Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Близо 100 души се борят с потушаването на пожара край селата Присадец и Маточина. Това съобщи за „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН).

„Пожарът, който се развива край Свиленград е на около 1200 дка. В момента има 7 противопожарни автомобила, доброволно формирование от Тополовград – 20 човека, 10 души от Свиленград, модулно формирование на армията от 30 човека и 7 пожарни автомобила с 30 пожарникари. В момента се работи по целия фронт на пожара. На настоящия етап няма опасност за населените места и хората“, обясни комисар Бързилов.

По думите му другият пожар при село Сакарци е ограничен още от снощи, само се охранява и няма развитие. „Засегнатите площи са около 800 дка. Има 2 автомобила, 

Тази сутрин в 05.00 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина. 35-те униформени с техника се включиха в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи.

Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи. За днес в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари.