Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общината няма да въвежда сух режим по градинките в София

Новите правила за обществения ред ще влязат в сила от следващото лято, до декември ще ги обсъждат

София няма да въвежда сух режим и забрана за пиене на бира и алкохол по паркове, улици и градинки, а санкции за пияни хулигани, които чупят, рушат и нарушават обществения ред в тях. Това обясни председателят на комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет Иван Илиев.

Текстът в проекта за нова наредба за обществения ред в София, който забранява употребата на алкохол по паркове и градинки, водеща до нарушаване на реда, предизвика спорове в последните дни.

Предвижда се

и санкция от

100 до 300 лв.

за нарушителите. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също настоя спорният текст да бъде прецизиран и по-ясно разписан.

“Ако спокойно си стоиш и пиеш бира в парка, никой няма да те глоби, но ако крещиш, чупиш, рушиш, гониш децата и нарушаваш спокойствието на другите хора, тогава вече ще бъдеш санкциониран. Целта на този текст е превенция. При всички случаи той обаче няма да остане в този си вид в окончателната наредба. Тепърва ще се реши дали да бъде конкретизиран, за да стане по-ясен, дали да се разшири с конкретни фактори,

или да отпадне

изцяло,

защото при нарушение на обществения ред има санкция и няма значение дали човек е пил, или не, когато го е извършил”, обясни Илиев.

Уличните музиканти в София ще могат да се изявяват само на определени места в столицата, ако новата наредба за обществения ред бъде приета от СОС. СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Уличните музиканти в София ще могат да се изявяват само на определени места в столицата, ако новата наредба за обществения ред бъде приета от СОС. СНИМКИ: “24 ЧАСА”
В момента тече едномесечен срок за обществено обсъждане на предложението за наредба. Гражданите могат да изпратят становище по имейл или

да участват в

двете

обществени

обсъждания

в общината – днес от 11,30 ч и на 26 ноември от 16,30 ч. На сайта на СОС вече са качени няколко предложения на граждани, включително и за забрана на лаенето на кучета между 22 и 8 часа в домовете.

След 6 ноември вносителите на проекта за наредба и работната група, в която участват над 30 експерти от МВР, пожарната, Столичния инспекторат и други институции, ще се събере да разгледа всяко предложение.

ИВАН ИЛИЕВ
ИВАН ИЛИЕВ
“Ще се направи правен анализ на всяко от тях. Например предложението за забрана на лаенето на домашни кучета – приложимо ли е, може ли общината да го контролира и така нататък. Тези, които са приложими, ще станат част от проекта за наредба. Ще направим и последен преглед със законодателството, тъй като проектът е писан в края на 2016 г. и е възможно някои текстове да отпаднат. Такъв вероятно ще е случаят със забраната на гонките, които вече са ясно описани в закона, а ние нямаме право да го повтаряме. След това проектът ще влезе за разглеждане в комисиите към СОС, където отново ще се нанасят корекции. Самата наредба в окончателния ѝ вид ще бъде приета от СОС през декември или януари. Предвиждаме да има и

поне 6 месеца

гратисен период,

тоест новите правила ще влязат в сила от следващото лято”, уточни Илиев.

Той обясни, че причините за подготовката на проекта са, че сегашната наредба за обществения ред е от 1993 г. и е била актуализирана през 2003 г. Изцяло новата наредба от 2011 г. пък падна в съда. Другият мотив е широкият диапазон на санкциите – от 100 до 2500 лв., по преценка на контролния орган, които сега действат. В проекта те са намалени и в общия случай са от 100 до 300 лв.

Иначе наредбата въвежда

забрана на

фойерверки в

часовете от 22

до 8 и глоба от

100 до 300 лв.

за тези, които я нарушават.

Илиев уточни, че става дума за най-масовата категория фойерверки. Този текст обаче също ще се преработва, тъй като има дискусия дали трябва изрично да се запише, че забраната не важи за Коледа и Нова година.

Забраняват се и шумните увеселения в жилищни сгради от 22 до 8 часа. Регламентира се свиренето на музикални инструменти, пеенето за обучение и ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини в жилищни сгради, като циклещи или прахосмукачки. Тези дейности ще може да се извършват от 8 до 14 и от 16 до 22 часа.

Според новите правила фойерверките след 22 часа ще бъдат забранени.
Според новите правила фойерверките след 22 часа ще бъдат забранени.
От 100 до 300 лв. глоба се предвижда и за миенето на автомобилни стъкла, продажбата на печатни издания и друга търговска дейност на кръстовища и улични платна.

С новата наредба за първи път се регламентира и

ползването

на общински

имоти за изява

на музиканти,

певци и артисти

Те вече ще трябва да получат разрешение от кмета на съответния район, а местата, на които ще може да се свири и пее, ще бъдат определени със заповед на кмета. За нарушителите санкцията ще е до 100 лв.

“Целта не е да пречим на уличните артисти да се изявяват, а да въведем регламент. Всеки районен кмет ще определя на кои места те ще могат да показват изкуството си, защото, ако например музикант застане на кръстовище, не само ще пречи на движението, но би застрашил своя и на околните живот. Подобни регламенти има в много европейски градове”, обясни Илиев.

“С новата наредба не се чудим как да събираме повече глоби от софиянци. Основната ни цел е превенция - да не се правят нарушения, защото общото спокойствие е спокойствие за всеки един от нас”, подчерта Илиев.