Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възходът на бизнеса на разстреляния в София Петър Христов е свързан с престъпния свят на столичния квартал "Люлин". В последните 20 години обаче бизнесменът положи много усилия да се откъсне от съмнителните си контакти в миналото, разказаха пред "168 часа" източници, запознати с делата му.

По думите им убитият бил свързан още от 90-те години с небезизвестния тогава Димитър Тодоров-Бретона, който е ключова фигура за времето. Той е от най-близките приятели на боса на ВИС Васил Илиев от времето на чейнджаджиите пред "Магура" на "Витошка". Известен е на службите за множество престъпления. Има и ефективни присъди за кражби, грабежи, противозаконни отнемания, хулиганство.

На 16 февруари 2005 г.

Димитър Тодоров-Бретона е убит

пред десетки свидетели, докато обядва в ресторант "Бъфало".

Друг, с когото свързват Петър Христов, е люлинският бандит Пламен Килията - по оперативна информация той се е занимавал освен с внос на автомобили и с търговия с наркотици.

Според запознати общото между убития на 8 януари бизнесмен и двете фигури от престъпния свят е бизнесът със строителство.

Малко по-късно тръгва и връзката на Петър Христов със СИК, ставайки съдружник на Поли Пантев. Застреляният на остров Аруба мафиот участвал финансово в старта на млекопреработвателния бизнес на Христов във Велико Търново. В годините на прехода Петър е бил и шеф на охранителната фирма ДИТО, и свързан с дружеството на каратистите ЦБР. Именно тогава той опитал с ДИТО да пробие в София, но борците в столицата не му позволили. Това го принудило да премести бизнеса си във Велико Търново. Оказва се, че там успява да го развие доста успешно.

През 1996 г. приватизира бившето предприятие "Млечна промишленост" във Велико Търново, като днес в компанията с име "Лактима" работят около 300 души. Тя произвежда кисели, пресни и овкусени млека, като най-познат на всички е айрян “Балкан”.

Основната част от бизнеса му са недвижими имоти и инвестиции в строителството, хранителната индустрия и селското стопанство. Повечето от тях развива във Великотърновска област, но има и строежи по морето, София и планинските курорти. Заедно с бизнесмени от Израел започна строежа на жилищния проект "Велико Търново хилс", който е за над 15 млн. евро.

В последните 10 години Петър Христов полага много усилия

да се откъсне напълно от връзките с престъпния свят

от миналото, става дарител, доближава се до политиката.

Той е собственик в няколко действащи компании. Това показва справка в Търговския регистър. Във "Велико Търново Хилс" и "Ай Би Пи Мениджмънт" той е едноличен собственик, а в ДИТО и "Болкан тръст интернешънъл" държи процент. Фирмата "Ай Би Пи Мениджмънт" е собственик в други четири компании - "Политрейд Кънстръкшън", "Люлин Гардън", "Сън Фючър Пропъртис" и “Регионално депо - Велико Търново 2015 ДЗЗД”.

Стана ясно, че мъжът е имал познанства и приятелства на високо ниво в различни по цвят политически среди.

През 2013 г. е

издигнат за депутат от листата на ГЕРБ,

но се отказва.

Около името на бизнесмена се вдигна шум през 2013 г. покрай аферата с бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров. Последният беше арестуван и съден за изнасяне на служебни тайни. Тогава стана ясно, че Тодоров е засечен чрез СРС-та как докладва на Христов за спецакция.

Наричал го “шефе”

и му давал информация за разследванията срещу Килърите. През 2015 г. Тодоров получи 3-годишна условна присъда по това разследване.

Христов е и човекът, който помага да бъде разкрита бандата на Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона. Той става причина за внезапния пробив в разследването срещу бандата след множество грешки на МВР преди това.

Приносът на застреляния в София бизнесмен Петър Христов в тази история е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с Наглите. Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва активно в много от отвличанията и в охраната на част от жертвите на групата. Преди да се срещне с антимафиотите, в началото на декември 2009 г. Ихтиманския влиза в сградата на МВР на среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Той се озовава в пълна секретност в кабинета на министъра. Информацията от Вальо Ихтиманския е изключително ценна, защото освен имена той разкрива и част от къщите, в които жертвите са държани.

Освен с успешната акция срещу Наглите Петър Христов е известен и с мащабната си благотворителна дейност. Той стана популярен като най-големия дарител на Мануела Горсова, която пострада при жестоката катастрофа, предизвикана от състезателя по фигурно пързаляне Максим Стависки. Бизнесменът помагаше финансово за лечението на момичето в Израел, като дари 200 хил. лв. на семейството й.

След смъртта му се разбра, че е помагал финансово и на проекти на актьора, режисьор и продуцент Влади Въргала.

Христов е и най-големият дарител във Велико Търново, като възстановяването на много църкви се случва с неговата финансова помощ.

Той никога не е ходил с охрана или с бронирани автомобили, което доста е улеснило килъра.

Версиите за ликвидирането му са много - най-вече заради засегнати интереси покрай многостранния му бизнес и обществените поръчки за стотици милиони, които печелеше приживе.

Последната следа,

по която униформените започнаха работа, е конфликт между бизнесмена и осъдения на доживотен затвор по делото "Килърите" Георги Вълев. Двамата са от Велико Търново и са стари конкуренти. Собственици са на много заведения, хотели.

Година преди убийствата между Вълев и Петър Христов е имало напрежение заради спорове за имоти. На 1 декември Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна за Вълев. Според обвиненията той е подбудител за убийствата на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Два месеца преди Христов да бъде убит, през октомври 2017 г., "Политрейд Кънстръкшън" в консорциум спечели и обществена поръчка за над 4 млн. лв. за ремонт на Зимния дворец в София.