Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ
АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ

В напреднала фаза са преговори за инвестиции у нас за 1,2 млрд. лв.

US компания от Силициевата долина мести 7 от технологичните си центрове у нас

21 проекта за 770 млн. лв. ще получат сертификати за клас инвестиция

Най-големият дистрибутор на етерични масла вече произвежда тамян в Добрич 

Италианската Ferrero може да прави шоколад в България. “Производителят на Nutella, Kinder Chocolade, на бонбоните Raffaelo, Ferrero Rocher и “Тик-так” проучва възможностите и има сериозен интерес за производство в България”, заяви за “24 часа” зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.
Това е само един от примерите, които той даде за напреднали разговори и интереси на потенциални инвеститори. Става въпрос за вложения за 1,2 млрд. лв. в икономиката ни. “Не можем да кажем каква част от тях ще се случат, но е показател, че в момента към България има много сериозен инвеститорски интерес. Това е след затишието в първите три месеца на годината заради политическата нестабилност у нас”, каза той. “Няма спад на инвестициите, има забавяне”, твърди Манолев.
Кой още гледа към нас?
Базираната в Силициевата долина в САЩ технологична компания Viavi Solutions е взела решение
да премести
седем от
технологичните
си центрове в
Щатите у нас
и да ги окрупни в един софтуерен център. Тя изгражда съоръжения за разпространение на мобилен сигнал на телеком оператори. Очаква се наемане на над 500 разработчици и програмисти.
Голяма турска компания за производство на автомобилно осветление също проучва условията за построяване на завод за фарове и стопове на автомобили. Работи за “Даймлер”, “Фолксваген Груп”, “Крайслер”. Ще трябват над 300 работници.
Индийската компания Synergy Char има намерение да изгражда феросплавен завод у нас, като евентуалната инвестиция е 50 млн. долара.
И виетнамци търсят мястото си в България. Фирма Wellsford от Ханой обмисля инвестиция от 50 млн. евро за построяване на кланица за пилета в Добрич. “Доста са напреднали, подали са документи за сертифициране от Министерството на здравеопазването и проучват разрешителните режими от министерството на земеделието. Няма още първа копка, но има избран терен”, каза зам.-министърът.
Това са само някои от компаниите, които проучват да инвестират. За другите още не може да се говори публично.
Едни други инвестиции за 770 млн. лв. са сигурни. Предстои 21 проекта да бъдат сертифицирани с клас за инвестиции, а новите работни места, които осигуряват, са над 1700.
Най-внушителна
сред тях - за
293 млн. лв.,
е на “Биовет”
Фирмата на братята Кирил и Георги Домусчиев ще изгражда завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки в Пещера. Австрийската “Баумит-България” влага 15,76 млн. лв. в нова инсталация за продукти за оформление на фасади в Ямбол. Планира се производство на 30 вида варо-циментови и гипсови мазилки, шпакловки и лепила за топлоизолации и керамични покрития.
Хоспис в Лозен, наречен “Медицински комплекс за дългосрочна грижа”, ще строи “Капитал Хелт”. Намерението е комплексът да се превърне в
най-модерната
и мащабна
институция за
дългосрочна
грижа
в България. Ще бъде изграден медицински комплекс, който ще предлага активно лечение в областта на неврологията, кардиологията, ортопедията и психологията, рехабилитацията след травми и оперативни интервенции. 

Ще приема хора за възстановяване след инсулт и инфаркт, ще предлага палиативни грижи за пациенти във финална фаза на онкологични и други тежки заболявания, както и обща грижа за хронично болни и хора с увреждания. В него ще се вложат 20 млн. лв.
16 проекта вече са със сертификат за клас инвестиции, издадени са от началото на годината и вложенията са 183,4 млн. лв. Очаква се с тях да бъдат разкрити 4422 нови работни места. Десет от проектите са във високотехнологични производства и услуги.
След тях е инвестиция на “Теклас-България” за петия поред у нас завод в Крумовград. Компанията произвежда каучукови съединения и пластмасови тръби за охладителната, отоплителната и спирачната система на автомобилите.
Получава
поръчки от
“Дженерал
Моторс Груп”,
“Фолксваген
Груп”, “Даймлер
Мерцедес”
Фирмата има три завода, в строеж е четвъртият. Петият е в проект и е за 4,5 млн. лв.
Разширява се и производителят на дограма и врати “Ролпласт Груп”, който има пазари в цяла Европа. С новия проект производствената площ се увеличава с 15 000 кв. м, инвестицията е за 10,8 млн. лв., ще се разкриват 90 работни места.
И “Кока Кола Юръпиън Партнърс Сървисис България” разширява центъра си за съвместни услуги. Компанията извършва набор от административни, финансови и счетоводни услуги, подпомагащи търговската дейност на дружествата в Западна Европа. След разширяването ще бъдат наети още 169 висококвалифицирани служители. Инвестицията е за 2,2 млн. лв.
“Булфарма”, която оперира 7 поликлиники и 6 болници - сред тях “Софиямед” и “Пълмед”, ще строи нова болница в Пловдив. Това ще струва близо 4 млн. лв.
И ако това са проекти, които тепърва ще започват, други инвестиции са вече направени.
Американци вече произвеждат тамян, масла от лавандула и маточина в Добрич. Инвеститорът в най-голямото съоръжение за дестилиране на етерични масла, извън розовото,
е най-голямата
в света
компания за
дистрибуция на
етерични масла
Това е американската DoTTERRA, базирана в щата Юта. Вложението е 12 млн. лв., открити са 60 работни места.
“Майкрософт” откри иновационен център за насърчаване на стартиращи предприятия и иновации съвместно с организацията Start it Smart и българския софтуерен партньор ICB. Центърът е в “София Тех парк” и подкрепя предприемачите във всяка стъпка от пътя им - от разработката на идея до основаване на нова компания.
Извън американците до няколко месеца
испанската
“Сантин Дигитал”
ще открие
фабрика за
спортни дрехи
в Пловдив. Вече набира работници, предлага обучение в Танжер, Мароко. Работи предимно за френския и английския пазар, става ясно от обявите за набиране на специалисти.
В технологичния парк в Монтана със съдействието на търговския аташе в Берн през 2016 г. първа копка на завод за метални пелети направи немската “Палемонтех”. През март 2017 г. заводът вече е открит. Инвестицията е за 6 млн. лв.
Израелската мултинационална компания Teva, която през август 2016 г. стана собственик на “Актавис”, създаде корпоративен IT център за върхови постижения в София. Той осигурява поддръжка и обслужване на високотехнологичните услуги на групата, обхващащи международните пазари, на които работи. Местните специалисти отговарят за управлението на сложна инфраструктура с 10 големи центъра за данни и повече от 10 000 сървъра, както и за подобряването на платформите за електронни съобщения. 

Българско сирене в салати
на 2000 ресторанта в САЩ 

Българско сирене ще се добавя към всяка салата на популярната американска верига за бързо хранене Chick-fil-A, която има 2000 ресторанта на територията на САЩ. Сделката с веригата е на “Филипополис-Пловдив”, сключена е със съдействието на търговския аташе във Вашингтон, каза за “24 часа” зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.
Той даде и други примери за успешно българско присъствие в чужбина.
Българи са доставчици на интернет в Делхи и Хайдерабад в Индия, каза Александър Манолев. Българският консорциум Intertainment Services е регистрирал в Индия компанията Excitel Broadband Pvt. Ltd. и от миналата година е директен доставчик на интернет в двата града. Към юли 2017 г. компанията има 150 хил. интернет потребители, а за нея работят 500 индийци.
“Бокс Тв” пък във Виетнам предлага платени пакети на кабелни и мобилни оператори. Досега са инвестирали 1,5 млн. щатски долара с планове за още 4 млн. през 2018 г.
Пробив в доставката на мебели във Великобритания направиха български малки и средни фирми. С помощта на службата ни по търговско-икономически въпроси е уставонено дългосрочно партньорство с водещи търговски вериги на острова като Tesco, Home base, Debenhams и Wicke. Така за първи път български мебели и стоки за дома влязоха на пазара на Великобритания и доведоха до ръст от 25% на износа за тази държава през 2016 г.
Матраци “Тед” се използват за обзавеждане на хотели във Франция, изнасят се и в Канада.

“Мултивак България Продакшън” изгради предприятие за високотехнологично производство на части и модули за опаковъчни машини в Икономическа зона “София-Божурище”. Вложението, за което получи клас за инвестиция, бе 36,7 млн. лв.
“Мултивак България Продакшън” изгради предприятие за високотехнологично производство на части и модули за опаковъчни машини в Икономическа зона “София-Божурище”. Вложението, за което получи клас за инвестиция, бе 36,7 млн. лв.
“Елдоминвест” инвестира в модерна линия за производство на енергоспестяващи бойлери с вместимост от 30 до 2000 л. Тя получи клас инвестиция, а после и награда за Инвеститор на годината.
“Елдоминвест” инвестира в модерна линия за производство на енергоспестяващи бойлери с вместимост от 30 до 2000 л. Тя получи клас инвестиция, а после и награда за Инвеститор на годината.