Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Москва обяви, че десетки руски граждани са били ранени този месец в Сирия, но отрече всякаква отговорност за тяхната дейност на фона на все повече съобщения за жертви сред руски наемници, съобщава БГНЕС. Коалицията начело със САЩ на 7 февруари удари по военна част, която нападаше позиция на "Сирийските демократични сили" източно от река Ефрат в Източна Сирия и уби около 100 души.

Съобщено беше, че сред жертвите на удара има много руски наемници, по данни на техни роднини и на паравоенни групи, както и на политически организации, които публикуват информация за жертви.

В началото на февруари телевизионният канал Си Би Ес съобщи, че руски граждани са били част от подразделения на сирийските правителствени или, които на 7 февруари са нападнали щаба на подкрепяните от Вашингтон "Сирийски демократични сили" до селището Хашам в провинция Дейр ез Зор. В отговор международната коалиция начело със САЩ е нанесла удар по правителствените сили.

Местният казашки лидер Андрей Даценко, който написа във Фейсбук, че Митин е бил ранен в Сирия, също изтри съобщението си. Руското правителство подготвя законопроект, който ще направи легални частните военни компании, за да изчисти сегашния неясен статут на наемниците, участващи в конфликти зад граница.

Руското външно министерство, което преди това беше казало, че вероятно са били убити петима руски граждани, във вторник излезе със съобщение, че „има също и няколко десетки ранени” при нападението. Руското ведомство каза, че „има руски граждани в Сирия, които са отишли там с различни цели” и „не е работа на външното министерство да оценява законността на техните решения”.

Министерството в Москва каза, че е помогнало на ранени руснаци да се върнат у дома, където те „получават медицинска помощ в различни лечебни заведения”.

Москва отрече, че в инцидента са участвали руски военни. Руски длъжностни лица отказват да признаят, че в Сирия има руски наемници, въпреки че има все повече доказателства, че те са сражават активно на страната на сирийското правителство.

В неделя на официалния сайт на Руската православна църква в централния руски район Рязан беше съобщено, че казакът Алексей Митин е бил ранен в битка докато е изпълнявал военните си задължения и е починал в болница в петък. Впоследствие съобщението беше променено и в него се казваше само, че Митин е починал.