Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самолет гаси пожар край френския курорт Борм ле Мимоза.
Самолет гаси пожар край френския курорт Борм ле Мимоза.

Актрисата Джоан Колинс и други знаменитости побягнаха от вилите си на Френската Ривиера, подгонени от бушуващите пожари. Хиляди почиващи бяха евакуирани в нощта срещу сряда заради огъня, обхванал Южна Франция, където е пълно с туристи.

Над 1500 ха гори са унищожени от пламъците на о. Корсика и в района на Сен Тропе, съобщи АФП. 11 души в къщата на Колинс край прочутия курорт се изнесли набързо, когато две съседни вили се подпалили. 10 000 души напуснаха принудително курорта Борм ле Мимоза. Изведени са и обитателите на 10-ина къщи в Карос край Ница, след като в селото изгоряха няколко сгради и коли.

20 самолета и хиляди пожарникари гасят пожарите денем и нощем. 23-ма огнеборци са ранени. Стихията се разгаря от силните ветрове, жегите и сушата. Огънят пламвал от мълнии, неугасени фасове и барбекюта. Париж поиска помощ от ЕС и Италия, където също има пожари, първа се отзова и прати самолет с техника за гасене.

1500 пожарникари гасят пламъците и в Южна Португалия, евакуирани са 10 села. 10 области в Италия поискаха да се обяви извънредно положение заради горещините.

В Германия от порои силно пострадаха южната част на Долна Саксония и Северна Тюрингия. Само за ден паднаха между 60 и 90 л на кв. м. Реките преляха, под вода са къщи и улици, водната стихия помете коли по магистралите, изкорени дървета.