Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Гугъл” е непредвидим

Мнозина биха попитали можем ли да съдим какви сме като нация, гледайки класацията на най-търсените неща от българите през годината в “Гугъл”. Моят отговор е и да, и не. Защо?

Ами защото търсенето в “Гугъл” не е гаранция, че сме чак толкова луди по нещо. На мен лично ще ми е странно, ако българинът е луд по едни парламентарни избори, които се появяват в списъка на най-търсените от него неща през годината. Според мен това, че търсим нещо в “Гугъл”, показва, че проявяваме интерес или неразбиране към нещо. От друга страна, най-общото заключение от тази класация за българина е, че той е точно толкова

любопитен към

интересните

дразнители,

колкото и всяка

друга нация

Очевидно търсенето на информация за Григор Димитров със сигурност е от голям интерес към него. За следващото най-търсено в Гугъл от нас - песента “Шушана” пък мога да кажа, че такива рязко появяващи се феномени изчезват също толкова рязко и бързо. И ако един Григор Димитров вероятно и догодина ще е сред най-търсените в “Гугъл”, “Шушана”, според мен, ще е тотално забравена. Популярността на тази песен е подобна на миналогодишната на “Издислав”, която със сигурност е била на върха в тази търсачка. Това са трендове в музиката, които някакво време са модни, пък после ги забравяме.

Така е и при звездите. Ще ми възрази ли някой, че само преди няколко години бяхме точно толкова луди по Бербатов, колкото и по Гришо сега? “Гугъл” вреше и кипеше от интерес към футболната ни звезда. Едни пееха осанна, а други го наричаха мързеливец. Сега обаче май забравихме Бербатов. Уви, и съдбата на Гришо ще е такава. Като на всеки шампион - независимо наш или чужд. В един момент идват нови имена, нови теми, нови интереси.

Впрочем не ме изненадва и интересът към “Биг Брадър” - вечната ни орисия. Този формат е едно умишлено криво огледало. То обаче в никакъв случай не е социология, защото в стресовите ситуации, в които се поставят участниците, няма нищо естествено. Мнозина казват: “Това е картинката на българина!” Не съм съгласен! За мен това е картинката на

хора под

напрежение,

които по една

случайност са

и българи

Но най-странното нещо, което българите са търсили в “Гугъл” за мен си остават парламентарните избори. Това е голямата загадка, която трябва да разнищим в тази класация. Питам се, не е ли малко късно за българина да проверява значението на тази демократична процедура, ако не знае какво значи? Или пък е белег на някакво национално пробуждане - рязко да тръгват някакви сили, които ще намерят нов смисъл в парламентарните ни избори в “Гугъл”? Рядкост е в такива класации да присъства политика, а изборите са точно това - политика. Може би тук социолозите повече от мен имат повод да изкажат експертно мнение.

За мен едното обяснение е, че май за 28 години ние, българите, така и не ги научихме тези парламентарни избори и очевидно трябва да ги гугълваме, белким разберем как работят.

Очаквах също в тази класация българите да гугълват някакви по-генерални, по-общочовешки и нашенски неща като секс, като алкохол. Малко ме разочароваха с тази “Шушана” и парламентарни избори. Но де да знам - догодина може да се обърнат нещата. “Гугъл” е непредвидим!...