Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 130 са позитивните публикации от началото на българското председателство

Международната подкрепа за приоритетите и ролята на българското председателство на Съвета на ЕС намират широк и преобладаващо положителен световен отзвук след посещението на германския канцлер Ангела Меркел у нас миналата събота. Широко е отразена и голямата новина от визитата на Меркел в София – зелена светлина за инициативата на България да бъде домакин на среща ЕС - Турция през март във Варна.

Посещението на канцлера и намеренията на България като председател на Съвета на ЕС са намерили отражение в общо 156 публикации в 23 страни по света на девет езика, показва количествен анализ на медийния отзвук в интернет.

Съотношението на положителни към отрицателни за България публикации е

138 на 3

Като главни теми се очертават подкрепата на Германия за конструктивната роля на България в отношенията между ЕС и Турция, за девиза на председателството “Съединението прави силата” и за сигурната охрана на външната граница на ЕС от страната ни.

Тези акценти открояват например в кореспонденциите си агенция Асошиейтед прес и телевизионният канал Евронюз. Германският канцлер изрази подкрепа за

продължаване на диалога

между ЕС и Турция, пише АП. В статията се казва още, че мотото на българското председателство - “Съединението прави силата” - е „това, от което всички в ЕС имаме нужда”.

В София Меркел обсъди с българския си партньор Бойко Борисов основните цели на шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което балканската държава пое в началото на годината, допълва агенцията. “Меркел приветства

среща между ЕС и Турция

за подобряване на отношенията” е заглавието на Ройтерс .

“Тази среща ще бъде добър шанс да се говори с Турция по всички въпроси”, каза германският канцлер по време на пресконференцията с премиера Бойко Борисов и допълни, че са необходими “подредени отношения” с Турция за решаване на проблемите, които възникват. “Ангела Меркел подкрепя дневния ред на България” е заглавието на швейцарския “Льо Тан”, който подчертава близките отношения между Меркел и българския министър-председател Бойко Борисов и това, че българската дипломация в момента се радва на “попътен вятър”.

Изданието цитира Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на министър-председателя: “Канцлерът не само одобри нашите приоритети, но също всичките ни инициативи”.