Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2017 г. "168 часа" продължи традицията да предоставя на читателите си качествени репортажи и коментари, интервюта, светски новини и скандали, задълбочени анализи, професионални прогнози, както и интересни криминални и исторически материали. Допълнително журналистите от вестника успяха да подготвят и две издания на новото списание "Досие", които се разграбиха за броени дни.

Безспорно между най-големите удари на седмичника през изминалата година са материалите и коментарите за пушенето на наргиле от деца. Неочаквано бърза реакция демонстрира държавата по-малко от 24 часа, след като в анализ вестник "168 часа" съобщи, че учениците в цялата страна масово пушат наргилета, които са изключително вредни за здравето им.

До излизането на публикацията нямаше никакъв контрол върху веществата, с които се зареждат наргилетата, а според изследвания на международни здравни организации те съдържат вредни метали и могат да предизвикат множество болести, между които и рак на белите дробове, тумори на устната кухина и пикочния мехур. Отделно, заради ритуала на споделяне, децата може да се заразят помежду си и с хепатит, туберкулоза, херпес.

Измененията бяха предизвикани от разследването на "168 часа" "Наргилето води до рак на белите дробове, пикочния мехур и устата" и коментара на Слави Ангелов "Деца на опасно тъпи родители масово пушат отровно наргиле".

Веднага след публикуването на редакционния коментар по темата на главния редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов и Министерството на здравеопазването излезе със специално становище по темата. Във връзка с него скоро след това беше променен и законът -

глоби между 1000 и 5000 лева ще бъдат налагани на търговци, които предлагат наргиле на деца. А при повторно нарушение заведението ще се затваря. Като се регламентира освен забрана за пушене на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, включително и наргиле, уточниха впоследствие от Министерството на здравеопазването.

На голяма популярност се радваха и историческите разследвания на вестника като това, посветено на Националния дворец на културата. Така в сградата, която ще бъде главната квартира на българското председателство на ЕС през 2018 г., "168 часа" откри неизвестен четвърти подземен етаж, предвиден за целите на военните. Подобни интересни находки се съдържаха и в репортажа за друга култова постройка в центъра на столицата - тази на ЦУМ.

Голям интерес предизвикаха и разследванията на "168 часа" за дейността на "машината за пари" - популярната сексоложка Наталия Кобилкина, както и това за приемните семейства.

Подробно бяха отразени и събитията около предизвикалото протести събаряне на монумента "1300 години България". Историческите разследвания като обширния материал, озаглавен "Къде са костите на българските владетели", както и за друидите, които в древността са идвали в нашите земи да се обучават от тракийския Залмоксис също предизвикаха интерес. "168 часа" следеше за читателите си и най-интересните събития от българската и световната политика. В тази връзка на особен интерес се радваха статиите за промените, предприети от управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” и за парламентарните избори, състояли се през пролетта.

Едни от най-четените публикации бяха и тези за

партийните битки

на соцлидера

Корнелия Нинова,

както и изобщо за напреженията в ръководството на опозиционната БСП. Големи разработки бяха посветени и на други актуални политически теми като развитието по делата за царските имоти например.

Своевременно реагирахме и на световните събития - войни, терористични актове, крупни международни афери и политически скандали винаги намираха място на страниците на изданието.

В същото време седмичникът надаваше ухо и за най-интересното от светските събития. Истинска сензация предизвика новината за връзката на експрезидента Росен Плевнелиев

с красивата телевизионна синоптичка Деси Банова, съобщена за първи път от "168 часа". Статията "Президентът Плевнелиев е "прекрасният човек", когото синоптичката Деси Банова срещна" беше препечатана от над 50 различни медии. В рубриката "Шоу" интерес предизвика и заглавието "Мъжете на Никол Шерцингер преди Григор Димитров".

Отдавна сме престанали да броим прогнозите на вестника, които са се сбъднали в реалния живот, но забележителното е, че и през изминалата година те не бяха малко.

Българинът Светослав Стойков, който ритна жена в метрото в Берлин и бе пребит от съкилийници в "Хайдеринг",

е бил тормозен

от първия ден

зад решетките,

информира наскоро германският "Билд".

Стойков е бил прехвърлен в затвора "Хайдеринг" от затвора "Тегел", където първоначално трябвало да изтърпи наказанието си, тъй като не се чувствал в безопасност. Прехвърлянето станало точно за да бъде гарантирана сигурността му.

По този повод припомняме коментар на главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов от 15 декември миналата година, в който се казва, че именно подобно отношение очаква Стойков: "Дупе да му яко на нашия ритащ ром в немския затвор".

А който не вярва в способността на "168 часа" успешно да предвижда и международни събития, може да прочете голямата разработка от 2016 г., в която успешно се предсказва, че

разгромът на ИДИЛ ще настъпи

в края на 2017 г.

Без излишна бомбастичност "168 часа" информираше своевременно и за най-драматичните скандали през годината.

В поредица от подробни разработки вестникът следеше процеса срещу обвинената в убийство по непредпазливост на съпруга си Анита Мейзер, клептоманския скандал с Елена Поптодорова, както и аферата със спорния избор на Мис България. В тази връзка сред най-четените беше и статията "Отказаха ли Анна Цолова от мечтата да остане завинаги в новините?".

Верен на традицията да предоставя на читателите си вълнуващи мистерии и загадки, в. "168 часа" разказа през годината за някои от най-интересните и интригуващи от тях. От най-четените бяха тези за мистериите със смъртта на Гагарин, абсурдите в Северна Корея и за това как харвардски професор

доказва, че има живот след смъртта Загадките, свързани с личността на руския президент Владимир Путин, също бяха измежду най-четените материали.

При интервютата се откроява журналистът Сашо Диков, който откровено разказа за колежката си Петя Петрова, отишла си след тежка битка с рака. Сред най-четените беше и интервюто с режисьора Николай Волев, който само пред "168 часа" разказа за своите пет близки срещи със смъртта.

Един от най-силните портрети беше на блестящия ни тенисист Григор Димитров. Между очерците се откроява и вълнуващият разказ за телевизионната водеща Нана Гладуиш и борбата й с коварна болест.

В спортната рубрика също имаше интересни попадения. Едно от добилите най-голяма популярност беше за това как Наим Сюлейманоглу бяга в Турция с тайните на треньора Иван Абаджиев.

Между най-четените криминални статии се откроява "Убиецът на Виола й биел шамари и я молел за прошка".

Изключително успешни бяха и двете издания на списание "Досие", което също се прави от репортерите на "168 часа". Първото, посветено на личния архив на Тодор Живков и изпълнено с неизвестни факти за управлението на диктатора и семейния му живот, и второто - за тайните и загадките около българските съкровища.