Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-обичаният руски певец Владимир Висоцки изнася хиляди концерти надлъж и шир из Съветския съюз. Свири с китарата си на коляно и пее с часове по гари и площади, когато е бил разпознаван и спиран от минувачи. Дори днес, над 40 години след смъртта му, стотици негови песни са шлагери и продължават да се пеят масово в Русия, а и другаде в Източна Европа.

В България Висоцки също бе много популярен. При гастрола му с Театъра на Таганка в София имаше невиждано скупчване на хора, дошли да го видят и чуят.

Висоцки умира в разгара на олимпийските игри в Москва. Властта крие смъртта му дни наред от страх, че на поклонението и погребението му тълпите опечалени ще блокират движението и ще провалят състезанията. Смята се, че причина за смъртта на барда е злоупотребата с алкохол, но се разпространяват и много други версии.

Наскоро в интервю на бившия следовател Павел Николаев в руския печат се слага точка на всички слухове около смъртта на Висоцки. Николаев тогава е водил дознание за убийството му.

Във фаталната нощ на 24 срещу 25 юли 1980 г. в жилището на Висоцки се събрала пиянска компания. Били са няколко души, имало и жени. А когато е пиел, легендарният актьор е ставал, меко казано, твърде сприхав. Някъде между 23 часа и полунощ приятелите му решават да поохладят крайно разгорещения Висоцки, връзват ръцете и краката му и го изнасят на балкона. Това пишат в показанията си актьорът Янклович анестезиологът Федотов, които са били част от компанията. Те се изплашили до смърт от перспективата да им бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт.

Компанията продължила да пие, да се весели и да разговаря, като за Висоцки се сещат чак към 4 часа сутринта. Втурват се, но той вече е студен. Внасят тялото в стаята, развързват го и викат майка му. Следват преговори до 6 часа сутринта какво да правят. После звънят на приятели, на бърза помощ, в милицията и т.н. Става ясно, че след смъртта му тялото на Висоцки е местено, но никой не признава да го е пипал. На разпитите всеки шикалкави, преиначава и извърта. Личало е, че са се сговорили да не казват нищо излишно.

Оказва се, че кръвоносните съдове на Висоцки са били твърде слаби и завързването му за повече от 10-15 минути е било пагубно. Впрочем неговите “приятели” са били съвсем наясно колко е уязвим и че трябва да го държат постоянно под око, казва следователят. Уж не допускали, че може да се стигне до такъв печален край. А Федотов все пак е лекар и е знаел, че по онова време здравословното състояние на Висоцки вече е било, меко казано, критично.

В материалите по делото не се посочва с какво е бил вързан певецът. Но самото връзване бе достатъчно да се повдигне обвинение в убийство, казва следователят. Той обаче не уточнява дали това е станало и дали някой е бил съден за смъртта на барда.