Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Магнитни бури не се очакват, само увеличена слънчева активност в отделни дни, жеги до 35-40 градуса

Най-доброто време за плаж по Черноморието ще е между 24.07. и 2.08., а после от 20.08. до 2.09.

В Гърция - до края на септември

Юли ще е топъл, първата половина на август - влажна, а втората - по-стабилна и по-суха. Началото на септември - до 15-и, ще е приятно топло.

Като цяло времето до края на лятото ще бъде много динамично, с чести температурни амплитуди и редуване на валежи със сухи периоди. Тази година не се очакват екстремално високи или ниски температури в сравнение със средните за сезона. Това съобщи пред "168 часа" метеорологът Петър Янков от TV-MET.

Най-горещите дни, които предстоят, ще са около 21-22 юли и 26-27 юли с максимални температури от 35-40 градуса. Това е

под абсолютните рекорди, измеренив България,

които са в порядъка от 43 до 47 градуса. "Така че жегите тази година не трябва да ни плашат", допълни Янков.

Т.нар. горещници - най-топлите дни през лятото, са между 27 и 29 юли, но въпреки високите температури времето ще е динамично и се очакват валежи. Народната метеорология твърди, че когато горещниците са по-влажни, зимата ще бъде студена, с много сняг и виелици. Синоптиците не се наемат да потвърдят тези вярвания и да ги подплатят с научни факти. Според тях юли ще приключи с температури над нормата. Валежите в западната половина от страната също ще са повече от установената средна стойност.

Три влажни периода предстоят до края на месеца със средна стойност над 8 литра на кв. м. Дъжд ще падне първо около 13 юли в западните и северните части от страната. Между 17 и 19.07. ще вали следобед, но температурите ще са високи. А от 19 до 23.07. дъждовете ще обхванат цялата страна, като по-интензивни ще бъдат в централните и източните райони.

Четиридневните валежи ще разхладят

въздуха и в следващите 24-25 юли няма да е жега. Живакът тогава ще стигне най-много до 24-29 градуса в различните части на България.

Най-добрите дни за разходка в планината ще са между 24 и 26 юли, когато горе, на високо ще е топло за сезона и предимно слънчево.

Според Петър Янков от TV-MET целият месец е подходящ за плаж, но най-добрият период е десетдневието от 24.07. до 03.08. Тогава

морската вода вече ще е между 24 и 27°, и температурната разлика с въздуха ще е най-малка.

В курортите на Халкидики и другите близки до България места традиционно ще е леко по-горещо. А Атина има разлика от 5-6 градуса в сравнение със Солун и Кавала. По островите обаче ще е по-приятно заради прохладата от водата. В южната ни съседка ще е подходящо за плаж чак до края на септември, когато ще завали.

Добрата новина за всички, които ще почиват на открито, е, че слънчевата активност ще бъде слаба, а магнитни бури не се очакват до края на лятото по данни на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ. През юли леко геомагнитно повишение ще има около 13.07. и от 18 до 22.07.

Хората с операции, метални пластини в тялото си и особено в областта на главата,

понасят трудно магнитните бури. Те може да предизвикат проблеми със здравето и на сърдечноболните, както и на по-лабилните. Освен това те влияят на комуникациите и дори на техниката, казват специалистите.

Под слънчева активност се разбира количеството излъчена енергия от слънцето. Едно от проявленията й са т.нар. коронални изхвърляния на маса, при които в междупланетното пространство се отделя високоенергетичен облак от слънчева плазма. За 2-3 дни той достига до най-външната обвивка на Земята – магнитното поле (или магнитосфера). Сблъсъкът на слънчевата плазма със земното магнитно поле може да предизвика магнитни смущения, а при силни промени в магнитното поле – магнитни бури. Наричани са още геомагнитни (от гея – земя на гръцки - бел. ред.).

Най-точни са прогнозите за геомагнитни смущения и бури в краткосрочен период до 3 дни.

Това е така, защото ефектите от процесите на Слънцето се проявяват на Земята до 2-3 дни.

Късмет ще имаме и през август,

когато също не се очакват магнитни бури и сериозни смущения. Повишение на геомагнитната активност може да има около 6-8 и на 17-18 август. Единствената опасност е около 25 август, когато би могло да има слаба геомагнитна буря.

Иначе макар и август да е според статистиката най-отпускарският, не целият месец ще е подходящ за море. Причината е, че на Балканите глобалното затопляне се проявява чрез засилване на неблагоприятните явления - чести валежи и смяна на периоди със затопляне и застудяване. Това все по-често ще се наблюдава по нашите географски ширини, казва Петър Янков.

Първата половина на август ще е по-динамична и тогава се очакват повече валежи. За почивка на българското Черноморие ще е по-подходяща втората част на месеца.

Най-горещите дни през август ще са на 11-ти и на 23-24-ти,

когато живакът ще се качи до 33-38. По-свежо ще е около 8-9 август, когато максимумът ще е между 24 и 29 градуса.

През месеца, в който работа преустановяват депутати и магистрати, валежи над 8 литра на кв. м ще паднат между 15 и 17 август в източните райони, а в следващите два дни - в цялата страна, като интензивни ще са в централните и източните райони.

Най-благоприятният период за планински походи

през август ще е отрязъкът между 20-ти и 29-ти. Тогава се очаква времето да е топло за сезона и предимно слънчево, като синоптиците не предвиждат неблагоприятни за изкачване на върхове явления като гръмотевици и дъждове.

Най-доброто време за плаж по българското Черноморие през август ще е от 20-ти до края на месеца и периодът ще продължи даже до 1 и 2 септември. Тогава ще е топло за сезона, а

температурата на морската вода

ще е между 23 и 26 градуса. Краткотрайни валежи ще паднат край брега около 26 август.

Септември ще е по-сух и по-топъл от обичайното, казва още синоптикът Петър Янков. Според природните закони в началото на месеца -

между 5-и и 8-и, морето се обръща

и особено на север става по-хладно и с превалявания. Това ще се случи по прогнозите и тази година, но малко по-рано - между 3-ти и 5-ти, а захлаждането няма да е трайно. Чак до първия учебен ден на 15.09. ще е приятно край брега с почти еднакви температури на водата и на въздуха - около 21-24 градуса. Като цяло септември ще е много подходящ за почивка на всички, които искат да използват края на лятото за последно море.

Повече слънце след средата на месеца ще има между 20 и 22, което ще е преди почивните дни

за Деня на независимостта. От 16 до 19 и от 23 до 25 септември ще са периоди на сериозни и чести валежи. Това важи и за курортите в Северна Гърция

според предварителни прогнози

на Американската метеорологична общност. За 24 септември дъжд и гръмотевици се предвиждат и за Южна Гърция.

След това обаче времето в България и съседната ни страна ще се стабилизира и се очаква целият октомври да е сравнително сух и топъл за сезона.

Петър Янков, синоптик
Петър Янков, синоптик