Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненската окръжна прокуратура предаде в съда обвинителния акт срещу Николай Николов, собственик и управител на фирма. Той ще отговаря пред закона за неплащане на данъчни задължения и неправомерно изтеглен ДДС в размер над 4,5 млн. лева

Фирмата на Николай е "ПХГ Динамик" и е с регистрация в Провадия. Според държавното обвинение престъплението е било извършено чрез "потвърдена неистина в справки - декларации пред НАП за седем данъчни периода". 34-годишният собственик на търговското дружество, което отчитало дейност само документно, успял да приспадне данъчен кредит в размер на 4,545 млн. лева.

В началото на 2007 год. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на свое име срещу 300 лева месечно. Дружеството имитирало търговска дейност чрез оформяне на документи. От заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова екпертиза било установено, че подсъдимият Николай в повечето случаи лично подписвал документите като управител на "ПХГ Динамик" ЕООД. Заключението на съдебно-счетоводната експертиза показала, че общият размер на приспаднатия и неследващ се данък добавена стойност е малко над половин милион лева, което покрива критериите за особено големи размери. Дължимият към бюджета ДДС, който е получен в резултат на престъпната дейност на 34-годишния собственик и управител на "кухото" търговско дружество, надхвърля 379 пъти размера на особено големите размери на данъчните задължения.

В хода на разследването подсъдимият не е дал обяснения и е демонстрирал липса на критичност към извършеното от него. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.