Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Япония е единствената държава, чийто герб е цвете – хризантемата. Тя е обожествена и в будистките храмове богомолците ритуално я поднасят.

Разпространена е в най-различни видове като градинско растение. Кичестите цветове са в топла гама – бели, жълти, оранжеви, розови или червени. Това се отнася и за разпространената и у нас Chrysanthemum morifolium.

Тук обаче тя е просто декоративно растение. А в Япония освен цвете хризантемата е и лечебно средство, а освен това се яде. Японците, както и китайците правят от хризантеми салати с вкус на карфиол и специфичен аромат.

Според клинични данни от японски и китайски медицински издания цветовете на хризантемата са отлично средство за лечение на високо кръвно и съпътстващите го симптоми като главоболие, безсъние или замаяност.

Ето една японска народна рецепта: Накъсайте 6 с.л. цветчета от хризантема. Разделете ги на 4 порции. В 8 ч. и през 4 часа след това заливайте по една порция с вряла вода в чаша. Похлупвайте с чинийка или фолио и оставяйте цветовете да киснат 15 минути. После изпивайте отварата. Това се прави в продължение на месец.

46-има хипертоници са били лекувани по този начин и при 35-има от тях настъпило бързо подобрение. Кръвното им налягане се нормализирало още първата седмица. При останалите настъпило облекчение на симптомите и кръвното им се понижило след 10-30 дни.

Същата отвара, приемана 2 пъти дневно, довела до значително облекчение на болката в гърдите при 80% от група пациенти с гръдна жаба. И при двата курса на лечение запарката се приема на гладно за максимален ефект.

Хризантемата успокоява зачервени очи след дълго четене, работа с фини детайли, безсъние, алергия и други причини. Накисват се 2 с.л. цветове във вряла вода за 5 минути. Течността се изпива като тонизиращо средство за стомаха, а съцветията, докато са още топли и отцедени, се поставят върху клепачите в легнало положение за 15 минути. След това се заменят пак с топли цветове. Това се прави за около час вечер преди лягане.