Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 12 до17 декември в Националния дворец на културата ще се проведе 45-ият Софийски международен панаир на книгата. Предлагаме ви няколко нови стихосбирки.

„Зелда“ от Елин Рахнев

Определяна от мнозина като стихосбирката на годината, „Зелда“ наистина е обсебваща книга. Описват я като: „Топла и мека. Книга за чупливите и мълчаливците, за неспособните да се справят със света. След култовата „Канела“, Елин Рахнев се завръща, за да изкрещи през шепот, че „поетите се раждат на сто и умират на една“, да възпее „вечната тъга по скоти фицджералд“. Думите в „Зелда“ винаги ще ни спомнят за обичните ни мъртви поети, за нюансите на тихото в нас, за онези непосилни „тонове есен“, които непрекъснато покачват „децибелите на тъгата ни“.“

„Това тяло можеше да бъде мое“ от Еугениуш Ткачишин-Дицки

Еугениуш Ткачишин-Дицки е роден през 1962 г. в полско-украинско семейство. Опознавайки себе си и другите, той припознава двойствеността, тройствеността и многобразието като различни ипостаси на своята интегрална човешка и творческа същност. Дицки превръща пограничността, менталната обърканост и физическата мръсотия във вълнуващи топоси на своята поезия, а чрез повишената сексуалност, понякога ситуирана в естетиката на грозното и вулгарното, поетът публично изразява, това което виждаме, но се преструваме, че не съществува, или че не се отнася до нас. От 1990 г. до днес Дицки е публикувал над десет стихосбирки, някои от които са отличени с най-престижните полски литературни награди.

„Сърцебиене“ от Петър Петров

Петър Петров е роден през 1978 г. в град Враца. Възпитаник на ПМГ "Акад. Иван Ценов", профил - физика. Завършва специалностите предучилищна и начална педагогика и връзки с обществеността в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Учи публична реч в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". По професия е журналист – бил е телевизионен водещ, новинар, редактор и репортер в различни електронни и печатни медии. Автор на "Пин код: Лукчета" (2004), "Без упойка" (2013),"Твърде лично" (2015) и "Вдъх" (2017).

„Ще се превърна в стих“ от Андреа Попдимитрова

Това е първата стихосбирка на младата поетеса. Литературният критик доцент д-р Георги Цанков споделя: "Андреа Попдимитрова идва в литературата ни не само в „благородното“ си потекло, но и с умението да пресъздава виртуозно всички нюанси на любовното чувство – от първото потрепване на душата, през съмненията и страховете, към страстта и нежността, та до сълзите и щастието.“