Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жените в медията на бунт след разкритието, че звездите мъже вземат 4 пъти повече от колегите си от нежния пол.

Между 2,2 и 2,5 милиона паунда изкарва за година най-добре платеният журналист на Би Би Си Крис Евънс. Колосалната сума му е платена през 2016 г. за работата му като водещ на едва 6 епизода от култовата поредица за коли и високи скорости "Топ Гиър".

Втори в класацията на служителите в Би Би Си с 1,75 милиона паунда е водещият на футболните студиа на телевизията и легендарен бивш английски футболист Гари Линекер. Сумата за заплатата му като журналист е сравнима с парите, които са платени за него при легендарния му трансфер от "Евертън" в "Барселона" през 1986 г. Следват известният водещ на вечерно токшоу Греъм Нортън с почти 900 000 паунда и журналистът Джереми Вайн с малко над 700 000 паунда.

Първото женско присъствие в списъка е едва на осмата позиция и се държи от Клаудия Винкелман, която изкарва малко под 500 000 паунда като водеща на танцово предаване. Очаквано новината, че най-добре платената жена взема 8 пъти по-малко от най-добре платения мъж, разбуни духовете на Острова.

За дни ръководството на държавната медия беше залято от вълна от недоволство, породена от очевидната според повечето коментатори полова дискриминация и от огромната разлика в нивото на заплатите на служителите в компанията.

До публикуването на списъка с високите заплати на служителите на Би Би Си се стигна, след като парламентът във Великобритания реши, че тази информация трябва да е достъпна за обществеността, тъй като медията се финансира с държавни средства. В резултат на това през юли беше публикуван списък с 96 имена на служители на Би Би Си с над 150 хил. паунда годишна заплата.

Очакванията бяха този списък да създаде проблем на ръководството на медията, защото дава информация за заплатите на най-добрите й журналисти и така ги прави много по-лесни за привличане от конкуренцията. Това обаче се оказа по-малкият проблем. Истинският скандал се разрази около смущаващо по-високите възнаграждения, които вземат мъжете в сравнение с жените.

Простата сметка след разкриването на заплатите показа, че едва една трета от журналистите, изкарващи над 150 хил. паунда годишно, са жени. Разбра се също, че във всички екипи от водещи, съставени от мъж и жена, мъжете винаги изкарват повече.

В повечето отбори разликите са колосални. В спортния екип – Гари Линекер и Клеър Балдинг, мъжът взема почти 10 пъти повече от колежката си. Докато известни опозиционни политици побързаха да обявят, че чрез Би Би Си държавата финансира дискриминацията, водещите адвокати в Англия започнаха да точат ножове, предвкусвайки тлъсти дела.

“Ако сравните заплатата на Гари Линекер с тази на Клеър Балдинг, ще видите, че има основание за обвинение в дискриминация. Освен ако, разбира се, от Би Би Си не успеят да докажат, че има основателна, неопровержима и изцяло обективна причина за разликата в заплащането между двамата, т.е. че Линекер е доказано 10 пъти по-полезен от колежката си”, коментира пред “Гардиън” Карън Джаксън, директор на една от големите адвокатски кантори в Лондон.

Генералният директор на компанията Тони Хол побърза да коментира, че до 2020 г. тази разлика в заплащането между мъже и жени ще бъде стопена.

Обещанието му обаче дойде късно. Само два дни след обявяването на заплатите група от 40 жени - служителки на Би Би Си, излезе с отворено писмо до своя директор, в което призовава за незабавни действия за спиране на дискриминацията. Дамите запитаха защо чак след разкритията той решава да предприеме мерки за решаването на проблема. Изненадващо или не, четирите най-добре изкарващи дами не подкрепиха с подписите си петицията.

Проблемите за Тони Хол всъщност не спряха дотук. Неговите служителки поискаха в отвореното писмо ревизия на заплатите на всички нива на компанията и сравнение на заплащането между мъжете и жените. Те създадоха и работна група, която да се среща ежеседмично с ръководството и да чертае политиката по изравняване на заплатите. Тези техни действия предизвикаха логичен въпрос - как ще се изравняват заплатите? Дали ще се покачват постепенно възнагражденията на дамите, или ще се наложи намаляване на заплащането за труда на господата?

Какво казва майката на Евънс и кои са другите рекордьори, четете в хартиеното издание на "168 часа".