Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Гатев СНИМКА: Архив
Георги Гатев СНИМКА: Архив

Трябва да си много прост като юрист, за да не разбереш, че няма нарушение. В бюрото не можем да разберем какъв е проблемът. Изненадани сме. Това коментира за "24 часа" Георги Гатев. Той е зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС. По-рано днес се разбра, че юристът, който е един от известните столични адвокати, се срещал с трима обвиняеми магистрати, за да им каже как да напишат заявления, за да се извърши проверка дали спрямо тях законно са използвани СРС-та. Това били варненският съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото срещу Веселин Марешки, плевенският прокурор Димитър Захариев и пловдивският Росен Каменов.

Гатев обясни, че в бюрото идвали десетки хора, за да подават молби. "Хората идват тук, пишат молбите, по някой път секретарката им помага, защото те не знаят как. Подписват специална декларация, стават и си заминават", каза адвокатът.

Той допълни, че при тях в бюрото отивали и обвиняеми, и подсъдими, включително магистрати и депутати с висящи дела. "Някой даже не сме ги знаели какви са", коментира адвокатът.

"Засега чакам и не мога да отреагирам, докато не видя, че съм залят целия, за да си отворя устицата", каза юристът.

Той обясни, че познава съдия Светлозар Георгиев и прокурор Димитър Захариев. Варненският съдия го познавал още от времето, когато Гатев беше член на ВСС. Когато Георгиев дошъл в София, двамата случайно се видели в кафенето до Съдебната палата. "Нали разбирате, че не е възможно в 12 ч на обед нелегално да съм се видял с него до Съдебната палата", каза Гатев.

Тогава Георгиев го попитал къде и как да си подаде молбата. Юристът му казал къде, съдията отишъл и си я подал при секретарката на бюрото. По това време Гатев не бил в институцията.  "Молбичката, за която толкова много труд е бил изхабен, всъщност се състои от две изречения", каза Гатев.

Захариев пък ходел поне пет пъти в бюрото и питал какво става по неговата проверка и кога ще му дадат отговор. Проверката за СРС на Георгиев и на пловдивския прокурор Росен Каменов още не била започнала.