Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 35 г. - на 10 ноември 1982 г., в 8,09 ч сутринта умира съветският лидер Леонид Брежнев. Причина за смъртта му е внезапно спиране на сърцето.

Първи от съветската върхушка при още топлото тяло на покойника в държавната вила “Заречие 6” отива Юрий Андропов, тогавашен шеф на всемогъщия КГБ. Дни по-късно именно Андропов печели битката за наследството на Брежнев и заема постовете му начело на КПСС и на съветската държава.

Съобщение за смъртта на Брежнев, управлявал СССР в продължение на 18 години (т.нар. епоха на застоя), е пуснато чак на следващия ден. Но в Москва хората усещат, че става нещо извънредно, защото вечерта на Червения площад се струпват прекалено много черни лимузини, возещи хората от върхушката на спешно заседание в Кремъл. Телевизията излъчва филм вместо обявения концерт по случай Деня на милиционера. По радиото няма програма, а цял ден звучи тъжна симфонична музика, най-вече Скрябин и Рахманинов.

Със здравословното състояние на Брежнев се спекулира много още през 70-те години. На Запад е известно, че той е много зле. През 1976 г. при визитата на Брежнев в Париж френски медици са снабдени с негова биологична проба, извлечена от тоалетната в президентския му апартамент. По тая проба е определена и диагнозата му.

Същата година Брежнев изпада в клинична смърт, но е спасен от съветските лекари. След този инцидент той е с разстроена координация на движенията и говори доста трудно.

Брежнев и българският лидер Тодор Живков са в много топли отношения. Благодарение на тази близост към България потичат реки от съветски суровини и петрол и тя бързо се развива. През 1977 г. в София Живков се хвали пред Франсоа Митеран, че “СССР е колония на България”. Но 11 г. по-късно в периода на съветската гласност той дава интервю, в което казва за болния от 1975 г. Брежнев: “Как е възможно толкова години начело на партията и държавата да бъде държан един физически и политически труп.” Ето с какво още бе запомнен “скъпият Леонид Илич”, чийто бюст в София постоя само 2-3 години и бе махнат.

1. Образование

Брежнев е роден на 19 декември 1906 г. в село Каменское в Украйна. По образование е землемер.

2. Вежди

Има много пищни и гъсти вежди, които са обект на много вицове.

3. Дикция

След преживяна клинична смърт през 1976 г. говори завалено.

4. Жест

На манифестации приветства масите с бавно помахване наляво-надясно с ръка с отворена длан.

5. Чувство за хумор

Умее да разведрява по време на преговори с шега или добре разказан анекдот. Има и чувство за самоирония.

6. Суета

Отделя преголямо внимание на вида си. Има личен шивач на костюми и винаги е елегантен.

7. Вратовръзка

Носи я на ластик, за да не му стяга шията.

8. Целувка

Удостоил е с целувките си много държавни лидери. Отначало ги целува по едната буза, после по другата, а накрая и по устните. Този маниер на целуване добива прякора “троен Брежнев”.

9. Запалянко

Привърженик е на ЦСКА (Москва), но по-често ходи не на футболни, а на хокейни мачове.

10. Хоби

Обичал е да играе на домино.

11. Шапка

Въвежда сред номенклатурата модата на ушанките тип “Москвичка”.

12. Лов

Страстен ловец, Брежнев обичал да отстрелва глигани и мечки. Стрелял е и по диви патици.

13. Награди

Обожавал е да го награждават. Единствен е в историята на СССР като носител на 5 златни звезди “Герой на социалистическия труд” и на 4 звезди “Герой на Съветския съюз”. Получил е общо над 100 съветски и чуждестранни награди. Тодор Живков го прави 3 пъти “Герой на НРБ”.

14. Акцент

Заради украинския си произход говори като хохол - маниер, имитиран у нас от Гриша Филипов.

15. Ветеран

През войната е политкомисар, занимаващ се с евакуацията на заводи, и стига чин генерал-майор. През 1976 г. му е присвоено звание маршал.

16. Всячески поощрява

развитието на спорта

Благодарение на неговите усилия Москва става домакин на лятната олимпиада през 1980 г.

17. Вредни навици

Страстен пушач. Но има специална табакера с автоматична ключалка. Извадиш ли цигара, тя ти “разрешава” следващата чак след 45 минути.

18. Любими питиета

Обича безалкохолното “Колоколчик”, а иначе - водка “Зубровка”.

19. Любими ястия

Борш и студени котлети.

20. Слънцезащитни

очила

Той е първият съветски лидер, който ги носи.

21. Автопарк

Обожава автомобилите и световните лидери често му подаряват леки коли. В гаража му има 68 разкошни лимузини.

22. Шофьор

През 1973 г. президентът на САЩ Ричард Никсън му подарява новичък “Линкълн Континентал”. Брежнев е много зарадван и предлага на госта да го повози. Тръгват и Брежнев кара много бързо, като взема завоите рязко. Никсън хвали уменията му като шофьор, но никога вече не сяда в една кола с него.

23. Любим филм

“17 мига от пролетта”. Поискал е да награди героя Исаев, защото го мислел за реален човек. Като научава, че е събирателен образ на разузнавач, заповядва да връчат звезда “Герой на социалистическия труд” на актьора в главната роля Вячеслав Тихонов.

24. Сантименталност

Брежнев никога не се смущава от това, че се разплаква от някой филм или от песен.

25. Писател

Автор е на мемоарната трилогия “Малката земя”, “Възраждане” и “Целина”. За нея получава Ленинска премия и хонорар от 180 000 рубли.

26. Новогодишни

поздравления

Пръв се сеща да поздравява населението със слово по телевизията по случай Нова година.