Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия от Свиленградския районен съд, който едновременнно правораздаваше и бе вписан като адвокат, напусна системата без проблем. Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката му и той ще получи 20 заплати обезщетение.

За случая на съдия Недялко Паталов се разбра през май т.г. От съда в Свиленград съобщили на ВСС, че на 12 април колегата им е бил вписан в регистъра на Хасковската адвокатска колегия, без да е депозирал оставка като съдия и без изобщо да е освободен от съдебните кадровици. 7 дни след като попаднал в регистрите на хасковските адвокати, Паталов подал предизвестие, че желае да се махне от съда. Както “24 часа” писа, на 4 май Паталов е решил дело на кантората на Иван Иванов от Свиленград, в която посочил, че ще работи, след като стане адвокат. Въпреки това Паталов не се е отвел. Юристи обясниха, че съдията задължително е трябвало да не гледа делото без значение в чия ползва е завършило то.

Етичните комисии на окръжния съд в Хасково и на съдийската колегия на ВСС обаче приемат, че е постъпил правилно. Причината - не е бил адвокат, тъй като не се е заклел. Затова не е дължал отвод по делото. Решението във ВСС било взето с особени мнения.

Паталов не отрича, че е подал заявление за адвокат, въпреки че е съдия. Пред “24 часа” той каза, че няма спомен за делото, което е решил на адвокат Иван Иванов и допусна, че може да е сгрешил.

По закон членовете на ВСС вече нямат право да предлагат за дисциплинарно производство магистрати. Предложения за наказание могат да правят шефовете на съдилища, инспекторатът или правосъдният министър.