Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече залагат и на състезания по петанк. Търсят се специално обучени копои, които да се борят с незаконните залози.

“Скъпа, ще изплатим ипотеката. Заложим съм добра сума на мача ни, а букмейкърите дават страхотен коефициент. Проблемите ни са решени”, крещи в слушалката екзалтиран футболист от английската Висша Лига.

Съпругата е щастлива, но феновете са ужасени. Как е възможно участник в най-елитното футболно първенство на планетата да залага на мачове? Още по-скандалното е, че той самият ще участва в срещата, на която е сложил немалка сума британски лири.

Скандалът от миналата година се разрасна, след като мениджърът Хари Реднап разказа пред репортери под прикритие за негови играчи, които са правили незаконни залози. Така и не се разбра в кой точно отбор се е случило това, но признанията на Реднап родиха повече въпроси, отколкото отговори. Шефовете на английския футбол се заканиха да вземат най-крайни мерки само и само да се предпазят от заразата на черното тото, която бавно, но сигурно превзема световния спорт.

В момента се залага на абсолютно всичко, което носи в себе си някакъв спортен елемент. Футболът най-лесно се предаде на заразата, тъй като генерира огромни пари и зрителски интерес. Сега сигурно и състезанията по петанка са в полезрението на хората, които правят милиони и дори милиарди от незаконни залози. Съвсем наскоро бившият член на топ 16 в световната ранглиста по снукър Джо Пери си призна, че между 2009 и 2013 година е залагал на няколко мача в различни букмейкърски къщи. Пери направил193 залога на снукър мачове от различни свои профили в сайтовете за онлайн залози.

Англичанинът все пак не бил чак толкова нагъл, че да залага на мачове със свое участие, но това едва ли успокоява феновете на джентълменския спорт. Състезател от класата на Пери добре знае кои срещи са най-подходящи за бързо и лесно изкарани пари. Той самият твърди, че чистата му печалба от всички залози не надхвърля 1000 паунда.

Въпреки това световната федерация по снукър реши да го накаже със спиране на състезателните права в рамките на 3 месеца, която санкция обаче ще влезе в сила чак след края на световното първенство догодина. Пери ще трябва да плати и глоба от 2500 паунда. Началниците на световния снукър смекчиха санкциите заради смелостта на Пери да си признае публично какви ги е вършил.

Такива като него са малко. Другите залагат и след това отричат до последно, ако ги спипат в крачка. Само преди седмици се чу, че дори големите тенис звезди са нагласявали крайния резултат в първия сет, подмамени от лесната печалба.

Съмненията остават, но участниците в уж най-честния и джентълменски спорт категорично отричат да са правили нещо незаконно. Лошото е, че подобни измами са труднодоказуеми. Необходими са скъпи софтуери, които да следят как се движат залозите по целия свят. В същото време спортистите не са толкова глупави, че да отидат лично в букмейкърския клуб, за да си пуснат залога. Създават се стотици хиляди интернет профили, ползват се поставени лица, машината е добре смазана.

Затова и се налага някой да следи изкъсо какви ги вършат звездите във футбола, тениса, снукъра и дори в петанката. Все повече спортни федерации се решават да се възползват от услугите на тото ченгета. Това са спецове в онлайн залозите, които разполагат и с необходимия софтуер, и с необходимите познания да следят за съмнителни мачове.

Точно такъв тип специалисти ще търсят от Националната баскетболна лига на България. Шефовете й се стреснали, след като получили сигнали за уредени мачове. В началото била наета международна компания, която да проследи какви залагания са правени за мачове от баскетболното ни първенство.

Какво споделя Тити Папазов, четете в хартиеното издание