Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На световната среща по въпросите на климата в Париж, проведена този месец, бяха одобрени проекти за няколкостотин милиона долара. Докато мнозина смятат това за ефективен ход в битката срещу глобалното затопляне, други алармират, че средствата са хвърлени на вятъра. Противници на теорията за опасността от промените в климата отново подчертаха, че сме жертва на измама за трилиони.

По време на речта си за откриването на световната среща в Париж “Една планета”, посветена на климатичните промени, френският президент Еманюел Макрон заяви: „На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне и климатичните промени. Проблемът е в това, че не реагираме достатъчно бързо. Необходимо е да действаме, защото ще носим последствия за днешните си решения.” Българският президент Румен Радев, който също присъства на срещата на върха, пък подчерта пред журналистите в Париж: “Не можем повече да се преструваме, че промените в климата не са проблем, и този проблем не може да бъде решен само с ограничаването и забраната на традиционното производство на енергия, нито само с лимитирането на емисиите на парниковите газове”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На срещата беше съобщено, че са одобрени около десет нови проекта, целящи овладяването на климатичните промени, като стойността им се оценява на няколкостотин милиона долара.

Според много учени това е единственото правилно решение, тъй като последиците от глобалното затопляне стават все по-осезаеми. Според данни от службата за изменението на климата в рамките на програма "Коперник", 2016 година е била най-топлата досега с големи разлики и температури, достигащи тавана, определен от почти 200 държави като граница на глобалното затопляне.

Много други обаче се изказват скептично към тези данни, твърдейки, че това е поредната манипулация, целяща да се създаде излишен страх и да се генерират огромни приходи за “измамния бизнес – глобално затопляне”. Любопитен факт е, че настоящият български министър на околната среда и водите Нено Димов също е привърженик на теорията, че глобалното затопляне е измама за трилиони. Той подробно обяснява мнението си в своя лекция от декември 2015 г., споделена в ютуб в канала IkonomikataNaKratko, определящ се като “канал за разпространение на икономически знания в духа на Австрийската школа на Института за свободен капитализъм “Атлас”.” Нено Димов изтъква, че глобалното затопляне е огромен бизнес със страха. Той определя като манипулация тезата, че промените в климата са следствие от човешката дейност.

"Привържениците на устойчивото развитие ни плашат с глобалното затопляне. Но самите те са избягали в документите си от понятието “глобално затопляне”, защото ООН няма панел за “глобалното затопляне”, а за “промяната на климата”, а климатът се променя непрекъснато. Всичко, което се променя, може да бъде отчетено. Това може би е първата индикация, че става дума по-скоро за манипулация, отколкото за сериозна загриженост. Но връщайки се към глобалното затопляне, е добре е да си зададем два въпроса. Действително ли настъпва подобно затопляне на планетата земя? И ако това е така, всъщност човешката дейност ли води до това глобално затопляне или има други фактори, които вероятно го причиняват?", пита Димов. Докторът на науките подчертава, че цялата тази кампания за климатичните промени е сериозен бизнес: “На практика, ако се изпълни максималната цел на ЕС - 40% намаляване на емисиите, това би означавало ефект, по-малък от 0,015%, тоест почти нищожен. Икономисти изчисляват, че инвестицията за това само на територията на Европа, ще надхвърли 500 милиарда евро. Всъщност тук се крие и ключът. Представете си какъв огромен бизнес ще премине през държавите, какво огромно преразпределение ще премине през тези държави, какво разкошно централно планиране ще се направи с тези пари.”

Защо учените, доказващи глобалното затопляне, получават повече субсидии, четете в хартиеното издание на "168 часа".