Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки че посочи само 9-има свои опоненти, лидерът има срещу себе си една четвърт от столетницата

Част от тях като Румен Овчаров и Димитър Дъбов бяха с нея доскоро

Деветима врагове с партиен билет преброи Корнелия Нинова на внезапно свикания конгрес на 28 октомври. В политическия си доклад наред с критиките към ГЕРБ тя обяви, че няколко души й мътят водата.

"От чие име 9 души, наши другари, изразяват публично позиции, че БСП никога в историята си не е била толкова разбита? Говорят за "детишляци", които са превзели партията", каза лидерът пред събралите се над 600 делегати в НДК.

Списъкът на вътрешната опозиция наброява доста повече, ако се съди по гласуването, при което 149 души поискаха връщането на старото уставно правило председателят да се избира от най-висшия форум, а не от всички членове. Нещо, което не е в интерес на Нинова.

Основните фигури, или

бандата на 9-имата, както ги наричат зевзеците

в столетницата, са Георги Гергов, Димитър Дъбов, Михаил, Миков, Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Георги Божинов, Румен Овчаров и Красимир Янков.

Конфликтът на лидера с Георги Гергов тлее отдавна, но стана публичен, когато се разгоря "ЦУМ гейт". Пловдивчанинът домакинствал на среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

ИЗПРЕВАРВАЩО: Свиквайки светкавично конгреса, Корнелия Нинова не им даде възможност да се подготвят с атака срещу нея.  СНИМКИ: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
ИЗПРЕВАРВАЩО: Свиквайки светкавично конгреса, Корнелия Нинова не им даде възможност да се подготвят с атака срещу нея. СНИМКИ: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Скандалът беше добре дошъл за червената дама,

която търсеше повод да се отърве от собственика на Пловдивския панаир. Въпреки че когато тя беше заместник-министър на икономиката, отговаряше пряко за дружеството на съпартиеца си и тогава двамата нямаха разногласия. По-късно по времето на тройната коалиция е взето решението

той да придобие миноритарния дял

във фирмата.

Но сега Георги Гергов се е амбицирал да оглави БСП. Логично продължение, след като преди години овладя пловдивската организация, а днес се надява полека-лека да пробие и другаде. Опита се да обедини вътрешната опозиция, като покани знакови фигури на тайна сбирка в хотел "Санкт Петербург" в Пловдив точно преди годишния събор на Бузлуджа през лятото.

Възходът му като бизнесмен започва от приятелството му с някогашния земеделски министър Георги Танев, с когото са родени в едно село - Джурилово. Благодарение на съселянина си зоотехникът Гергов станал директор на свинекомплекса в с. Маноле. Постепенно приватизира големия пловдивски хотел, заведения и дори "Старият Пловдив", курортът "Слънчев ден" край Варна, ЦУМ и панаира. Очевидно успява да

поддържа добри отношения

с всички власти

Интересен факт е, че той е руски гражданин и поради тази причина не може да се кандидатира за депутат или министър. Но това обстоятелство дори може да му е от полза пред БСП, защото членовете на соцпартията са предимно русофили. От друга страна обаче те ненавиждат богатите хора.

По време на скандала "ЦУМ гейт" Георги Гергов обвини Румен Овчаров, че е подстрекател на атаката срещу него. Засекли се в кабинета на Корнелия Нинова преди разговора за оставката на пловдивчанина от Изпълнителното бюро. По ирония на съдбата сега бившият министър на икономиката и енергетиката вече не стои зад лидера, а е преминал в отсрещния лагер. Той дори не присъства на заседанието на конгреса на 28 октомври с обяснението, че е в чужбина. Но на състоялия се две седмици по-рано пленум разкритикувал председателката.

"Проблемът й е, че върви през просото и не се съобразява с елементарни реалности. Не може да си позволи да разделя партията, щом като иска да свали ГЕРБ от власт", заяви в свое интервю Румен Овчаров.

Георги Гергов
Георги Гергов

В кариерата му

често се е случвало да отстъпи

Първо пред Първанов, който го победи за председател на БСП през 90-те години. Уж щеше да седне на последната банка, но това не се случи. По-късно заедно с Румен Петков се държеше като настойник на Сергей Станишев, но той успя да неутрализира и двамата. Като министър в тройната коалиция Овчаров изкара по-малко от 2 г. Наложи му се да подаде оставка заради скандала около Корнелия Нинова, следователката от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева и подслушания им разговор с бизнесмена Красимир Георгиев за разследването срещу Вальо Топлото.

Последният държавен пост, който заемаше Овчаров,

беше представител на държавата в частната "Лукойл Нефтохим" в продължение на няколко години, при това и по време на първите две правителства на Бойко Борисов. Интересното е, че едва преди няколко месеца той бе освободен.

В БСП пък високият политик е известен и с многобройните си фиктивни оставки като лидер на столичната организация, които впоследствие изтегля или се кандидатира отново.

От няколко месеца е изолиран от най-близкото обкръжение на Нинова. Не взема участие при обсъждането на важните решения и стратегии. Това Овчаров трудно може да го преглътне, защото именно той даде летящ старт на сегашния лидер в БСП преди повече от 12 г. Въпреки че не присъства на сбирката в НДК, високият политик прати послание чрез наследника си в градската структура Калоян Паргов, който заяви, че столетната партия не е готова да предложи алтернатива на ГЕРБ.

Въпреки съпротивата на Р. Овч. малко по малко хората на Корнелия Нинова отвоюват от него позиции в доскоро подвластната му изцяло софийска организация. Оргсекретарят Кирил Добрев привлякъл на своя страна районни шефове на партийни организации в столицата - на "Красно село" и "Красна поляна". Така кръгът на бившия енергиен министър започнал да се стеснява.

Друга влиятелна доскоро в цялата партия фигура и сегашен член на опозицията - Димитър Дъбов, също първоначално беше в лагера на Корнелия Нинова. Но само докато не му отне депутатското и мястото в партийната йерархия. "Богати младоци искат да превземат БСП", заяви преди време

познатият в редиците на социалистите

като чичо Митко

Неговият отстрел е дело на Кирил Добрев, с когото отдавна си мерят силите. Младият политик още преди 10 г. обяви пред "168 часа", че иска стола на Дъбов като организационен секретар.

Около по-възрастния витаят няколко странни случки. Преди да влезе в ръководството на БСП, е работил в Шумен като регионален директор на клона на Първа източна международна банка, известна като банката Маджо.

Името му бе споменато от бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов във връзка с разработка по времето на тройната коалиция. Пред парламентарната вътрешна комисия

Танов заяви, че двама депутати - Дъбката и Велчев,

саботирали дейността на спецслужбите за продажба на алкохол с фалшиви бандероли. Покрай това разследване се разбра и за тайните срещи на Румен Петков под псевдоним Запалката с Братя Галеви. Димитър Дъбов отрече да има нещо общо със случая и дори се закани да съди Ваньо Танов.

Интересното е, че бившият оргсекретар на БСП също като Румен Овчаров и Георги Гергов в началото помогна за избирането на Корнелия Нинова, но бързо мина в опозиция. И се озова в един лагер с Михаил Миков, срещу когото работи на конгреса миналата година. Ексшефът на Народното събрание е опонент на шефката най-малкото защото бе победен от нея в битката за върха в партията.

Неговата биография е свързана почти само с БСП. Той беше дългогодишен депутат, но му се наложи да стане вътрешен министър след уволнението на Румен Петков, въпреки че Миков беше външен човек за службите. Те така и не го припознаха като свой лидер.

Звездата му в партията пък изгря, когато Сергей Станишев реши да се оттегли и да работи като евродепутат и президент на ПЕС. Това, което се запомни от онова време, бяха гуляите на Миков с компания, мезета, пиене и танцьорки на маса, щракнати от папараци в избирателния му район Видин. Въпреки че се издигна и до председател на парламента, когато премиер беше Орешарски, никой не можа да възприеме Михаил Миков като истински лидер.

Свързан с него е дългогодишният депутат Атанас Мерджанов. Той

единствен от всички скочи на конгреса

да се представи

като един от 9-имата критици, посочени от Корнелия Нинова.

Без да го е казал на глас, Янаки Стоилов е вечната опозиция в партията. Той беше народният представител с най-много години стаж в парламента - още от Великото народно събрание. Няколко пъти се е опитвал да бъде конкуренция на председателя на БСП, но никога не е успявал да се класира за това място. Първия път отказа сам, когато през 1992 г. Александър Лилов му отстъпваше на тепсия властта в столетницата. Оттам нататък юристът се пробва сам, дори създаде ляво крило, но така и не успя да се изкачи до първата позиция.

За разлика от него бившият военен министър Ангел Найденов не се припозна като част от опозицията, но всички знаят, че понесе доста удари. Отпадна от депутатските листи и от ръководството на БСП. А жена му Мая Манолова беше отхвърлена като кандидат за президент миналата година.

Най-хард срещу Корнелия Нинова беше друг от бившите народни представители с дълъг стаж. "Ако Нинова се провали с алтернативния бюджет, който трябва да има различна политика от тази на ГЕРБ, не просто различни цифри, тя нека да си ходи", заяви Георги Божинов още преди конгреса. Той дори предрече, че

БСП може

да се разцепи

заради поведението на лидера си.

Доста по-внимателен в преценките си беше депутатът Красимир Янков: "Не ни е нужна битка на вътрешнопартийното поле, а с ГЕРБ. Нинова говори за групи, хората са разтревожени от това, което се случва". Преди да влезе в парламента, е работил на високи позиции благодарение на членството си в БСП. Бил е в борда на летище Варна, на АЕЦ "Козлодуй" и на Пловдивския панаир. Може би заради последното се смята за близък до Георги Гергов.

Проблемът е, че всички тези хора нямат обединителна линия и ако решат да свалят Нинова от председателския пост, трудно биха подкрепили една фигура. Тя го знае и използва козовете си, за да ги неутрализира.

Румен Овчаров
Румен Овчаров
Михаил Миков
Михаил Миков
Янаки Стоилов
Янаки Стоилов
Георги Божинов
Георги Божинов
Красимир Янков
Красимир Янков
Ангел Найденов
Ангел Найденов
Атанас Мерджанов
Атанас Мерджанов