Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

13-годишната Александра Сивриева Архив: "24 часа"
13-годишната Александра Сивриева Архив: "24 часа"

По-малки присъди поискаха от апелативните магистрати осъдените за убийството на 13-годишно момиче Красимир Тодоров, на 21 години и приятелката му 20-годишната Ивалена Маринова. Пред окръжния съд в морската столица те се възползваха от така нареченото съкратено съдебно следствие и вместо две доживотни присъди, ще трябва да лежат по 20 години зад решетките. На убийците обаче и 20 години им се сторили много и поискаха присъдите им да бъдат намалени. В същото време Варненската окръжна прокуратура също изрази несъгласие с наказанието им. Държавното обвинение обаче поиска от съда по-тежки наказания за двамата. Решението ще бъде обявено в законния едномесечен срок.

Красимир получи на първа инстанция доживотен затвор за убийство 15 години за изнасилването, а заради привилегията на съкратеното съдебно следствие намали присъдата съответно на 20 и на 10 години, като бе осъден да търпи по-тежкото. Двамата подсъдими солидарно ще трябва да заплатят 120 000 лева на бащата на момичето и по 150 000 лева всеки един от тях на майката на Александра.

13-годишната Александра изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г. Издирването на момичето продължи 21 дни - до 12 април 2016 г., когато полицейски служители откриха тялото й в изоставената сграда на бившия "Ловен дом" в родния й град. Ден по-късно, при претърсване на дома, който обитавали Красимир и Ивалена, била намерена разписка от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра. Веднага след това Тодоров и Маринова са били привлечени като обвиняеми. На местопрестъплението бяха открити следи, а по-късно ДНК-експертиза на клетъчен материал в открит на мястото презерватив установи и автора на изнасилването. Техническа и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на Александра, също установи по безспорен начин вината им.

Според протеста на прокуратурата присъдата и на двамата е недопустимо ниска и в случая има многобройни отегчаващи вината обстоятелства. Тодоров имал криминални регистрации от непълнолетен и пушел трева. Именно с цигара марихуана примамил тинейджърката да отиде с него в необитаемата сграда, където била изнасилена, по-късно удушена и обрана. Обвинението твърди, че и двамата подсъдими не са изразили разкаяние или критично отношение към стореното от тях. Както прокуратурата, така и адвокатите на родителите на убитото момиче намират, че и Красимир и Ивалена са направили всичко възможно да измъкнат от случая. Участвали активно в издирването на момичето, а след задържането им Ивалена, която била водеща при грабежа и при действията по убийството на Александра, давала с бележки указания на Тодоров.