Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колин и неговата приятелка Иванина Терзиева, която алармира за несправедливостта.
Колин и неговата приятелка Иванина Терзиева, която алармира за несправедливостта.

Отива на екскурзия, но докато кара скутер, го задържат за източване на кредитни карти

Колин ежедневно губи съзнание и получава гърчове: “Предпочитам да умра!”

Всички средства на семейството отиват за адвоката в Хан Тан

На зверски болки и страдания е подложен българинът Колин Колев, който излежава 5-годишна присъда за източване на кредитни карти във Виетнам. Това става ясно преди три месеца, когато семейството му получава две писма, в които той описва критичното си състояние и отказът на затвора да бъде лекуван. В тях Колин споделя за непрестанно изтръпване на крайници, загуба на съзнание, болки в областта на сърцето и белия дроб.

"Не мога да дишам, отказвам да работя, а те ме връзват с белезници и по цял ден не получавам храна и вода", пише Колин.

От този момент започва "безкрайно ходене по мъките", както близките на 30-годишния мъж определят ситуацията. Веднага след новината за критичното му положение неговата сестра Влади и приятелката му Иванина

искат съдействие от институциите, но безуспешно

Това налага заминаването на Влади за Виетнам, където на 23 ноември, само два дни след рождения му ден, предстои тяхната първа среща. До този момент те нямат никаква представа какво е реалното му здравословно състояние.

Още с пристигането си, на 18 ноември, Влади е посрещната с лоши новини. Става ясно, че брат й и неговият съкилийник, също българин, са изключително зле. 30-годишният Колев е държан

вързан в продължение на 6 дни,

защото според служителите в затвора симулира и не иска да работи. В този период той не е получавал нито лечение, нито провизии.

За първи път лекарите в затвора предприемат мерки, когато Коко, както го наричат неговите близки, в рамките на един ден получава няколко гърча, уринира често и не спира да повръща. Тогава е заведен в лечебница и е оставен да лежи на пода. Въпреки ежедневните мъчения, назначените изследвания са рутинни, които впоследствие се оказват в норма. Колев успява да обясни на медиците, че иска по-подробни. Първоначално това му е отказано под предлог, че стават много бавно и са скъпи, но след негова бурна реакция са направени. Странното е, че на придружаващите го полицаи

са предоставени само първите резултати,

които трябва да послужат за доказателство пред затвора за фактическото му състояние. Тогава той моли да ги погледне и когато ги получава, ги къса на парчета, за да не може да бъде представен като човек в идеално здраве. Резултатите от вторите изследвания, показващи евентуално заболяване или инфекция, до ден-днешен липсват.

Едва след като сестрата на Колин и майката на неговия съкилийник пристигат във Виетнам,

институциите се активизират

и оказват реално съдействие на българите. Първоначално двете жени успяват да издействат свиждане с близките си, което е изключително сложно в социалистическата страна. Посещават различни местни болници и питат лекарите дали могат въз основа на симптомите, които имат двамата мъже в затвора, да се насочат към определена диагноза. От всички лечебни заведения обаче получават отказ заради езиковата бариера и факта, че става въпрос за затворници.

От активен спортист по борба Колев се превръща в затворник на 1 май 2016 година. Той и 26-годишният Димитър Христов са задържани в Хо Ши Мин. Обвинението срещу тях е, че са възнамерявали да източат пари с фалшиви кредитни карти. Според тамошните институции двамата българи са се опитвали да теглят суми, но устройството ги отхвърляло. Именно така се стигнало до тяхното залавяне.

“Това, в което го обвиняват, е безобразно

За да го направиш, трябва да имаш отлични технически познания, каквито той няма. Колин дори няма профили в социалните мрежи", коментират негови близки пред "168 часа".

Преди година и половина спортистът решава да замине за Виетнам. "Каза ми, че ще отиде с негов приятел, който има работа там.

Смятал да го придружи, тъй като имал желание да посети тази страна", споделя пред "168 часа" Иванина Терзиева, приятелка на Колин.

Думите му пред нея били: "Ще отида с Митко, за да не бъде сам, тъкмо ще си направя и кратка екскурзия."

Двамата са арестувани десет дни след пристигането си.

"Ден преди да бъде задържан, се чухме, попитах го кога се прибира, а

той ми каза, че ще остане още 2-3 дни и си идва

- казва Иванина. - Говорихме си за съвсем обикновени неща. На другия ден разбрах от медиите, че Колин и Димитър са арестувани. Ангажирах се да разбера какво точно се е случило. Оказа се, че в него не е намерено абсолютно нищо, което да го уличава в престъплението, в което е обвинен. Единственото, което е носил в себе си, са били няколкостотин долара - между 100 и 500. В момента на ареста той е бил на скутер, спрян от тамошните органи на реда в непосредствена близост до банкомат.

В ареста, малко преди делото, му казват, че той трябва да върне на държавата 2500 долара, за да бъде освободен, нещо като сума за пускане под гаранция. Тъй като не е разполагал с тези пари, Коко се свързва с майка си, за да я помоли за съдействие. Тя веднага тегли кредит, а след това изпраща парите, но те пристигат след като вече е осъден на 6 години. По-късно тя е намалена на 5 заради получената сума."

Според Иванина близките му дори не получили копие от документите по делото и все още не знаят защо е осъден.

"Неговото съдебно минало в България е чисто като сълза, няма нито едно заведено дело срещу него - твърди Иванина. - Интересното е, че в интернет пространството бяха качени клипчета от задържането му. Нямаме представа кой ги е заснел и качил, но в момента те са изтрити, няма ги. На тях ясно се вижда как спират скутера, управляван от Коко, свалят го и му слагат белезници. Той пита защо го задържат и казва, че не е направил нищо нередно."

Последната връзка на близките с Колин е от времето, когато той все още е в ареста. Тогава спортистът нямал никакви оплаквания, разказал, че е здрав и се справя. Той полагал задължителен труд като

треньор по борба на ученици,

които дори спечелили медал на състезание.

Когато е преместен в затвора, попада в една килия с друг българин, осъден на 9 години. Още с пристигането си борецът заварва сънародника си със сериозна инфекция и гной в ушите. Това е първият път, когато от управата на затвора отказват адекватно лечение.

Предполага се, че моментното здравословно състояние на Колин и на неговия съкилийник се дължи на вътрешна инфекция, получена след натравяне с храна. Доказателство за това е фактът, че и

двамата имат еднакви оплаквания и симптоми,

проявили се след консумация на яйца. Единствената разлика е, че другият българин вече има проблеми и със зрението, дори се движи с придружител. Наши специалисти, които консултират семействата, определят симптомите като типични за сериозна вътрешна инфекция, което изисква спешно и системно венозно лечение.

Което е невъзможно за лечебницата в затвора. Практиката при болен затворник с признаци, различни от общите, е да бъдат взети кръв, урина и фекалии, а след това да се изпратят във външна лаборатория. Според резултатите и при наличие на евентуално тежко заболяване, в затвора се изпраща линейка и човекът се настанява за лечение в болница.

В случая на Колин тази процедура не е спазена. До момента той

няма поставена диагноза,

а наложеното му лечение включва единствено аналгин. В случаите, когато е извън кондиция, със силни болки, чести гърчове, изтръпване на крайниците, гадене и стомашно неразположение, той отказва да работи. Тогава, вместо лекарска помощ, Колев получава няколко дни в карцера, където връзват ръцете и краката му, а храна и вода не получава.

Според чиновниците в затвора той симулирал само и само за да не работи. В писмото, което изпраща до роднините си, борецът обяснява, че той не желае нищо друго, освен адекватно лечение.

Писмото, в което Колин разказва за здравословното си състояние.
Писмото, в което Колин разказва за здравословното си състояние.

"Нямам против да работя, стига да съм здрав. Не претендирам дори за намаляване на присъдата или излежаването й в България.

Не издържам на болката, предпочитам да умра!", пише Колин.

Какво прави Колин преди да замине за Виетнам, четете в хартиеното издание на "168 часа".