Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Правителствен пресцентър
СНИМКА: Правителствен пресцентър

Борисов покани азербайджанската държавна компания СОКАР да газифицира българските домове

От тази година могат да започнат доставките на евтино гориво от каспийската страна

България опитва да свали европейските визи за азерите

Премиерът Бойко Борисов покани държавната газова компания на Азербайджан СОКАР да инвестира в битовата газификация в България. Това стана при срещата му с президента на каспийската страна Илхам Алиев в Баку.

СОКАР иска да участва в газификацията на България, заяви Алиев след разговорите му с българския министър-председател. „93% от територията на Азербайджан е газифицирана, а в СОКАР работи в Грузия и Албания. Газификацията в България също може да се осъществи с инвестии от страна на СОКАР“, обясни Алиев.

„Само 3% от територията на България е газифицирана, в Грузия е 90% благодарение на СОКАР. А в същото време имаме изключително мръсен въздух не толкова заради автомобилите, колкото заради ползването на дърва и въглища за отопление“, каза и Бойко Борисов. Трябва максимално да се разшири ползването за отопление на по-чисти горива като природния газ, за да се изчисти замърсяването на въздуха, обясни българският министър-председател.

Азерската компания СОКАР и доставяното от нея гориво по домовете в България могат да бъдат включени в социални пакети за подпомагане на енергийно бедните, обяви още българският премиер в Баку. В момента енергийните помощи в България се плащат във ваучери за закупуване главно на дърва и въглища за огрев през зимата.

„Азерският газ е на най-ниска цена“, заяви Борисов и припомни, че България вече е запазила 1 млрд. куб. м от горивото в азерското находище Шах Дениз.

От тази година ще бъде възможно азерският газ да стига вече до България, защото ще бъде завършен газопроводът ТАНАП, който свързва азерските находища с Адриатика през Турция и Гърция, обясни президентът Алиев. През юли пък ще бъде завършен интерконекторът между България и Турция и така вече доставките ще могат да се осъществяват и от Турция към България, а не както е досега еднопосочно само към южната ни съседка, обясни енергийната министърка Теменужка Петкова. Тя е част от делегацията на Борисов в Баку и имаше разговори с президента на СОКАР Ровнаг Абдулаев.

През юни пък би трябвало да започне най-накрая и изграждането на газовата връзка между България и Гърция, каза премиерът Борисов. Пълните обеми азерски газ могат да стигат до България едва след пускането на интеконектора с Гърция, но първоначално доставките ще могат да стават и през този с Турция.

Тепърва ще се правят проучвания дали СОКАР ще може да участва в газификацията и на населени места, където в момента вече има изградена мрежа на единствения битов доставчик в България „Овъргаз“, обясни Петкова на въпрос на „24 часа“. Тя заедно с азерската компания ще трябва да подготвят инвестицията в най-кратки срокове, обясниха Алиев и Борисов.

„Целта е да се доставя газ за огромен брой домакинства, за да се отопляват и да си готвят, защото азерската газ е най-евтината“, заяви Борисов. Нито той, нито министър Петкова обаче казаха на каква цена е договорена доставката на природен газ от Азербайджан. Споразумението бе подписано преди близо 10 години, но се чакаше изграждането на ТАНАП, за да започнат доставките.

Каквото сме се договорили досега, сме го изпълнили, подчертаха Борисов и Алиев по време на разговорите си. Те посочиха предстоящото във вторник откриване на редовната самолетна линия Баку-София, която ще се обслужва от азерската компания „Бута Еъруейз“ като пример за договорено и постигнато между двете страни.

С полета от София до Баку ще се стига за три часа и той е една прекрасна възможност първо за развитие на бизнеса между двете страни, азерски туристи да идват на нашите ски и морски курорти, а български да посещават древната азерска земя, посочи в изказването си Борисов.

Българските железници да се включат в транспорта на стоки от Китай през Турция, Азербайджан, Грузия и Черно море към Европа, обсъдиха още президентът Алиев и премиерът Борисов.

Железопътната връзка Карс-Баку-Тбилиси вече е готова и реално така стоките могат да стигат от Китай до Европа и обратно за 2 седмици, обясни президентът на азербайджан. Това е най-късият път от Азия за Европа, подчерта Алиев.

Над 300 км от нашата жп мрежа вече са реконструирани, в момента се работи по останалите. И всички трасета от Китай през Казахстан, Иран и останалите държави ще влизат образно казано във фунията на българската железопътна мрежа, каза пък премиерът Бойко Борисов. През коридорите номер 8 и номер 10, които трябва да бъдат изградени като част от интеграцията на Западните Балкани към ЕС реално стоките от Китай ще могат да стигат до Вльора в Албания и до всички останали държави в Европа, обясни Борисов.

Българският премиер пое пред Алиев ангажимента да говори с останалите държави от ЕС за сваляне на визовия режим за граждани на Азербайджан. „Не мога да обещая, че това ще стане, но ще говоря с тях да направим за Азебрайджан това, което направихме с визите за Украйна, Молдова и още други страни“, заяви Борисов пред Илхам Алиев.

В изказванията си президентът на Азербайджан припомни, че Борисов бе един от малкото чужди държавници, които през 2015 г. уважиха поканата му да присъстват на откриването на европейските олимпийски игри в Баку. Тогава повечето държавници от ЕС отклониха поканата, след призиви за бойкот на игрите заради авторитарния режим в Азербайджан, който често пъти се определя и като диктатура. Борисов обаче прие, а в понеделник Алиев припомни, че не е забравил жеста на българския министър-председател.

От Баку българският премиер поздрави и парламента на Македония, който ратифицира в понеделник договора за добросъседство и приятелство с България, който бе подписан през август миналата година.

Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев СНИМКА: Фейсбук/Бойко Борисов
Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев СНИМКА: Фейсбук/Бойко Борисов