Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗЛИКА: На тази снимка липсва само старият герб в сравнение с кадрите от свалянето на Живков.  СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
РАЗЛИКА: На тази снимка липсва само старият герб в сравнение с кадрите от свалянето на Живков. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

500--местната зала, в която свалиха Тодор Живков в сегашния НИМ в “Бояна”, е запазена в автентичния си вид от 1989 г., установи проверка на “168 часа”.

Същите са тапицираните в жълто-зелено фотьойли за участниците в пленума, трибуната с трите микрофона, пред които са говорили бившият Първи и съпартийците му, масите на президиума за членовете на ЦК на БКП,

камерите за наблюдение и сигнал към БНТ,

апаратчетата за симултанен превод. Дори и мокетът е запазен.

Заповедта да не се пипа нищо от залата на историческия пленум е дошла от Министерския съвет с премиер Иван Костов през 1999 г., когато отстъпват цялата сграда за нуждите на Националния исторически музей.

Лампите не са сменяни от 1974 г., когато е завършена сградата в "Бояна". Работят по-малко от половината от тях, но са от 300 вата, което за онези години е било цяла революция.

"Ако се включат всички осветителни тела, хората вътре ще се опекат като на грил", коментира поддържащият техниката в момента служител на НИМ. Според него цяло чудо е как старите машини за озвучаване са свалени и преместени на тавана, защото тежат цели тонове.

Това е стара съветска военна техника,

която е била монтирана и в другите сгради на комплекс "Бояна". Другата промяна е, че са махнати и малките тонколони, които са били защитени със специален екран от подслушване.

От трибуната е свалена завесата със стария герб на България като народна република и на нейно място са закачени тъмни завеси.

По време на силното земетресение в Перник през 2012 г. залата не е пострадала, но се е отлепила мазилка от тавана във фоайето пред помещението.