Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво може да ти даде власт над останалите? Разбира се - техните тайни. Може ли обаче човек да запази света си от разрушение, когато нахлува без позволение в този на другите?

"Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре се чувстваш." В тези думи, излезли изпод перото на Джон Стайнбек, се убеждава главният герой от новата българска лента "Вездесъщият".

Зад продукцията на "Мирамар филм" стои същият екип, отговорен за един от рекордьорите в родния боксофис с над 210 000 зрители - Love.Net.

Режисьор е Илиян Джевелеков, сценарият е дело на Матей Константинов и Джевелеков, оператор е Емил Христов, композитор - Петко Манчев.

Филмът триумфира на 35-ия кинофестивал “Златна роза”, като спечели голямата награда за пълнометражен филм, приза на публиката и на критиката, за главна мъжка роля на Велислав Павлов, а приза за женско изпълнение Теодора Духовникова си подели с Ирини Жамбонас за "Посоки". Лентата на Стефан Командарев спечели специалната награда на журито, а като най-добър режисьор бе отличен Илиян Метев за "Три четвърти".

Във "Вездесъщият" с опасното могъщество на Биг брадър в образа на писателя и рекламен специалист Емил Борилов се сдобива, както вече стана ясно, актьорът Велислав Павлов. Това е първата голяма роля в киното на звездата от сериала "Отплата". Пред камерата редом с него се изявяват още Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Ирмена Чичикова, Тони Минасян, Михаил Мутафов, Георги Стайков, Анастасия Лютова, Борис Луканов и др.

Новите технологии осигуряват шанс на всеки да се сдобие с влияние, но човек сам решава дали и как да се възползва от тази сила и способен ли е да я контролира. Всичко

започва като един експеримент

в търсене на истината.

Емил поставя първата камера в дома на баща си (Михаил Мутафов), който е прикован на легло, а в същото време някой краде от семейните ценности. Така скритото "око" на Емил го изненадва още в началото и му показва колко различна е действителността от очакванията му - крадецът не е някоя болногледачка или чистачка, а собственият му син.

Героят се изкушава и започва да си осигурява достъп до скрития зад дебели стени, в тишина и далеч от чужди погледи свят на близките и познатите си. Слага камери в дома си, в банята, където неговият тъст си позволява всякакви волности, в работата на жена си, в своята агенция и във всяко кътче, определено от него за лично пространство на тайните.

Харесва му да присъства на разговорите “на четири очи” на колегите си, да е наясно с тайните им любовни авантюри, да следи изкъсо всяка крачка на нахъсания и хитър млад съперник в агенцията си (Тони Минасян) и да попива всяка дума и жест на младата и харизматична красавица от работата му (Весела Бабинова).

Емил не се възпира дори когато

от своя воайорски пост

вижда как съпругата му Анна (Теодора Духовникова), която е най-праволинейният човек, когото познава, изневерява на себе си и на него - с друга жена. В гореща сцена въздействащата Духовникова и прелестната Ирмена Чичикова нажежават страстите на големия екран.

И все пак Борилов все още може да понесе цялата тази информация, като дори му се струва недостатъчно. Той се пристрастява - иска още и още. Освен всичко не се задоволява само с това да гледа, а започва да се възползва от силата си. Превръща се в

умел манипулатор, който дърпа конците

и играе за победа със свалените карти на другите.

Ситуацията се задълбочава, когато се впуска в извънбрачна авантюра с обаятелната червенокоса героиня на Бабинова. Емил и Анна не могат да се лъжат и добре знаят, че както казва психотерапевтката - "никога няма да остареят влюбени". Заплахата обаче не се крие толкова в изстиналите чувства помежду им, а в разгарящата се алчност на Борилов да знае всичко за всички.

"Паметта е кучка",

казва главният герой.

Той не иска да разчита на спомените си, за да запази най-ценните и дори най-лошите моменти от своя живот, предпочита ги в отлично качество, увековечени в гигабайти на компютъра му.

Емил се превръща в роб на собствената си мания. До какво ще доведе неговата обсесия? Колко истини може да понесе един мъж? Колко вездесъщ може да бъде един човек?

"Информацията е власт, но в случая е задкулисно забранено знание и неслучайно има норми, които разумните хората би трябвало да спазват", коментира режисьорът.

Официалната премиера на "Вездесъщият" бе на 10 октомври в НДК. “Нова Броудкастинг Груп” е копродуцент, а филмът тръгва с редовни прожекции в киносалоните в цялата страна благодарение на "Лента" от 13 октомври.