Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бриго Аспарухов оглавява звеното за информация на БСП.
Бриго Аспарухов оглавява звеното за информация на БСП.

През 2001 г. т нар. червени полковници предупредиха Георги Първанов да не отива на дебат с Петър Стоянов и Богомил Бонев и го направиха президент

Начело на звеното за информация на “Позитано” 20 е Бриго Аспарухов, напуснал НРС преди 20 г.

В последните години БСП все по-трудно успява да бъде достоен противник като опозиция. Столетницата загуби източниците си на информация в спецслужбите, където се знаят всички слаби места на управляващите. Затова не може да реализира и силни удари, чрез които да разтърси мнозинството и да покаже, че действително иска властта.

Последният скандал с назначенията на роднините на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково се оказа изненадващо, че въобще не е разкритие на соцпартията (повече подробности четете на стр. 6-7).

От 2009 г. насам червените бяха само за кратко част от правителството на Пламен Орешарски, но по онова време техни хора не са пробили в спецслужбите. Според източници от "Позитано" 20 тогава

по-сериозен пробив направил Румен Петков,

бивш министър на вътрешните работи. Той успял да назначи свои протежета в силовите структури, докато предложенията на БСП, подготвени в специална база с данни доста преди това, не могли да се класират.

В соццентралата по традиция съществува звено, което би трябвало да се занимава със събиране и анализиране на информация. Начело на групата е о.р. ген. Бриго Аспарухов. Той наистина е бивш шеф на НРС, но работата му там приключи в далечната 1997 г. По нищо не е проличало, че генералът помага на соцпартията с данни от външната разведка.

С набиране на информация е

натоварен и ексдепутатът

Кирил Добрев,

който отговаря за структурите и като такъв може да събере всички регионални компромати. Там нещата са по-лесни за забелязване, защото хората са по-малко и се познават. Но дори и по това направление червените не реализират удари. Нещо повече - оказаха се уязвими заради брата на младия депутат Георги Стоилов - Илия, срещу чиито заложни къщи и нощни клубове с компаньонки ГДБОП предприе акция през уикенда. Соцпартията не успя да се защити ефективно.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков, който теоретично би могъл да помогне с информация от службите, е в лагера на вътрешната опозиция и това автоматично го изключва от групата, която събира уличаващи факти за управляващите. Едно, че няма да иска да помага на Корнелия Нинова. И второ, че тя няма да се довери на данните, които би й представил, за да не я подведе.

Само като изключение от правилото за липса на информация може да се припомни скандалът, раздухан от червените, за покупката на т.нар. царски конюшни миналата година. Но това не беше благодарение на източници в спецслужбите, а дойде от Столичния общински съвет.

Преди години звеното за информация и анализ на "Позитано" 20, което работеше със спецслужбите, преживяваше доста по-силни периоди. През 2001 г. благодарение на подобна информация за подготвяния скандал между Петър Стоянов и Богомил Бонев Георги Първанов успя да стане държавен глава. Хората му с източници в МВР научиха предварително, че синият кандидат ще извади справка за конкурента си вдясно. Тогава той изчете част от

документ, изготвен от контраразузнаването

за Иван Костов, срещу вътрешния министър. Т.нар. полковници от "Позитано" 20, както наричаха в соцпартията групата за бързо реагиране с данни от спецслужбите, посъветваха тогавашния лидер на БСП да не присъства на въпросния дебат. Това се оказа печеливша стратегия, защото Бонев и Стоянов се изпокараха, а Първанов получи наготово президентския пост.

Но екипът не можа да направи нищо срещу международното разкритие през 2004 г. за схемата "Петрол срещу храни", в която бяха обвързани фигури от БСП.

Бурният скандал през 2003 г. със снимки на финансовия министър

Милен Велчев на яхтата на бизнесмена Спас Русев

със сочения за контрабандист щ1 Иван Тодоров-Доктора в Монако също не беше дело на столетницата. Разкритията тогава дойдоха от медиите.

Още една голяма афера - явлението "калинки" с фалшиви дипломи, което започна при първото управление на ГЕРБ с шефката на ДФЗ "Земеделие", отново нямаше връзка с червените анализатори. Така полека-лека те изгубиха връзка с набирането на информация и столетницата се оказа изолирана.