Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Окръжна прокуратура Варна внесе протест срещу решението на окръжните магистрати в морския град, които пуснаха под домашен арест обвинения в лихварство Ибрям Т., известен като Кючука, от Провадия. Според държавното обвинение на бащата на обвиняемия вече е съставен протокол за предупреждение, след като е заплашвал трима свидетели по делото срещу сина си. Досега са разпитани 10 свидетели, един от които - млада жена, разкрила пред разследващите, че заради просрочие на заема си, лихварят поискал тя да проституира за него.

Безработният Ибрям демонстрира висок стандарт на живот и има криминално досие - осъждан е за кражби. В момента има наложена възбрана върху негов недвижим имот – жилищна сграда с гараж и магазин, както и върху негов автомобил.

Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема определената от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение като адекватна. Престъплението е с висока степен на обществена опасност, а наказанието за банкова дейност без надлежно разрешение е лишаване от свобода от 5 до 10 години. Размерът на предвиденото наказание според прокуратурата е достатъчен мотив обвиняемият да се укрие. По закон се предвижда и конфискация, което може да мотивира Кючука да извърши друго престъпление – да заплашва свидетели по делото и да ги подбужда към лъжесвидетелстване.

Припомняме, че при претърсване в дома на 41-годишния лихвар в Провадия е намерена тетрадка, в която записвал длъжниците си, на които давал кредити с лихва 50 процента. В дома му бяха открити и оригинални документи на нотариални актове на имоти, чанта с ключове на автомобили, паркирани до дома му и оставени като залог, близо 10 000 лева и около 2,5 кг злато на стойност 100 000 лева.

"В частния протест на Окръжната прокуратура във Варна се коментира и самата мярка за неотклонение „домашен арест“, която не може да се прилага непрекъснато, а се контролира периодично от органите на полицията", съобщиха от апелативна прокуратура в морския град.