Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев
СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев

l Той е виртуоз - познава мисленето на хората и че всеки иска да е в някаква далавера

l Свързвал се е с хора от елита, питал е с какво да помогне, когато са в кампания

Интернет измамникът Спас Василев, по-известен със своето онлайн алтер его Александър Николов, завлякъл с пари десетки в социалните мрежи, е особен тип измамник. В действителност мошеникът от Кочериново е можел да надхвърли драстично сегашните си мащаби. Като отличен психолог той лесно и търпеливо се е сдобил с такова влияние в социалните мрежи, което можел да използва както за много по-печеливша измамна схема, така и за да основе партия.

Това обясни пред "168 часа" интернет предприемачът и консултант Александър Ненов, описал свой експеримент със създаването на фалшив герой в онлайн пространството в три от книгите си: "На 1 клик разстояние", "Как да печелим от интернет?" и "Интернет безопасност".

- Как ще коментираш случая "Спас Василев - Александър Николов"?

- С Александър Николов имаме 22-ма общи приятели във фейсбук. Преди да избухне скандалът, те са били поне 50 души. Това са успешни лица, бизнесмени, предприемачи, пиари, журналисти, лидери на мнение, известни в своята сфера. Много е любопитно, че се е насочил към елита, към най-активната част от обществото, а не е избрал неграмотни и необразовани хора. Трябва да знаеш

начина на мислене на потребителите.

Важно е обаче и да бъдеш търпелив. Ако бързаш и добавиш прекалено много хора много скоро - фейсбук може да се усъмни и да те спре. Василев е действал изключително умно, защото е създавал истински познанства и е правил контакт с хората. Как вербува видни личности? Влиза в техния профил и вижда, че са били на някакъв тип маркетингови събития. Популярните лица обикновено посещават такива два-три пъти в месеца. Тогава им пише: "Спомняш ли си, че ние се видяхме преди две седмици на еди-кое си мероприятие?" Отсреща човекът казва: "Да", защото

не смее да си признае, че не се досеща.

Това е един от триковете. Използва се неудобството на хората и техният срам. Те не могат да си признаят, че не са запомнили някакъв човек, който изглежда много успешен, харизматичен, активен и всъщност могат да имат някаква изгода от него. Освен всичко те се подвеждат и по общите приятели, които виждат, че имат с него. Той е градил своето влияние на базата на авторитета на всички свои познати в профила си. Тези, които вече са във френдлистата му, гарантират за него пред другите. В известен смисъл те могат да бъдат определени като негови неволни "съучастници". Затова е много важно човек да осъзнава какви хора приема като приятели, тъй като винаги има опцията те просто да последват неговия профил.

- Отделял е доста време, за да проучва хората.

- Да. За да спечели доверието им. Той набира мощ по време на протестите, когато всеки се запознава с всички и после при повечето връзката остава онлайн. Действията му също така следват основния принцип на телефонните измамници. На някого му се обаждат и му казват, че трябва да даде 5000 лв. рушвет, за да покрие сина или внука си, който е предизвикал катастрофа. Човекът си казва: "Ето това е корупционна схема, за да покрием детето. Трябва да се даде. Спас - Александър пък им казва, че самолетният билет от днес до утре за дестинацията Х струва $13 000, но той е с връзки и ще го намери за 600. Предлага дребна далаверка. И хваща. Защото разликата между един ученик, който купува парфюм менте за 8 лв. от OLX, и големия предприемач, който купува самолетен билет по-евтино, е никаква. Всеки иска да се възползва от някоя дребна схемичка и да заобиколи системата - та дори да е директор на банка и часовникът му да струва 5000 лв. Тайната е, че хората са еднакви, а Спас - Александър го е прозрял.

- Според теб как е избрал и човека, чиято самоличност е откраднал - французина Александър Мартинез?

- Проучил е и е намерил човек, за когото е видял, че ще го захранва със свежи снимки, защото пътува по целия свят, изглежда успешен. Кражбата на самоличност е престъпление от много време.

Разликата обаче остава само в снимките - Александър Мартинез си е живеел живота, а Спас Василев си е стоял пред компютъра в Кочериново. Една голяма част от хората живеят неговия живот - демонстрират стандарт, който нямат.

В същото време като Александър Николов

Спас е извършвал

активности, несвързани с измама.

Публикувал е материали в различни медии. Свързвал е журналисти с политически лица. Бил е близък с хора, които са писали статии за него, давали са му контакти и връзки. Както и той е вършел същото за тях. Много от жертвите му признават, че се е свързвал с тях в момент, когато са организирали някаква кампания или събитие, и им е предлагал услугите си. Питал ги е: "С какво мога да помогна, да съдействам?" И действително го е правел. Свързвал е този с онзи, помагал е да се осъществят различни начинания.

Има хора, които заявяваха в туитър, че не могат да повярват. И се чувстват персонално засегнати.

Не съм сигурен дали някой би се наел да сравни измеренията на позитивните му действия със сумата, която е заграбил. Може да се окаже, че ако не беше измамата, той имаше шансове да е един успешен интернет предприемач. В действителност дори не е спечелил толкова много, колкото е могъл.

- Докъде е можел да стигне?

- Можел е още малко да разшири мащаба, да бъде човек в сянка за много мащабни проекти. Можеше да увлече хората да вкарат парите си в някаква пирамидална структура, без изобщо да осъзнават. Да основе неправителствена организация и дори партия. Ако не беше изгорял сега, можеше да покрие тази схема със самолетните билети, и да излезе като печеливш. Не му е стигнало времето. И все пак Спас е превъртял играта - виртуоз.

- Според теб имал ли е съучастници? Може ли да са били такива съдружниците му в неговата фирма "Еспас медия", през която е получавал пари за билети?

- Заграбеното е много малко, за да бъде поделено между повече хора и да си заслужава. Никой не би си сложил главата в торбата за смешна сума. Най-вероятно е действал абсолютно сам и е печелил колкото за себе си.

В случая със Спас Василев жертвите му се разшумяват и не оставят нещата така. Вземат нещата в свои ръце и така подтикват полицията да се задейства. Това е поредното доказателство, че нямаме работеща държава, а трябва да се оправяме сами. И да носим отговорност за познанствата си офлайн и онлайн.