Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Взел екссъдружника си и кръстник на дъщеря си за сътрудник в Народното събрание, кумеца си предложил за шеф на дирекция в Министерството на земеделието

Колеги: Само обещаваше да черпи с риба и филета, а нищо не донесе

Фирмата на народния представител Живко Мартинов, поискал от името на премиера Бойко Борисов 4 тона суджук от добрички бизнесмен, е направила изгодна имотна сделка в центъра на София. “Жизел Ж”, която суджук депутатът притежава изцяло, е купила парцел от 569 квадрата зад ИСУЛ, като продавач е държавата в лицето на областната администрация на столицата.

Откакто е сключена сделката в края на септември 2015 г., мястото стои запустяло, както е било от години. На него нито се строи, нито се предприема някаква дейност, увери се репортер на "168 часа".

Частен притежател на съборена едноетажна къща я е продал на "Жизел Ж" още през 2006 г. Това е половината от целия имот.

Така компанията на суджук депутата се оказва съсобственик с държавата в продължение на 9 г. По закон областният управител трябва да му предложи парцела първо на него, ако реши да го продава. Тогава процедурата се провежда без търг и конкурс по данъчна оценка, която е поне двойно по-ниска от реалната според специалисти в бизнеса.

В този район на София минимумът пазарна цена е 100 евро на квадратен метър, така че имотът би струвал поне 57 хиляди евро. При строеж на 8-етажна жилищна сграда с магазини на партера

апартаментите биха се продали по около 1200 евро на квадрат,

пресмятат брокери. Това значи, че общата цена може да стигне към 3 млн. евро.

Продажбата на парцела е станала по време на същия областен управител на столицата, който подаде оставка, след като се разбра за случая за продажбата на т.нар. царски конюшни - огромен имот на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски".

Веселин Пенев беше продал 7,5 декара от него за по 90 лв. квадратния метър. Общата цена се изчислява от брокери на около 11 млн. лв., а бившият шеф в КТБ Янко Иванов от Варна го придоби за 658 хил. лв.

Съджук депутатът Живко Мартинов е направил и друга изгодна имотна сделка в последните години. Той е продал над 2 декара имот в каварненското село Божурец на приятеля си, бивш съдружник и кръстник на дъщеря му Валентин Николов.

Препродажбата е повече от добра, защото Мартинов го е купил за 25 хил. лв. през 2005 г., а го е продал за 740 хил. лв. през 2014 г., ако се съди по декларацията му до Сметната палата.

Друга от фирмите на Живко Мартинов също има интересна имотна сделка. "Спорт груп", от която 50% са негови, притежава вила от 203 квадрата и парцел от 1024 квадратни метра в престижната местност Траката край Варна. Шестима души обаче са си поискали обратно имота и засега няма съдебно решение.

Освен с имотните си сделки депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е известен и с приятелските си и роднински назначения.

През 2014 г. той за малко да остане извън парламента.

Но влязъл благодарение на добрата воля на кумеца си, който му отстъпил мястото си.

Стилиян Митев получил най-много преференции през 2014 г., но се отказал в полза на кума си. В знак на благодарност Живко Мартинов като шеф на общинската структура в Добрич на ГЕРБ го препоръчал за шеф на апетитната дирекция “Поземлени отношения и комасация” в Министерство на земеделието и храните.

Софийската градска прокуратура заведе дело срещу него за това, че в предишната си длъжност като директор на областна дирекция "Земеделие" в Добрич е позволил фирма на баща му да стопанисва, хигиенизира и поддържа медицински плажната ивица в "Кранево-север" срещу 10 000 лв. на година общо за 6 г.

Баща му построил бунгала,

кухня за заведението на плажа и дори за известен период от време събирал такса според сигнала.

Освен че кадрувал в града и областта, както и в Министерството на земеделието станалият прочут като суджук депутат се обградил в Народното събрание и с други свои близки хора. За нещатен сътрудник назначил кръстника на дъщеря си и свой бивш съдружник във фирма “Калиакра инвест” Валентин Николов.

Намеренията на компанията преди 10 г. бяха да строят луксозен комплекс около едноименния нос на Черноморието. В това не успяха, но бизнес партньорът на Живко Мартинов получил достъп до парламента. Другата, която имала карта да влиза в Народното събрание като асистент на обвинения в рекет народен представител, била

секретарката от фирмата му

С нея според запознати поддържал много близки отношения.

Декларацията на Мартинов до Сметната палата показва още, че той е придобил 2/3 от къща с двор с разгъната площ от 375 квадрата в Добрич като дарение и приращение (постройки в имота, които може да не са обект на сделката - бел.ред.). В документа не е посочено кой е подарил имота на депутата.

Прави впечатление, че откакто е влязъл в парламента през 2014 г., наличните му парични средства са се увеличили.

Преди това в известен период той е имал неплатени задължения към НАП, заради което данъчните са запорирали дялове от фирмите му в размер на 769 хиляди лева. През 2013 г. запорът е вдигнат. И през октомври 2014 г. Живко Мартинов става народен представител. В първата си декларация посочва, че има 70 хил. лв. налични парични средства. През 2015 г. е притежавал 50 хиляди лева, които са дошли от дивидент.

Кой знае защо, в отделна графа е посочил други 150 хиляди лева

от печалбата на дружествата си. В следващата 2016 г. любителят на суджуците е имал налични само 50 хиляди лева, но от заплата. За дивиденти не се споменава.

През февруари на 2017 г. в края на предишното Народно събрание парите му изведнъж стигат 220 хиляди лева. При това не са вписани в графата “банкови депозити”, а като такива, които са му подръка.

Друг е въпросът, че никой не държи подобна сума в брой, вместо в банка. Само за два месеца, докато Народното събрание е било разпуснато и течеше предизборна кампания, Живко Мартинов е получил 36 хиляди лева от дивидент. Това е разликата в декларацията му от февруари и април т.г.

Суджук депутатът се возел в скъпо ауди, макар че в декларацията е посочил, че има волво за 7000 лв., купено през 2013 г.

Депутатът никога не се е изказвал от парламентарната трибуна, няма и внесени предложения. Единствено е чел доклади на комисиите, в които участва, когато председателят е бил възпрепятстван. Това са по околната среда и земеделието.

За сметка на това бил известен сред колегите си като Рибаря и постоянно им обещавал да им донесе от Добрич риба или суджуци. За трите години в парламента така и не устроил угощение със специалното месо или морски деликатеси.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе иск за снемането на имунитета на Живко Мартинов по сигнал за рекет над местен търговец за 4000 килограма суджук, 60 килограма телешка пастърма и филе УЕленаФ.

УКолкото и смехотворно да звучи това, месото, предоставяно на четири пъти по един тон, е на обща стойност 45 хиляди лева. Доколкото е видно от материалите по проверката, е изготвено по специална рецепта, която включва и еленско месо и по думите на народния представител е предназначено лично за министър-председателя", заяви Цацаров. По данни на прокуратурата

Мартинов лично извозил с бус месото

до помещение, в което организирал сушенето му. Според проверката нито една подкова не е стигнала до Бойко Борисов.

Срещу Мартинов има сигнал за престъпна дейност от 18 април 2017 г. ДАНС пък изпратила справка до премиера с данни за вероятни злоупотреби с името на премиера. По думите на Цацаров на Мартинов ще му бъде образувано досъдебно производство за пет групи престъпления - изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши престъпление по служба.

Върху собственика на месопреработвателния цех по думите на главния прокурор бил упражняван анатиск да подпомага политическата дейност. Бил заплашван, че бизнесът му ще бъде смачкан, че ще му изпратят и проверки от Агенцията по храните, ако откаже.

Трябвало да плати и мебелировката уж за централата на ГЕРБ, но вместо това мебелите се озовали в офиса на фирмата на Живко Мартинов.

Третото обвинение срещу него било за натиск върху търговеца да купи климатик за партията, който също вместо при управляващата формация бил монтиран в офиса на депутата. Поискал още от месаря да плати два сглобяеми гаража и да инсталира камери за видеонаблюдение.

Народният представител принудил служител на МВР да анулира фиш за нарушение на шофьора му, поискал полицията да освободи задържани камиони, натоварени с незаконно придобит пясък от с. Кранево и предназначени за строеж на частен хотел, както и очаквал полицията да накара длъжници, купили пшеница от Мартинов, да му я платят.

И това не е всичко. Според сигнала Мартинов оказвал натиск и върху окръжния прокурор на Добрич

да оневини бивш заместник-министър, предизвикал катастрофа с двама загинали. Магистратът не се е поддал и в момента има влязла в сила присъда за 4 г.

Мартинов оказвал натиск и върху ръководители на държавни учреждения за назначения и уволнения, за ползване на определени адвокати.

Предложил и заместник-кмет на Каварна от младежкия ГЕРБ в Добрич в лицето на Ивелина Илиева, която сега вече е заместник областен управител.

Помогнал на настоящия кмет на Добрич Йордан Йорданов, издигнат от Реформаторския блок, да спечели изборите.

Причината е, че имал конфликт с кандидата на ГЕРБ и управник на града 3 мандата Детелина Николова.

ТОПЛОКАЦИЯ: Имотът на ул. “Петра” 4 в София, който фирмата на суджук депутата “Жизел Ж” купила от областната управа.
ТОПЛОКАЦИЯ: Имотът на ул. “Петра” 4 в София, който фирмата на суджук депутата “Жизел Ж” купила от областната управа.
КУМЕЦ: Стилиян Митев не упражнил контрол, че баща му стопанисва без право имот на Министерството на земеделието в Кранево.
КУМЕЦ: Стилиян Митев не упражнил контрол, че баща му стопанисва без право имот на Министерството на земеделието в Кранево.