Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украински ракети въздбудиха либидото на Ким

Във вторник светът се размина с една искра, която можеше да подпали ядрена война - Северна Корея би отбой и се отказа да изстреля 4 балистични ракети към водите около тихоокеанския остров Гуам, където има 2 американски военни бази.

Преди това и президентът Тръмп, и военният министър Джеймс Матис предупредиха, че ще смятат това за военно нападение и ще отвърнат с удар. Във вторник през нощта две радиостанции в Гуам обявиха военна тревога, но след 15 минути властите съобщиха, че няма опасност и курортистите могат спокойно да купонясват. Така войната се размина, но фитилите, които могат да я подпалят отново, продължават неумолимо да се трупат. И не само че се трупат, но изскачат от най-отдалечени точки на планетата. В понеделник излезе наяве, че новата корейска заплаха вероятно тръгва от Украйна и е естествено следствие от цветната революция там през 2014 г. Часове преди тревогата в Гуам американският Международен институт за стратегически проучвания (IISS) публикува специален доклад, според който двигателите на новите корейски балистични ракети най-вероятно са произведени в украинския завод “Южмаш”. Виж на http://www.iiss.org

До миналата година ЦРУ и Пентагонът смятаха, че Пхенян не е в състояние скоро да произведе сериозни междуконтинентални ракети, снабдени с ядрен заряд.

Ракетите “Мусудан” ту падаха веднага след изстрелването, ту се взривяваха в небето над главата на лидера Ким Чен Ун. Но миналата година Ким Трети прекрати програмата “Мусудан” и на нейно място се появи нова ракета, която според американското разузнаване бе далеч над възможностите на севернокорейската научнотехническа мисъл.

Заводът “Южмаш” се намира в град Днипро, недалеч от сепаратистката Донецка народна република. В миналото това бе промишленият център на Украйна, но сега целият район е полуразрушен, народът е или безработен, или гладува, или емигрира във всички възможни посоки.

А само допреди 3 години “Южмаш” изпълняваше кооперирани доставки за руския военнопромишлен комплекс. Но след свалянето на президента Янукович Русия отряза всички договори и най-висококвалифицираните работници и специалисти, за които един параноичен режим може само да мечтае, останаха на улицата. Авторът на доклада на IISS Майкъл Елеман е посещавал няколко пъти “Южмаш”. “Аз съчувствам на тези хора, казва той пред в. “Ню Йорк Таймс”. Те не искат да правят нищо лошо.” Но Днипро според вестника е най-бързо изчезващият град в Украйна и съвсем естествено е неговите кадри да потърсят реализация на черния пазар.

Именно на черния пазар Северна Корея отдавна търси ядрени и ракетни технологии. Още през 1992 г. руските служби арестуваха на московското летище група ракетни инженери, заминаващи за Пхенян.

Малко по-късно се оказа, че Северна Корея се е сдобила с чертежите за ракетата R-27, която се използваше в съветските подводници. Тази ракета е произвеждана в същия завод, в който са работели арестуваните ракетни инженери.

Но този модел се оказа неудобен и според доклада на IISS Пхенян се е видял принуден да се обърне към “Южмаш” и неговото конструктурско бюро Южное. През 2014 г. един доклад на “Фонд Карнеги” за международен мир предупреди, че промените в Украйна ще извадят на пазара безработни ракетни и ядрени инженери и че те ще станат лесна плячка на опасните режими по света. И ето че през септември миналата година Северна Корея направи наземни изпитания на двигател, който много напомня съветския RD-250 за междуконтинентални ракети по времето на студената война. Такава ракета може да пренесе 10 термоядрени бойни глави до всяка точка на САЩ.

Най-вероятно това е двигателят, монтиран на новите ракети “Хуасонг” 12 и “Хуасонг” 14, които така неприятно изненадаха Пентагона и Белия дом. Другата изненада бе съобщението на ЦРУ, че Северна Корея може би разполага с близо 60 “миниатюрни” ядрени бойни глави, които могат да се монтират на балистичните ракети. Това означава, че в ядрения клуб е нахълтал нов и крайно нежелан член. САЩ едва ли ще се примирят, защото Пхенян е враг, който постоянно ги предизвиква и е способен на всичко. Ако Пхенян е световна ядрена сила, това ще разруши досегашната структура на сигурността, в която Япония и Южна Корея разчитаха на САЩ.

Само за 3-4 месеца желанието на САЩ да ударят превантивно Северна Корея нарасна десетократно и вече се чака само достатъчно сериозен повод.

Това можеше да бъде Гуам, но слава Богу, оказа се, че Ким Трети не е чак толкова луд. Всичко това обясних в статия в “24 часа” и, естествено, бях наруган от работници в тролските цехове https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389630 Струва ми се обаче, че тези цехове страдат от раздвоено съзнание, което е опасно разкрачено между миналия век и този. Затова им съобщавам тъжната вест, че техният бог вече не е между живите.

Всички знаехме още при социализма, че в Северна Корея цари отвратителна азиатска диктатура. Но това се премълчаваше, защото България бе член на Варшавския договор и следваше интересите на СССР. Днес обаче България е член на НАТО и симпатиите към Пхенян, ако все още ги има, са глупав анахронизъм. В каква световна схема се вписват те?

Русия на Путин току-що одобри жестоки санкции срещу Пхенян в Съвета за сигурност на ООН. Каква геополитическа ориентация може да накара един тукашен трол да защитава параноичните изцепки на Ким Чен Ун? Старообрядна?

България отдавна е в друга орбита. Време е да анализираме днешните си интереси обективно, без емоционална носталгия. Ние нямаме никакви ангажименти към тази параноична династия на другия край на света. Руското оръжие може да ни е освобождавало, но не и севернокорейското. Затова при влизането в НАТО и в ЕС трябваше да има референдуми, за да сме наясно със себе си като народ, старообрядците да млъкнат и да се заемат с нещо по-полезно за психическото здраве.

Покрай шумотевицата със суджуците и с “Цанков камък” това лято светът приключи с една важна епоха, която започна след Втората световна война - епохата на ядреното възпиране. Балансът на ужаса ни даде най-дългия мир в българската история, ако не броим петте века робство. Но в ядрения клуб вече постъпиха толкова много играчи с толкова неясни намерения, че балансът бързо отива от труден към невъзможен. Преди 30 години светът бе подреден и  териториите на хаоса бяха миниатюрни.

После те взеха бързо да се разширяват и да се съединяват, обхващайки цели континенти. Афганци и сомалийци вече създават гета в Западна Европа, а френски, кавказки и дори австралийски ислямисти се бият в Сирия. Кметът на Лондон е мюсюлманин. Кой би предположил? Ако днес украински балистични ракети могат да попаднат в ръцете на Ким Чен Ун, нищо не пречи утре да попаднат и в Иран, защото Пхенян и Техеран имат съвместна ядрена програма. Съвместна програма има и Пакистан със Саудитска Арабия. Много експерти смятат, че саудитците вече разполагат с ядрени бомби и че една от тях вече е използвана в Йемен.

Добре известно е, че “Ал Кайда” и “Ислямска държава” усилено търси начин да се сдобие с ядрен заряд и вероятността да го намери става все по-голяма. Смятате ли, че ще се поколебаят да го взривят някъде в центъра на Европа? Ако не смятате, значи не познавате исляма.

Никога в човешката история досега земята не е изправяна пред такава висока сложност на глобалните амбиции. Тази сложност прави света непредсказуем. Можеше ли Белият дом през 2013-2014 г. да предположи, че подкрепата му за украинския Майдан ще се обърне срещу САЩ три години по-късно на другия край на света?