Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В празничните свещи се съдържат канцерогенни вещества, изкуствените елхи могат да отключат контактни дерматити, а любимият на американците имел е токсичен за децата и домашните любимци. Оказва се, че понякога коледната украса е опасна за здравето.

30% от предлаганите светещи гирлянди в повечето от европейските страни крият риск от пожар и токов удар, показва миналогодишна проверка. Като най-често срещани причини са цитирани недобра изолация, нестабилно закрепване на захранващите кабели и неправилно свързване на конструкциите на щепселите. Проверката установява също, че 15% от тестваните образци не са снабдени с правилни технически маркировки, при 41% липсват предупредителни надписи, а при 35% не са налице инструкции за употреба. Заради това от Европейската комисия поискаха стриктен контрол на празничните светлинни украси.

Според лекари опасна за здравето е и изкуствената елха. Лесно запалима е, като рискът не е само от пожар, а и от натравяне. Причината е, че повечето изкуствени дръвчета се правят от PVC, който е изключително вреден материал. В досег с огън от него се отделят токсични газове, които при вдишване могат да доведат до проблеми с дихателните пътища, очите, кожата и дори до задушаване и загуба на съзнание. Но дори и без да се стига до инциденти с огън, коледните елхи могат да причинят алергични реакции и контактни дерматити при малките деца или хората с непоносимост към PVC и пластмаси. Причината за алергии е и множеството прах, който се задържа по клоните. Освен това специалистите са категорични, че дори само при леко загряване на PVC - като от гирлянди с лампички - във въздуха се отделят опасни агенти.

Специалисти в САЩ алармират също, че рискове крие и така почитаният имел. Американският национален контролен център по отравяния е създал отделна спешна телефонна линия по празниците за случаи на натравяне от това растение. Така популярната украса се счита за изключително важна в дома, защото според древните вярвания ни помага да запазим любовта, здравето и късмета. Традиция е застаналите под клонче с имел да се целунат. Колкото и да е експлоатиран този сюжет в любовните филми, медицинските специалисти препоръчват да се избягва прекаленото украсяване на дома с имел, защото билката всъщност е отровна. Факт е, че тя се използва в народната медицина, но само листата й и то в строго ограничена дозировка. Народните лечители правят отвари от имел за нормализиране на нивата на кръвното налягане, при проблеми с бъбреците, при астма, безсъние и главоболие. Но при завишаване на дозата имелът може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб, бъбреците и дори до натравяне. Особено опасен е за малките деца, затова трябва да се избягва в домовете с бебета и прохождащи малчугани. А освен това е токсичен и за домашните любимци.

Оказва се, че растението коледна звезда, което масово се подарява по време на празниците, също е отровно. Според специалисти ботаници коледната звезда е от този тип растения, които при нараняване отделят мляко. Именно то съдържа токсични вещества, които могат да причинят рискови реакции. При попадане върху лигавиците естерите, които се съдържат в млякото, причиняват обриви, болезнено възпаление, екземи. При поглъщане предизвикват коремни болки и дори натравяне. Много сериозни може да са рисковете при малки деца, както и при домашните любимци.

Какви рискове за здравето крие празничната трапеза, четете в хартиеното издание на "168 часа".