Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-ценна е информацията за починал чужденец, от репатрацията се печелят поне 2000 евро

Грозният скандал с тялото на 16-годишния Костадин, убит на зебра, бил заради едни 100 лв.

От 100 до 400 евро стигат комисионите, които траурни агенции плащат за осигурен труп, твърдят запознати с гробарския бизнес.

Най-ценна е информацията за починал чужденец, тъй като от репатрациите се печели най-много, казва бивш сужител на погребална агенция.

Офертите варират според националността на чужденеца. Транспортирането на руснак излиза около 2000-2500 евро,

за германец

тарифата

скачала на

3500 евро

“Ако фирма направи 10-15 репатрации на година, ще е доволна. През лятото по морето непрекъснато има инциденти с чужденци, които завършват фатално - удавени руснаци, пияни британци, паднали от балконите на хотелите. Като прибавим и тези, които умират заради заболяване в наша болница, урожаят е богат”, коментират хора от бранша.

Твърди се, че във всяко отделение в бургаските болници има санитарки и сестри, че даже и лекари, обвъзрани с траурни агенции. И ако до преди 4-5 г. информатор е получавал по 70 лв. за осигурен труп, то сега възнаграждението било средно около 150-200 лв.

В схемата отдавна са включени и шофьори на Бърза помощ. Някои дори били на допълнителен трудов договор в погребални агенции.

“Шофьорите на линейки работят дневна, нощна смяна и два дни почиват, затова имат право на допълнителен трудов договор. Те разполагат с информация от първа ръка, защото ходят на адреси. А като почине някой в болницата, санитарки се обаждат и до минути агентите по траура са на адреса”, разкриват схемата запознати.

Траурни агенти

научавали за

смърт на човек

преди близките

В полицията още си спомнят за криминален случай, при който получили сигнал за труп в района на бул. “Москва” в Бургас. Още преди да се сформира оперативно-следствена група, на мястото като лешояд вече дебнел представител на траурна фирма.

Заради едни 100 лв. комисиона се разразил и скандалът с тялото на 16-годишния Костадин Джардов, убит на пешеходна пътека в Атия, твърди пред “24 часа” собственичката на погребална агенция “Авона” Румяна Черкезова.

Две жени, близки на момчето, чакали пред моргата, когато били заговорени от агент на “Св. Архангел Михаил”, разказва Черкезова. Съкрушените от мъка жени се договорили с агента да организира погребението, предали му съобщението за смърт и донесли дрехи за момчето. На следващия ден обаче бащата на Костадин, пристигайки от Франция, бил посъветван от свои познати да ангажира за погребението на сина си фирма “Покой”.

Черкезова твърди, че първо по телефона било предложено на нея да поеме погребението, но отказала, защото вече знаела, че от “Св. Архангел Михаил” са се заели.

 “Разбрахме, че бащата на момчето е бил заведен в офиса на “Покой” от бившия ни служител Иван Пишиев, с когото са съученици, а целта е била Пишиев да вземе 100 лв. комисиона.

Тези пари се

водят “агентски”

за осигурено

погребение”,

твърди Черкезова.

Близки до Иван Пишиев пък коментират, че конфликтът му с Черкезова е на лична основа, а 37-годишният мъж нямал нищо общо нито с подпалената ѝ катафалка, нито с погребението на ученика.

След скандала с тялото на Костадин Джардов, което стана заложник на двете спорещи агенции и се наложи да бъде освободено с намесата на полицията, прокуратурата в Бургас се самосезира.

Репортерска проверка установи, че преди дни разследването е върнато на полицията. Иззети са телефони и записи от охранителни камери.

“Получи се медиен стрес и атака, обвиниха ни в кражба на тяло, което е абсурд. Наша проверка установи, че мащехата на момчето е възложила на колегите от моята фирма да извършат погребението. Имаме седем разговора с тази жена. Как иначе съобщението за смърт и личните вещи на момчето попаднаха при нас? Впоследствие се прибира бащата и избира агенцията, която единствена не участва в готвения съюз на погребалните фирми в Бургас...

Жалкото е, че никой от роднините на детето не дойде в нашия офис. В крайна сметка ние претърпяхме загуби, но това не е проблем. Проблемът е в липсата на закон, който да регулира нещата. Лобира се за създаването на такъв закон, защото, като няма правила, се получават такива ситуации”, коментира собственикът на агенция “Св. Архангел Михаил” Кристиян Киров.

Босовете на погребалните агенции си уреждат среща в полицията - ще решат всички конфликти

Четири фирми се обединяват срещу една - била на мутри, които ги рекетирали

Подготвя се среща на босовете на погребалните агенции в Областната дирекция на МВР, на която на масата да се поставят всички конфликтни ситуации, за да се тушира напрежението между тя, на учи “24 часа”.

А то в последните дни се нажежава съвсем.

На 8 декември бе запалена катафалката на една от частните агенции в Бургас, на 14-и Икономическа полиция влезе в офисите на траурните фирми. Униформените действаха едновременно в петте частни агенции “Гея”, “Авона”, “Покой”, “Аба” и “Св. Архангел Михаил”. Катафалките бяха транспортирани до КАТ - една дори принудително с общинския паяк, за да се види регистрирани ли са да извършват товарна дейност и имат ли необходимото оборудване. Към проверките се присъединиха Инспекцията по труда, РЗИ и Комисията за защита на потребителите.

“Няма война между погребалните агенции в Бургас. Една фирма създава напрежение сред всички. Това са тези, които палят катафалки. Двете колежки, чиито коли бяха подпалени (Стефка Димитрова и Румяна Черкезова - б.р.), ги посочиха в медиите”, казва собственикът на агенция “Св. Архангел Михаил” Кристиян Киров.

Той съобщи, че четири от агенциите без “Покой”, се обединяват срещу общия враг.

“Заедно ще заведем и колективни дела срещу община, болница и всички останали, които се опитват да тормозят бизнеса. Ние сме потърпевши от репресията на държавата и на тия колеги, които палят катафалки”, заяви Киров.

“Ние не воюваме помежду си, войната е срещу нас от мутри, които рекетират. Те стоят зад една от погребалните агенции и искат да ликвидират останалите”, твърдят Румяна Черкезова и Стефка Димитрова.

Те са управителки на агенции “Авона” и “Гея”, но дълги години работели заедно в агенциите “Гея” и “Тишина”, чийто покровител бил млад мъж, известен с прозвището Данчо Ларша.

Румяна и Стефка твърдят, че 9 г. са му плащали

такса

спокойствие -

по 150 лв. от

всяка заявка

за погребение

От близо 2 г. обаче погребалните агентки се отделили и спрели да дават своята лепта на доскорошния си покровител.

Първа изгоря Стефка Димитрова, чиято катафалка бе подпалена през август т.г. Тогава огънят засегна и офиса на “Гея”, който се намира на входа на Гробищния парк.

След инцидента с катафалката на “Авона” на 8 декември Стефка и Румяна са категорични, че зад палежите стои Иван Пешиев, бивш служител на “Авона” и приближен на Ларша. Той бе арестуван за 24 часа, след което освободен.

Отношенията между 37-годишния мъж и двете дами има дълъг бекграунд. Освен, че е бивш кадър във фирмата на Черкезова, Пешиев е бивше гадже на дъщеря ѝ Радина, която твърди, че е била тормозена и бита от Иван, но от страх не смеела да подаде жалба в полицията.

“Страхуваме се за живота си, месеци наред ходихме с охрана. От октомври т.г. сме без яки момчета около нас и в началото на декември ни запалиха катафалката”, казва Румяна Черкезова.

“Нещата няма да приключат дотук, бизнесът с трупове се контролира от силов бос с огромно влияние, ситуиран на 35 км от Бургас.

Очаквайте още

трусове след

Нова година”,

прогнозира бивш собственик на траурна агенция, който днес е щастлив, че се е измъкнал жив.

Бизнесът с трупове по морето винаги е бил на ръба на закона, белязан от палежи, отвличания и побоища. Освен че е доходоносен - няма погребение, организирано от частна траурна агенция, което да е под 1000 лв., той е идеално средство за пране на пари, категорични са запознати с бранша. Те разкриват, че до атентата на бургаското летище през 2012 г.

ковчезите са

ползвани и

за пренасяне

на дрога

и оръжие, тъй като не минавали през скенер и били идеалното депо за контрабандни стоки.

Пръв в търговията с покойници се налага президентът на ММА федерацията Любен Джубрилов, който по-късно бяга в чужбина, разследван за лихварство. След като напуска България, пробва да ръководи погребалния си бизнес от дистаниция, но е притиснат да го продаде и го прави.

През 2002 г. Джубрилов регистрира погребална агенция “Рея”, чието лице става майка му

Антоанета

Джубрилова,

сестра на актьора

Георги Джубрилов

По онова време има само един частник на пазара с трупове. Това е бившият управител на общинския обреден компплекс Димитрина Радева, която създава траурната агенция “Елит”. Двамата с Джубрилов работят в разбирателство, фирмата бързо набира скорост.

Първият по-сериозен трус идва през 2004-2005 г., когато стават серия палежи на катафалки. Една от най-бруталните наказателни акции, при която се посяга и на човешки живот, се случва през март 2005 г. Маскирани нападат бургаския офис на погребална агенция “Хадес” и пребиват с арматурно желязо 34-годишния съдържател Николай Радев и бременната му съпруга. По-рано маскирани намушкват майката на Николай - Димитрина Радева, която след “Елит” създава “Хадес”.

“Имам своите подозрения, но не мога да ги докажа”, казва днес пред “24 часа” Радева. Въпреки преживения ужас тя остава в играта. Сега вещата в бранша Радева е управител и съсобственик на погребална агенция “Аба” заедно с Николай Мечков.

Името му е добре познато в средите от ъндърграунда, разследан е като лидер на организирана престъпна група за наркотици, рекет и лихварство, има позиции в охранителния бизнес.

“Пишат за него какво ли не, но думата му на две не става”, казва Радева. Тя си спомня, че след оттеглянето на Любен Джубрилов пазарът с трупове е серизно преразпределен.

Според осведомени

бизнесът на

Джубрилов

е купен от

несебърския

бос Димитър

Желязков,

който го поверява на верния си авер Мартин Белега. Когато обаче той влиза в затвора, това перо на групировката поел Ларша, твърдят посветени. На пазара формално работят две-три агенции, но те са с общ покровител, който прибира лъвския пай.

През ноември 2011 г. обаче следва нов трус. При зрелищна акция на ГДБОП Ларша, верният му човек Пешиев и още шестима са арестувани. Образувано е дело за организирана престъпна група, която извършвала палежи, рекет и побоища, за да сплаши хора от погребалния бранш.

“Тогава прибраха и нас, но след едно денонощие ни пуснаха”, признава Румяна Черкезова. След реализацията на ГДБОП в бранша влиза и НАП. Следват ревизии и солидни глоби за фирмите, движени от Черкезова и Димитрова.

Според осведомени големите дългове към държавата са една от причините двете дами да спрат да плащат на бившия си покровител.

Зрелищните арести през ноември 2011 г. са предшествани от появата на нов играч на пазара с трупове. През април същата година врати

отваря

агенция “Св.

Архангел Михаил”

на експолицая

Кристиян Киров

Той е бивш служител на Икономическа полиция в РУП - Несебър, държи от години джетовете на плажа в Слънчев бряг, а от 2016 г. е наемател на апетитния плаж в Обзор, за който бившият стопанин Рали Пенков плати с живота на жена си и 3-годишната им дъщеричка. Те загиват при бомбен атентат срещу Пенков в Обзор през 2005 г.

Според отлично осведомени присъствието на архангелите, както наричат агентите на Кристиян Киров, никак не се понравило на тогавашния монополист и между тях е имало напрежение. Няколко месеца по-късно, случайно или не, Ларша и хората му са прибрани зад решетките.

След три месеца в ареста са освободени, делото зацикля и по-късно е спряно.

Д-р Галина Милева: Слагаме камера пред входа на моргата

Пускала съм десетки жалби срещу траурни агенти, те заплашват и служителите ни, казва шефката на Съдебна медицина

- Д-р Милева, вие неведнъж сте алармирали, че траурни агенти стоят пред моргата и “ловят” опечалени близки на починали, използвайки шока и мъката им. Какво трябва да се направи, за да се прекъсне тази порочна практика?

- Да, така е. Всяка сутрин пред вратата има хора от няколко погребални агенции. Пречат ни да работим, а неведнъж персоналът ни е получавал и заплахи, за което съм пускала жалби в полицията и прокуратурата. Обсъдихме с ръководството на болницата и решихме пред външния вход на аутопсионните зали да бъде поставена камера. Тя ще бъде монтирана в най-скоро време. Освен това си мисля, че би могло да се постави едно табло на стената до входа с телефоните на всички погребални агенции. Да си плащат символичен наем на болницата и да не ни притесняват.

- Казвате, че неведнъж сте пускали жалби до прокуратурата. Какво ви отговарят от там?

- Отговорът в повечето случаи е, че прокуратурата отказва да образува досъдебни производства. Малко по-различно беше, когато подадох сигнал за конкретен случай по време на едно съботно дежурство, когато отново бяха отправени заплахи на дежурните служители. Въпросните лица са били извикани в прокуратурата и са били предупредени. Те са обещали, че няма да има проблеми и наистина имаше около месец затишие. Но сега пак са тук. Пратих и официално писмо до общината. От там предприеха някакви мерки, сложиха знаци, че спирането на автомобили пред моргата е забранено, освен за служебни МПС. А погребалните агенти спират колите си точно срещу входа на моргата. Не идват с катафалки, за да не ги разпознаем. Нарочно всеки ден идвам на работа от различни посоки и без кола. Когато разберат, че аз съм дежурна в събота и неделя, не припарват. Но през делничните дни, като дойда на работа в 7,30 ч и ги видя пред моргата, лошо ми става.

Собственикът на една от фирмите дори си позволи да ми иска обяснение защо не разрешавам на хората му да спират пред моргата. Намекна ми, че най-вероятно работя за някоя погребална агенция. Обясних му, че ако сме искали, много отдавна да сме я направили агенцията. Такива обвинения не приемам. 30 г. съм тук, искаме всички да са равнопоставени, а не да чакат пред вратите ни. С някои от агенциите нямаме никакви проблеми, те си работят, без да дебнат за трупове около моргата. Конфликтните ситуации създават тези, които имат най-малко работа.

- Съвсем скоро заради битката за трупове се стигна до изключително грозна ситуация. Тялото на 16-годишния Костадин Джардов, блъснат на пешеходната пътека край Атия, буквално стана заложник в тази битка.

- Мога само да кажа, че при нас, в болницата, законът е спазен.

След този случай предприехме някои промени. Вече искаме заверено копие от смъртния акт, подпис на близък по права линия и евентуално нотариално заверено пълномощно, ако няма кой да дойде, за да вземе съобщението за смърт. Ако пациент почине в отделение на болницата, там също вече ще се издава съобщение за смърт само срещу подпис на роднина по права линия или с нотариално заверено пълномощно.