Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Корольов идва у нас на 5 март т.г., за да избегне репресии в Минск. Агенцията за бежанците обаче му отказва статут

Измисляха всичко, каквото им хрумнеше. Ако не стигаше това, за което ме арестуваха, пишеха дребно хулиганство или пътнотранспортно произшествие, разказва беларуски опозиционер в Минск. Думите му са пред Софийския градски съд от 7 септември т.г.

Историята на родения през 1971 г. Дмитрий Корольов - бивш руски офицер, влиза в българския съд след молба за екстрадицията му от София в Беларус.

Две съдебни инстанции у нас обаче отказват да предадат мъжа, тъй като, ако се върне в Минск, може да стане жертва на репресии заради политическите си убеждения като

опозиционер

на президента

Александър

Лукашенко

Документите пристигат у нас на 17 август т.г. Генералната прокуратура в Беларус иска Корольов, за да започне дело срещу него за особено тежко хулиганство.

Случаят е от 2011 г. В нощта срещу 5 януари в заведение “Опера” в Минск Корольов се скарал и се сбил с 2-ма охранители и им нанесъл леки телесни повреди, твърдят властите в Минск. Няколко дни след свадата потърпевшите Сергей Синкевич и Влади Козлов казват пред разследващите, че не желаят дело по случая.

От събраните доказателства в България става ясно, че 1 г. след сбиването Корольов е подведен под отговорност и задържан. През 2012 г. съдът на Централния район в Минск отменя ареста му и го праща в психиатрия за лечение. През 2014 г. магистратите махат и тази мярка на Корольов.

Делото обаче е ту прекратявано, ту възобновявано. Доказателство за съдебната въртележка е последното решение на съда в Минск от 3 март т.г., който разпорежда арест за Корольов. Междувременно той напуска Беларус и през Москва идва у нас на 5 март. Че Корольов е у нас, властите в Минск разбират през август.

“Аз по това престъпление си излежах наказанието, бях в затвора в Беларус. Там

ме заключваха с

болни от СПИН

Не бият, но всичко друго, каквото правят, е много по-лошо. След като ме освободиха, с мен се срещнаха сътрудници на КГБ (Комитет за държавна безопасност на Беларус - б.а.) и ми казаха, че трябва да напусна страната, ако се върна, преследването ще продължи с нови сили”, обяснява пред градския съд в София Корольов.

Той е роден в град Нерчински, Русия. Женен е, има едно дете. От 2013 г. досега е представител на бившите страни-членки на Съветския съюз, в българската оръжейна компания “Армако”.

През 90-те години на миналия век Корольов е командир на разузнавателна група в град Чучково, Русия. През 1995-1996 г. се бие в Чечня. По-късно попада в плен на чеченски бунтовници за 3 месеца, след което успява да избяга. От 1998 г. е офицер в руската армия, но за малко. Причината - отказва се от руското си гражданство през 1999 г.

“През 1998 г. заминах да живея в Беларус при моите родители. Грешката ми е, че от 2000 г. се опитвах да подобря живота на хората и

се борех с

режима на

Лукашенко”,

казва Корольов пред съда у нас. Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г.

Бившият военен разказва, че оттогава е и част от екипите на различни кандидати за президент на Беларус. “Държавата се страхуваше от мен, защото бях професионален офицер и да не започна да готвя сериозни кадри, които да бъдат опозиция на властта. Много пъти се опитваха да ме вербуват. От 2000 г. досега имам повече от 30 административни нарушения. Не мога да мина на червено на светофар, веднага ме арестуват за 24 часа”, добавя Корольов.

В Беларус е член на организациите “Над бариьером” и “Молодая Беларусь”. Занимава се с агитация и твърди, че режимът на Лукашенко е виновен за серия престъпления. Според него президентът има общо с безследно изчезнали опозиционни политици и журналисти, става ясно от делото му за екстрадиция в България.

“Беларуските власти са дали гаранции, че търсят Корольов за наказателно преследване, за хулиганство, чиято давност не е изтекла”, казва Цветанка Борилова от Софийската градска прокуратура.

И Софийският градски, и Софийският апелативен съд решиха делото в полза на чужденеца.
И Софийският градски, и Софийският апелативен съд решиха делото в полза на чужденеца.
Апелативният съд в София обаче установява, че Корольов наистина е опозиционен политически активист, чието предаване в Беларус може да му струва преследване по политически причини. “Уважаването на поисканата екстрадиция може да доведе до риск от преследване и наказване на Корольов заради неговите политически убеждения”, е становището на апелативните съдии.

Магистратите не отхвърлят показанията на 3-ма свидетели, които разказват

за заплахи за

убийство за всеки

опозиционен

лидер

Единият от тях е кандидат за президент на Беларус през 2010 г. - Алексей Михалевич. Той също бяга от Беларус от страх за живота си и също има обвинение за хулиганство.

“Не само положението на Корольов може да се утежни, но има опасност и за неговия живот. Това се обяснява с факта, че много опозиционни лидери, които са били опозиция на политическия режим, са изчезнали безследно”, мотивират се съдиите.

Самият Корольов разказва пред съда, че всеки ден, дори и откакто е в България, е заплашван заради политическите си убеждения в Беларус.

“Българският съд не се намесва в политическата обстановката на чуждата държава, а се произнася по конкретен казус и не анализира на обстановката в Беларус, нито ѝ прави оценка”, уточняват съдиите.

Държавната агенция за бежанците отказва на Корольов статут на бежанец и хуманитарен статут. Според агенцията за беларусина опасности за смъртно наказание, екзекуция или изтезания в родината му няма. Посочва се, че политическата опозиция в Беларус е подложена на натиск, но климатът се подобрява. Решението на агенцията за отказ обаче не е влязло в сила, тъй като може да се оспори пред Софийския административен съд.

Юристи уточняват, че Беларус е наречена “диктатура” от Европейския съюз, въпреки че там няма военни конфликти.

Покрай делото за екстрадиция на чужденеца стана ясно, че при едно от задържанията му в Беларус

Корольов бил

сложен в ледена

камера

и обливан с хлорна вар.

На 6 юли т.г. е бил наложен запор на имането му заради престъпление от 1998 г. То е за продажба на автомобил, придобит престъпно. “Това е престъпление с пагасена давност, предявен е граждански иск 19 г. по-късно след деянието. Това е похват на органите, които обслужват президента Лукашенко”, казва адвокат Босолов.

Дмитрий Корольов излиза от зала №1 на Софийския апелативен съд.
Дмитрий Корольов излиза от зала №1 на Софийския апелативен съд.