насилствено затворен между четири стени в компанията на закоравели бандити. Испанските данъчни въобще не се впечатляват от визитката на бившия национал, от позлатените статуетки в домашната му витрина, от милионите фенове, които го боготворят. Заядливите финансови ченгета твърдят, че същият този симпатяга на терена е крал яко от испанската хазна.

От 2015 г. насам той е пращал всичките си финансови постъпления от имиджови права в съмнителна офшорка, за да не плаща данъци. Схемата е за милиони евро, върху които не е наложен данък. Копоите на испанската НАП вече опитаха веднъж да вгорчат живота на Алонсо и дори вкараха случая му в съда. Бившият испански национал беше оправдан на всички инстанции и явно се беше успокоил, че най-лошото е останало зад гърба му.

Сега ситуацията отново се промени и Шаби влезе в полезрението на своите сънародници. Данъчните инспектори твърдят, че този път имат

неопровержими доказателства

за вината на футболната легенда и дори са му измислили наказание. Според тях Алонсо трябва да влезе за 8 години зад решетките. В най-скоро време доказателствата за финансовите измами на бившия футболист ще бъдат предадени на прокуратурата и той отново ще трябва да се заобиколи със скъпоплатени адвокати.

Испанските медии твърдят, че схемата на Алонсо въобще не се отличава с някаква особена гениалност. Той е прехвърлял приходите си в офшорка и така се е спасявал от голямата неприятност да плаща 43 процента върху приходите, каквото предвиждат безкомпромисните данъчни закони в Испания. По подобен начин Роналдо и Меси пращаха парите си в офшорни компании, за да се радват на почти всичките парички, които получаваха от своите клубове и рекламодатели. И срещу тях се водиха шумни дела, но двете суперзвезди се отърваха със солени глоби.

Такава почти със сигурност ще трябва да плати и батко им Шаби. Данъчните копои

ще поискат по съдебен път

8 млн. евро,

което си е една доста болезнена плесница за играча, който години наред старателно спестяваше за времената, когато няма да е повече футболист. Самият Алонсо се кълне във всичко свято, че е невинен.

"Доверих се на фирма, която да се погрижи за моите интереси. Те ми предложиха различни законни варианти за управлението на моите пари и аз избрах най-добрия. Не съм направил нищо лошо. Веднъж вече съдът ме оправда и не виждам защо сега отново трябва да вървя по вече изминат път. Притеснявам се, че се вдига излишна олелия около моето име. Нищо чудно хората да решат, че наистина съм престъпник. Твърде дълго съм градил доброто си име и не желая да го изгубя толкова лесно", ядоса се Шаби Алонсо.

Той получи подкрепата на красивата си съпруга Агоре, която във фейсбук профила си съобщи на света, че

любимият

й е невинен

и по-скоро е паднал жертва на лов на вещици в Испания. Агоре и Шаби са пример за сплотено семейство. Двамата се радват на три прекрасни деца, а до този момент Алонсо никога не е давал повод да го обвинят в изневяра. Той наистина е перфектен спортист и съпруг. Само да не беше скандалът с данъчните, който лепна черно петно върху безупречната репутация на футболната легенда и го вкара в устата на хейтърите. Тепърва съдът ще реши дали за Алонсо няма да дойде много по-голямо изпитание от това да се справя с хорската злоба и ненавист.