Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не мога да си представя независима Каталуния. Сигналите от Европа и цялата международна общност са ясни, заяви Симеон Сакскобургготски.
Трудно мога да си представя независима Каталуния, дано кризата да се преодолее, каза пред БНТ Сакскобургготски по повод обявената независимост на Каталуния и последвалото отнемане на автономията на областта от испанския Сенат.

Той подчерта, че един такъв прецедент би бил вреден и за други страни и изрази надежда разумът и законите да надделеят.

По думите му въпросът за независимостта на Каталуния засяга и живеещите в региона българи, които са над 250 000.

На въпрос за позицията на испанския крал Фелипе VI срещу независимостта на Каталуния, която противоречи на традицията сред монарсите за запазване на неутралитет по важни политически въпроси Сакскобургготски посочи, че "неутралитетът е едно, но защитата на единството на страната е друго" и запазването на единството е сред функциите на монарха.

Той обясни, че от гледна точка на случващото се в Испания и исканията за отделяне на Каталуния, монархиите имат една добавена стойност пред републиките – натрупаното влияние от векове и поколения.

Кралят няма мандат от 4 или 5 години, а гледа с перспектива 25 години напред, за да види бъдещето на своите наследници. В това виждам и моята роля да обединявам, а не да се делим и да търсим дивиденти, заяви Сакскобургготски.

Симеон Сакскобургготски, който е част от Висшия политически консултативен борд на българското председателство на ЕС, отговори на въпроси и за предстоящата роля на България.

Той посочи, че не е очаквал един ден с настоящия премиер Бойко Борисов да са с разменени роли и да го съветва за европредседателството, но за него това е признак за еволюция и то положителна.

„Пада ни се важна роля в период, когато Великобритания напуска Съюза. Убеден съм, че България ще допринесе с необходимото да продължат нещата в добрата посока“, подчерта бившият премиер.

Според него това, че ни се е паднал такъв труден период, прави ролята на председателството още по-важна.