Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ, Япония и Южна Корея продължават да настояват за пълна икономическа и политическа изолация на Северна Корея. След всяка поредна ракета, която изстрелва режимът в Пхенян, водената от Америка коалиция свиква заседание на ООН, за да бъдат увеличени санкциите срещу комунистическата страна. Напрежението в региона, оказва се, е добре дошло за бизнеса с петрол. 

Ако зависеше само от Вашингтон, той отдавна щеше да е затворил кранчето за Пхенян, но всички опити дотук са се проваляли заради острата съпротива на Китай и Русия. Москва смята за своя заслуга това, че приетите санкции бяха смекчени, пише "Дойче веле".

С други думи - петролно ембарго няма да има. Вместо това резолюцията на ООН предвижда намаляване на доставките на петрол и петролни продукти - като бензин и дизелово гориво - от 1 октомври. От началото на 2018 г. Северна Корея ще има правото да внася от чужбина два милиона барела петрол годишно. Според различни оценки, това ще представлява намаление между 10 и 50% спрямо сегашния внос. Най-големият доставчик на петрол за Северна Корея е Китай, но Русия постоянно увеличава своя дял.
Малко преди гласуването на резолюцията на ООН, Япония и Южна Корея бяха помолили Русия да спре доставките на петрол за Северна Корея. Но руският президент се опита да омаловажи нещата. Според Путин, ставало дума само за „40 хил. тона петрол и петролни продукти на тримесечие". А това било нищо в сравнение със стотиците милиони тонове, които Русия изнася на световния пазар. Освен това големите руски енергийни компании изобщо не участвали в тази търговия, увери шефът на Кремъл.

В същото време,  според "Вашингтон пост", руските петролни продукти стигат до Северна Корея по обиколни пътища. Изданието се позовава на нарасналия от пролетта на 2017 г. брой на танкерите, които пътуват между Владивосток и Северна Корея - очевидно в нарушение на американските санкции срещу Пхенян.
Именно заради търговията със Северна Кореяq Вашингтон през юни 2017 наложи ограничения на "Независимата петролна и газова фирма" (IPC) - частна компания на бившия шеф на Роснефт Едуард Худайнатов.