Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зайците стартирали със заплата от $500, старите бойци получавали над $4300

Един от наемниците и ключова фигура в легендарната банда на 90-те години - Ореховската престъпна групировка - Игор Сосновски, по прякор Чипит, е осъден на 18 години и 8 месеца затвор за 19 убийства.

Престъпникът е член на т.нар. Кемеровска групировка, която е подчинена на Ореховската организирана престъпна група. Бандитите от Кемеровската банда са нейна спецчаст. Въоръжени до зъби, те прилагат иновация в престъпния свят - използват квадрокоптери, управлявани с очила за виртуална реалност. Наставниците на тази групировка са емигранти от спецслужбите, обучени по всички правила на оперативната работа.

Орехово-

медведевската престъпна група се създава през 1993 г.,

когато двете групировки се обединяват, за да се борят заедно срещу конкурентите си в престъпния свят. Скоро бандата става първа в рейтинга на криминалните групировки в столицата, а по-късно и в цяла Централна Русия. Престъпната структура се издържа от рекет. Тяхна основна дойна крава става пазарът в подмосковското Одинцово - "Одинцовское подворие". Те успяват да установят контрол над него чрез сила, а един от лидерите на групата - Дмитрий Белкин (Белок), легализира този източник на доходи, като вписва жена си и майка си в състава на учредителите.

Сред мотивите за присъдата на Чипит е фактът, че групировката има своя собствена спецчаст, използвана при особено важни убийства. През май 2015 г. при подготовката на престъпление те използват квадрокоптер,

управляван не от пулт, а чрез специални

виртуални очила

Дронът се издига, като следи въртенето на главата на оператора.

Основните фигури в Кемеровската групировка са Игор Сосновски (Чипит), бивш санитар от въздушнодесантните части в Афганистан, и Сергей Фролов (Болтон), които са осъдени освен за убийства и за още три съвместни престъпления. Техните доказани жертви са 39 - това са търговци и лица от обкръжението на комплекса "Одинцовски пасаж".

Известно е, че членовете на кемеровската спецчаст са получавали редовно заплати от 500 долара за начинаещите до 2000-3000 долара за утвърдените бойци.

Тренирали непрекъснато и наблягали на стрелбата

През 2015 г. Сосновски е получавал месечно 200-250 хил. рубли (3470-4335 долара). Всички пари са идвали от приходите на търговския комплекс "Одинцовски пасаж".

Сред задълженията на членовете на спецчастта е било да изучават тънкостите на оперативно-издирвателната работа и следствието. Те са харчили немалко средства за придобиването на техника за разузнаване и контраразузнаване.

Сосновски и Фролов са задържани при съвместна операция на Следствения комитет на Русия, ФСБ и МВР в Тверска област през юли 2015 г.

след 17 години издирване

След ареста им Болтон отказва да дава показания, а Чипит бързо пропява. Става ясно, че на съвестта му лежат 10 знакови убийства и други престъпления, разследването на които е било спряно.