Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отиде си Лазар Цветков – талантлив литературовед и дисидент.

На 24 април 1975 г. прокурор Беркова обвинява Лазар Иванов Цветков, роден на 9.VІ.1935 г. в гр.София, жител на същия град, българин, български гражданин, с висше образование, научен сътрудник, неосъждан, безпартиен, в това че:

„През периода 1968-1974 год. при условията на продължаващо престъпление, с цел да отслаби властта в Народната република и да й създаде затруднения, проповядвал антидемократична идеология, разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй и разпространявал литература с такова съдържание – престъпление по чл.108 от НК.

През периода 1968-1974 год. при условията на продължаващо престъпление, с цел да отслаби и създаде затрудения на властта в СССР е разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй и разпространявал литература с такова съдържание – престъпление по чл.113 от НК във връзка с чл.108 от НК.”

Следствените материали са 200 машинописни страници, а по делото са разпитани 56 свидетели. Експерти са проф. П. Гиндев, ст.н.с. Д. Крецул, н.с. П. Панчев, проф. Ив. Вакарелски. Прокурор Беркова обвинява подсъдимия, че той се бил насочил към проблеми, които “не били решени от марксистко-ленинската философия”, а именно – за “човешката индивидуалност” и за “човека в съвременния свят”. Обвиняемият започнал “да отхвърля учението за световно-историческата роля на работническата класа, на диктатурата на пролетариата” и да твърди, че ”марксизмът…трябвало да претърпи модификация".

Пред следователите Лазар Цветков заявява: ”…на социализма са присъщи някои органически слабости като недостатъчна възможност за лична инициатива и трудови качества, като незаинтересованост на хората от производството, отпуснатост, отсъствие на динамични двигатели. Вследствие на това...преобладаването на материалния интерес у хората над духовния, добива в социалистическите страни особена острота и трудна преодолимост”.

Н.Н. свидетелства: ”Твърдеше, че моделът на социализма в социалистическите страни бил сбъркан. В Чехословакия се били опитали да го поправят, но с изпращането на войски им било попречено”. Свидетелят И.Ч.: ”Той казваше за социализма, който се строи в СССР и другите социалистически страни, че това е тоталитарно общество…” Свидетелят С.Б. заклеймява: ”Изказванията на Цветков за нашето общество бяха, че кариеризма, угодничеството се ширели и тези, които трябвало да водят борба срещу тях, сами били кариеристи и угодници…”

Според прокурор Беркова обвиняемият твърдял, че в “страната ни съществували ограничения на словото, печата…”, че БКП „лансира некадърните”. Изказвал се и против съветската агресия в Чехословакия през 1968 г. Твърдял още, че “в Съветския съюз с извращенията от времето на култа не било скъсано, тъй като хората от това време продължавали да действат и сега с насилие и терор”. Наричал Андрей Сахаров “една от малкото събудени съвести на човечеството”, а Александър Солженицин – “най-крупното явление на съвременната руска литература в СССР и Запад”.

Според прокурор Беркова всички тези „опасни дейности” обвиняемият Лазар Цветков е извършил “умишлено с цел да отслаби властта в НРБ и СССР и им създаде затруднения”.

Присъдата е 5 години затвор. Излежава я в Старозагорския затвор. След 1990 г. проф. Цветков бързо разбра, че политическа промяна и истинска промяна са две различни неща. Поклон пред светлата му памет!

*От фейсбук