Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворен е по цял ден в килия с петима-шестима. Излежава 3-месечна присъда. При първия престой в тъмницата работел в тухларна, после написал песен

“Надявам се Ванко 1 да се е превъзпитал и поправил в затвора и повече да не се срещаме в съдебната зала”, казва известната пловдивска съдийка Галя Георгиева през 2008 г., когато рапърът излиза от затвора. Тогава той вече е излежал присъда от 4 г. и половина в тъмницата за склоняване към проституция на 7 момичета в Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел.

Надеждите на съдийката за Ванко 1 обаче се оказват напразни.

На 14 ноември 2017 г. към 6,15 ч на ул. “Иван Странски” в Студентски град в София полицаи вдигат стоппалка пред “Мерцедес Е-250” с пловдивски номера. Зад волана е Ванко 1. Служителите на МВР го карат за кръвна проба в болница “Св. Анна”. Химическа експертиза показва, че певецът е с 1,3 промила алкохол в кръвта. Задържат го 24 ч в ареста на 7-о РУП, вземат му и шофьорската книжка.

Месец по-късно Ванко 1 и адвокатът му Виктор Михайлов, бивш министър на вътрешните работи, се споразумяват с прокурор Елица Василева дело по същество да няма. Стискат си ръцете рапърът да прекара 3 месеца в пловдивския затвор и

да не кара

кола 1 година

По закон за шофиране с над 1,2 промила се полага наказание затвор. Споразумението е одобрено от Софийския районен съд и присъдата е изпълнена.

След като излезе на свобода през 2008 г., Ванко 1 казва, че шоубизнесът не му е приоритет.
След като излезе на свобода през 2008 г., Ванко 1 казва, че шоубизнесът не му е приоритет.
“В момента Ванко 1 е в приемното отделение на затвора под тепетата. Там се настаняват всички новопостъпили с присъди, за да се запознаят с правата и задълженията си”, обясни надзирател. Адаптационният период е от 14 дни до месец и съвсем не е лек. В килиите са по 5-6 души и стоят заключени по цял ден. Извеждат ги само за храна и за час разходка в т.нар. каре на корпуса. След задължителния престой в приемното затворниците се разпределят в отряди. Там стаите не се залостват и осъдените могат да излизат в коридора.

Предполага се, че по-късно Ванко 1 ще бъде преместен в общежитието на изолатора, тъй като е с лека присъда, а там режимът е още по-свободен.

През 2003 г., когато за първи път влиза зад решетките за сводничество, той е в корпуса на тъмницата, където се изтърпяват по-тежки наказания. “Тогава се

ползваше с

уважение сред

останалите

престъпници,

тъй като бе прочут рапър. Главчев не се стараеше да се възползва от славата си, не проявяваше претенции и не нарушаваше вътрешния ред”, твърдят пазителите на реда в затвора. Очакванията им са и че сега няма да създава проблеми. По думите им Ванко 1 бил посрещнат с любопитство от другите осъдени, тъй като през последните 10 г. певецът рядко се появяваше пред прожекторите.

При първия си сблъсък с правосъдието Ванко 1 се възползва от гаф в закона и изтърпява по-лека присъда, а не първоначално дадената му за сводничество 12 г. затвор. Заради скандала името му се превръща в синоним на поправката в Наказателния кодекс (Виж по-долу.)

Ванко 1 на светско събитие с фолкзвездата Азис
Ванко 1 на светско събитие с фолкзвездата Азис

По онова време Ванко 1 работи в тухларна фабрика на пловдивския затвор. В края на всеки месец получава 180 лв. заплата. След работа редовно тренира във фитнес залата на затвора. Прави си татуировка на гърба. Има изписан цитат от Библията: “Приготвиха примка за нозете ми. Душата ми отпадна. Изкопаха пред мене яма и сами паднаха в нея”. В свои интервюта от затвора рапърът казва, че иска да промени тотално посоката на българския хип-хоп и песните му да са на социална тематика като на изпълнителите Дъ Гейм и Фифти Сент.

“Изкараха ме едва ли не обществената заплаха.

Съдиха ме,

прегазвайки ми

всичко мило,

само и само да ме видят на шибаното бесило”. Това е част от текста на парчето “Божията присъда”, което рапърът издава след затвора.

Изявите на Ванко 1 обаче стават спорадични. През 2009 г. се завъртя песента му с фолкзвездата Азис “Луд ме правиш”. В клипа се редуват кадри на млади жени в оскъдно бельо, които кършат тела около рапъра. От време на време той е сниман и зад решетки. По-късно Ванко 1 записва и друга песен с Азис. В парчетата им най-общо се пее за булевардни момичета, поп-фолк икони или фрази от сорта: “С банкнота, руса кучко, дай ми оборота!”

През 2011 г. хип-хоп изпълнителят обявява, че вече е мениджър и процудент на моделката от Пловдив Николета Лозанова. Давал наставления по организацията на сватбата ѝ с футболиста Валери Божинов. Записва и песен с нея.

Преди няколко месеца Ванко 1 казва, че шоубизнесът не му е приоритет. Възнамерявал да напише книга за живота си. Упорито избягва въпроси за това как си вади хляба. Известно е, че двамата му синове играят в “Локомотив” (Пловдив), дъщеря му, която е на 15 г., е още ученичка. Със съпругата си Диана рапърът сключи брак, докато бе в затвора. Тогава обясни, че го направил, за да може да му идва на свиждане. Бащата на Ванко 1 Петър Главчев, който също лежа зад решетките заради сводничество, се препитава като кара такси.

В Пловдив името на известния в миналото рапър се свързва най-вече със

7-етажния му

хотел със

статуята на Исус

Сградата така и не бе използвана като хотел, тъй като нямаше акт 16. През 2010 г. постройката бе отнета в полза на държавата от комисията “Кушлев” заради недоказани доходи. Оценена бе на 810 502 лв. Министерският съвет я предостави на общината и от юли м.г. в нея се настаниха чиновниците от район “Източен”. В същото здание се помещава и центърът за управление на транспорта в Пловдив.

Галя Георгиева е една от съдиите, осъдила рапъра.
Галя Георгиева е една от съдиите, осъдила рапъра.
Ванко 1 твърди, че хотелът не е негов, а на “Главчев и груп” ООД. Преди 6 г. дружеството завело иск срещу България в съда в Страсбург заради одържавяването на имота. Решение по делото все още няма.

Дали рапърът ще запише нова песен след новите си митарства в затвора, можем само да гадаем. Напролет той вече ще е изтърпял 3-те месеца затвор за това, че карал мерцедеса си пиян.

Поправка в НК намали драстично наказанието му

Не 12 г., а 4 години и половина лежа рапърът Иван Главчев-Ванко 1 в затвора за сводничество заради поправка на чл. 155 в Наказателния кодекс (НК). Законодателната промяна през 2006 г. е прокарана от тогавашната депутатка от БСП Татяна Дончева, с която тройно се намаляват санкциите за склоняване към проституция на повече от две лица и малолетни. Преди това проект с близо 300 изменения в НК, включително и на чл. 155, по който е осъден Ванко 1, пристига в парламента от Министерския съвет. Идеите за изменения обаче са отхвърлени от правната комисия. Тогавашната червена депутатка Мая Манолова взема част от тях и ги внася в парламента. Месец по-късно правната комисия е категорична, че чл. 155 няма да бъде пипан. Тогава идва процедурно предложение от Дончева, която предлага да се нанесе промяна тежките наказания за сводничество драстично да се намалят.

По същото време делото на Ванко 1 е във Върховния касационен съд (ВКС). Преди поправката то се отлага три пъти заради адвоката му Виктор Михайлов. Той два пъти представя болнични листове, а веднъж е бил чужбина. Процесът е обявен за решаване дни след влизане в сила на поправката. В решението си ВКС инструктира Пловдивския апелативен съд да увеличи максималното наказание от 3 г. с 50%, тъй като по делото има доказателства за повече от 1 престъпление.

В края на 2006 г. шефът на парламента Георги Пирински казва, че поправката е най-големият гаф на 40-ото народно събрание. Че изменението е скандално, единодушно изразиха мнение и прокурори, и съдии.

Прословутият хотел на рапъра, който така и не заработи. През 2010 г. зданието бе отнето в полза на държавата заради незаконни доходи. Сега се ползва от общината в Пловдив.
Прословутият хотел на рапъра, който така и не заработи. През 2010 г. зданието бе отнето в полза на държавата заради незаконни доходи. Сега се ползва от общината в Пловдив.