Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато на плажа или в планината ни свари гръмотевична буря, има няколко правила, които трябва да се спазват. Първото от тях е човек да махне от себе си всички метални предмети, гривни и верижки - по ръцете, по шията и по краката. Това включва и металните часовници. Телефоните е добре да бъдат изключени.

"Аз съм бил свидетел на трагедия на плажа при гръмотевици. Наблюдавал съм как човек влезе във водата. Всички си мислят, че е много приятно, но всъщност е много опасно. Тялото става като проводник. Един мъж с ланци на шията реши да се къпе, гръмотевицата го удари и почина на място. Така че нека хората да внимават", предупреждава Петър Янков.

А любителите на походи в планината трябва да се информират за краткосрочните прогнози за времето. Те са по-точни за явленията в атмосферата, отколкото дългосрочните. По принцип според метеоролозите прогнозите се сбъдват в 60% от случаите.

По планинските пътеки туристите трябва да се пазят от поройни корита при гръмотевици и дъжд, които влачат клони и камъни.

Не е подходящо да се крием под дърветата, а още по-малко ако са високи. Ако от небето гърми, е най-добре да търсим ниски места. На открито трябва да се заеме място плътно до земята независимо от това, че вали. При това е задължително да се отстранят всякакви инструменти - вили, лопати, кирки, щеки.

Много хора си мислят, че автомобилите на полето привличат светкавиците, но по законите на физиката и електродинамиката колата е едно от най-защитените места. Действа като т.нар. фарадеев кафез и в него не може да проникне светкавица. Той защитава всички, които са вътре в купето. Дори върху автомобила да падне гръм, няма да проникне във вътрешността.

Опасни са явленията, при които светкавицата и гърмежът са почти едновременни. Това означава, че сме близо до гръмотевичния център. Ако има разлика във времето, в което се проявяват двете явления, те не са опасни. Явно гръмотевицата е на около 4-5 км, казват метеоролозите.

Още за опасните явления, четете в хартиеното издание