Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Килърът избрал мястото и действал както

при покушението над Илия Павлов

Професионален килър прониза с един куршум в сърцето 43-годишния Данаил Божилов. Убийството стана в пловдивския парк “Лаута” в сряда сутринта.

Тогава собственикът на соларно студио “Делукс” разхождал кучето си с други собственици на домашни любимци. Разделили се и Божилов поел по една от алеите, която буквално се намира в джунгла. Малко по-късно се чул изстрел. Сигналът е подаден около 8,30 часа, след като минувачи намерили тялото му.

Огромен брой полицаи пристигнаха на място заедно със зам.-окръжния прокурор Галин Гавраилов и шефа на областната дирекция на МВР Атанас Илков.

Паркът е

посещаван от

много деца и

майки с колички, които с ужас наблюдаваха отцепения район. Униформени със следови кучета обикаляха периметъра на покушението, за да търсят оръжието. Открита е гилза, която е дадена за експертиза, за да се установи с какво е стреляно.

“Пази боже. Жена ми всеки ден минава оттук на път за работа”, каза пловдивчанин.

Според Гавраилов имало свидетели, които открили трупа.

“Божилов има

дребен бизнес с

и е с чисто криминално минало”, заяви прокурорът. Той категорично отрече убийството да има връзка с покушението на Димитър Стоянов-Лудия, който преди две години беше застрелян в същия район.

Полицията издирва още свидетели, тъй като камерите, разположени по главната алея в парка, са на значително разстояние от мястото на убийството и не са го заснели. Въпреки това полицията иззе записите.

Според криминалисти килърът внимателно е подбрал мястото, тъй като само то не е опасано със записващи устройства. По думите им става въпрос за професионалист, тъй като с един куршум го е оставил на място. По същия начин беше покосен през 2003 г. в София президентът на “Мултигруп” Илия Павлов, припомнят те.

Трупът на Данаил Божилов престоя с часове. В това време следователи правиха огледи в присъствието на съдебни медици. До лобното място беше допусната и жена с домашно куче. Около обяд тялото беше вдигнато и откарано за аутопсия.

Проверка на “24 часа” установи, че убитият Данаил Божилов е адресно регистриран в Дупница в жк “Пейо Яворов”. Макар от години да живее в Пловдив и да развива бизнес, името му не фигурира в масивите на местната власт. Соларното му студио се намира в кв. “Кършияка” на едно от престижните места в града - срещу Новотела.

“Управлява го съпругата му Мая Карлова, с която живеят заедно и имат  две момиченца”, казаха съседи от близките заведения. Според тях Мая отворила сутринта студиото, но малко по-късно бързо го заключила и тръгнала, щом научила трагичната вест.

Убитият Данаил Божилов е завършил спортното училище “Чавдар” и е гребец.

“Много готин

човек.

Изключително

спокоен

Всеки ден разхождаше кучето си. Често излизаше с детето си и с Мая, с която много се разбираха”, каза сервитьор от съседното кафене. Той обясни, че соларното студио работило от година и половина-две. “Никой тук не може да каже лоша дума за Данаил. Поздравявахме се редовно. Имаха клиенти, защото вижте на витрината каква цена е посочена - 50 ст. на минута. Не е нещо, от което да трупаш пари”, казаха съседите. Те недоумяват каква е причината за убийството. Божилов имал и магазини за дрехи втора употреба.

“Много интересно с кой от олимпийските медалисти е свързан”, подметнаха комшиите. Полицията работи по всички версии, сред които са лични мотиви, конкуренция и неуредени финансови сметки. Главният секретар на МВР Младен Маринов не изключва убийството да е случайно. Според него може да е имало спречкване между кучето на Данаил с други четириноги. Трудността в разследването идвала от факта, че убитият няма криминални прояви. Разпитана е жената, с която живее.

Повече от 2 г. в

Пловдив не е

имало показно

убийство, припомнят криминалисти. Последните екзекуции бяха на Димитър Стоянов-Лудия и на сарафа Стефан Техов. Те все още не са разкрити.

Реагирало ли е кучето на убития на нападателя? Или го е познавало?

Данаил Божилов е разхождал кучето си, когато е бил застрелян. Кучето е дого аржентино. Това е едра порода, която се смята за опасна. Дого аржентино е много любвеобилен към стопанина, но може да е агресивен към непознати. Реагирало ли е кучето на нападателя? Или го е познавало? Или липсата на реакция говори, че е стреляно отдалече?

“24 часа” зададе тези въпроси на старши комисар Атанас Илков, шеф на областната дирекция на МВР в Пловдив.

“Не мога да кажа нищо в момента. Работим по всички версии”, каза той и обясни, че му свършва батерията и не може да говори повече.

В Дупница: На мравката път правеше. Отиде в Пловдив за по-добър живот, а какво стана

“Този човек на мравката път правеше. Толкова беше добър и кротък! Нямаме никакво обяснение на кого какво лошо може да е направил, за да го убият”, казват съседи на разстреляния Данаил Божилов от дупнишкия кв. “Бистрица”, където е израснал.

Майка му живее в последния вход на блока, а в първия е жената на Пламен Галев. Първият вход има и караулка и охрана, съседи предполагат, че е заради Галев.

Връстници на застреляния от махалата си спомниха, че като деца му казвали Дани Дългия, защото бил доста по-висок от останалите. От малък спортът му бил слабост и затова продължил да учи в спортно училище в София, а след това и във ВИФ. Когато напуснал града, се връщал рядко.

Преди много години родителите му работели в Либия. Баща му починал отдавна. Майка му е счетоводител и е водила сметките на енергодружество, както и на фирмата на сина си “Данито”. Жената през сълзи каза в сряда, че няма никаква информация какво точно се е случило в Пловдив, и помоли да не я безпокоим.

Братовчедка на Данаил успя само да пророни, че това е най-добрият баща, син, съпруг и роднина, който е срещала някога.

“Отиде в Пловдив уж за по-добър живот, а то какво стана...”, проплака друга негова родственица. Божилов е живял известно време в къщата на първата си съпруга, с която после се развел. След това се изнесъл на квартира в друг квартал на Дупница - “П. Яворов”. И досега там се води последната му адресна регистрация.

Преди много време се е занимавал с дрехи втора употреба в Дупница, държал и щанд в градския магазин, но отдавна е изнесъл бизнеса си от града.