Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Застреляха в главата балканския бос на търговията с бели робини край Охридското езеро. Дилавер Бойку, известен с прякора Леку, бе убит в понеделник пред собственото му заведение на плаж в македонския град Струга, на който бил концесионер, съобщи сръбският в. “Блиц”.

По всяка вероятност убийството е извършено от клана Истрефи. Като мотив македонските медии посочват “кръвна вендета”, заради ликвидирането на 23-годишния им син Ситем.

Бойку е етнически албанец и се смяташе за шеф на балканската мафия, занимаваща се с проституция и търговия с бели робини от бившия СССР и Балканите. Те били продавани в Западна Европа.

Във всеки момент босът разполагал с 200-250 жени, готови за продажба. Той обаче запазвал 20-ина от най-хубавите, които предлагал на клиентите в бара си “Еспресо”. След няколко месеца работа при него, той продавал момичетата в Косово, където бизнесът е силно печеливш.

Бойку бе разследван от Интерпол и ФБР за организиране на “търгове” за бели робини в родното му село Велеща.

Македонецът контролираше два от основните нелегални канала за трафик на момичета, основно молдовки, румънки и украинки. Направленията преминавали през България или Албания и завършвали в село Велеща край Струга, смятан за града с най-много проститутки в Македония.

Бившият американски посланик в Скопие Лорънс Бътлър го определи преди време като “най-известния македонски гражданин”.

Съобщава се, че Бойку ръководел мрежата си до 2006 г. За периода 1979-2001 г. срещу него са повдигнати 17 обвинения за сводничество. Няколко пъти е арестуван, но чак през 2002 г. е осъден на затвор. Успява обаче да избяга благодарение на връзки в македонската полиция. През ри 2003 г. е заловен и осъден на 3,8 години затвор.