Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор нареди мащабна проверка.

НАП и полицията ще търсят

произхода на парите, с които

365 българи са купили

скъпи имоти, а 425-има -

луксозни лимузини

Мащабна проверка на парите на 365 българи, които само за 2 г. са придобили имоти за над 500 хил. лв., и на други, които се возят в 425 суперлуксозни коли за стотици хиляди левове, започнаха НАП и националната полиция.

Тя бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник. Ще бъде извършвана по две направления - скъпи имоти и луксозни коли, и ще се наблюдава от прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Повод за проверката са две справки, изпратени до главния прокурор като таблици на електронен носител. Те били от НАП и от Главна дирекция “Национална полиция”.

Информацията от данъчните се отнасяла за 365 души, които през 2015 и 2016 г. са купили скъпи имоти.

По данни на НАП 245 от тях са купили жилища на стойност между 500 000 и 800 хил. лв., а 120 души имат имоти за над 800 хил. лв. Информацията на данъчните била съпоставена с тази в Агенцията по вписванията, където била отразена цената на всяко жилище.

“В справката е посочена и стойността на всеки конкретен имот”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вторият документ се отнасял до суперлуксозните коли и бил от националната полиция.

По техни данни

в страната

се движели

50 автомобила

“Майбах”,

193 бентлита, 31

ламборгинита,

68 ролс-ройса

Прокуратурата ще проверява и собственици на "Ролс-Ройс"
Прокуратурата ще проверява и собственици на "Ролс-Ройс"
и 93 ферарита. Общо 425 много скъпи коли.

“Някои от автомобилите са с чужда регистрация, но управлявани от българи”, уточни Арнаудова.

По думите ѝ двете информации представлявали законен повод за започване на проверките. Те можели да доведат до данни за евентуални данъчни престъпления или пране на пари.

Арнаудова обаче уточни, че прокурорите не били информирани защо МВР се е спрело само на тези марки коли и защо НАП е сигнализирала точно за имоти, придобити през 2015 и 2016 г.

“Може би имат собствени отговори”, предположи тя.

По данни на полицията някои от хората, които се возели в скъпите коли, имали криминални регистрации. Срещу тях имало проверки за евентуални престъпления, включително данъчни престъпления и измами.

“Не бих се ангажирала дори с процент какъв е броят на хората с регистрации, возещи се в скъпи коли”, уточни обаче Арнаудова.

Въпреки че още в първоначалния сигнал от полицията твърдели, че някои от притежателите на скъпи коли са с регистрации, МВР отново ще изяснява този детайл.

“Ще се въздържа.” Така говорителят на главния прокурор отговори на въпросите дали сред проверяваните има хора от изпълнителната и законодателната власт, както и безработни.

По отношение на луксозните автомобили НАП ще изяснява кога е придобита колата и колко струва. От притежателя ѝ

ще се иска

договор

за покупка,

фактура или

митническа

декларация

Ще се изследва и произходът на парите, с които са купени автомобилите.

По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров

Проверяват парите на

365 собственици на

имоти за над 500 000 лв.

и 425 луксозни коли

Разследвани

за данъчни

измами се

возели в

бентлита и

ламборгинита

В случай че притежателят на подобна кола обяви, че я е придобил с пари от заем, ще се изследва произходът му, дали е бил деклариран от този, който го е взел, както и от този, който го е дал.

Данъчните трябвало да изяснят доколко посочената цена на колата съответства на действителните пазарни суми към момента на сделката.

Ако бъде установено, че автомобилът е управляван от друг, различен от собственика, трябва да се представи пълномощно. Ще се изяснява по какви причини му е дадена колата.

По отношение на хората, снабдили се с имоти за над 500 000 лв., НАП ще направи данъчни проверки.

От своя страна органите на МВР трябва да съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки.

“Напълно е възможно проверките да приключат с обяснения за законен произход на средствата и парите, с които са купени имотите и колите, да са от легален бизнес”, коментира Арнаудова. Прокурорите дори очаквали подобни резултати.

“Ние не смятаме, че проверките ще покажат, че всички проверявани са извършили престъпления”, каза тя.

Арнаудова уточни, че

целта е не просто

да се проверят

хората, а да се

установи

произходът на

средствата

“Разбира се, ако има несъответствие между доходи и имущество, ще се търсят и данни за престъпления, които генерират финансови средства, които са изпрани, за да се достигне до обвинение за пране на пари”, каза говорителят на главния прокурор.

По думите ѝ подобни проверки се правят не за първи път. (Виж карето долу.)

Законният срок, в който ВКП трябва да излезе със становище, е двумесечен, но може да бъде удължен с още месец.

От прокуратурата уточниха, че разчитат на МВР и НАП да създадат добра организация и да не се бавят с резултатите.

88 софиянци са се сдобили с къщи

за над 800 000 лв. през 2015 и 2016 г.

Само за две години 283-ма жители на столицата са се сдобили с имоти за над 500 хил. лв., сочат данните за Софийския апелативен район (областите София, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, Благоевград), с които разполага прокуратурата. От тях 88 са си купили дом за над 800 хил. лв., а 185 за над 500 хил. лв., съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

На второ място е Варна, където през 2015 и 2016 г. 29 души са станали притежатели на луксозни имоти. 20 от тях са се спрели на жилища за над 500 хил. лв., а 9 души за над 800 000 лв. В Пловдивския апелативен район 27 българи са придобили скъпи жилища за двете години, за които прокуратурата е получила справки. 18 са си купили имоти за над 500 хил. лв., а 9 души за над 800 хил. лв. Във Великотърновския район бройката на купувачите на скъпи домове през 2015 и 2016 е била 19. От тях 11 са предпочели къщи за над 500 хил. лв., а 8 за над 800 хил. лв.

На пето място е Бургас, където купувачите на луксозни жилища през 2015 и 2016 г. са били 17. 11 са добили жилища за над 500 000 лв., а 8 - за над 800 хил. лв.

НАП проверява две германски фирми,

предлагали скъпи автомобили у нас

НАП проверява две германски дружества - Eurolink D и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova. Причина е дейността им по отдаване под наем и продажба на луксозни автомобили с чужда регистрация на граждани и фирми.

Данъчните нищят и компаниите, които ги ползват дали плащат данък уикенд, както и дали номерата от Германия не се използват за укриване на налози. Проверките продължават, тъй като българските данъчни чакат отговор от немските си колеги.

Подозренията на инспекорите от НАП са, че действа схема за измама, при която германски фирми се ползват у нас за укриване на данъци. Проверки текат и за 162 фирми и граждани, които са купили или наели коли от тях.

През октомври 2012 г. НАП снима от самолет къщи в скъпи квартали около София и в цялата страна. Тя стана популярна като акция “Хеликоптер”. Тогавашният шеф на данъчните Красимир Стефанов малко по-късно отчете, че в резултат от акцията в хазната влезли около 13 млн. лв. от неплатени преди това имотни данъци и ДДС.