Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шубето е голям страх. Това би казал мъдрият български народ , когато прочете новината, че самолетът, с който руският президент Владимир Путин е пътувал за срещата на Г-20 в Хамбург, е заобиколил с около 500 км, за да избегне прелитането над Естония, Латвия, Литва и Полша, както и над Украйна. Според системите за проследяване на гражданските полети, предаде агенция "Ройтерс", руският правителствен самолет не е следвал пряк курс от Москва до Хамбург през въздушното пространство на Беларус и Полша. Вместо това самолетът "Ил" – с регистрационен номер RA-96022, е летял над Балтийско море, преминавайки по пътя си над Финландия и Швеция, преди да навлезе във въздушното пространство на Дания и Германия.

И правилно, защото, ако цитирам пак нашият умен народ, Путиновият полет е от типа: „гузен негонен бяга”. Или „страх лозе пази”.

Но освен новината от Ройтерс, за хвърчащия по Околовръстното, от Варшава дойде добра новина. И тя е, че българският президент по време на срещата на държавите от инициативата „Три морета” нито веднъж не е споменал за сваляне на санкциите срещу Русия. И правилно, защото би трябвало Радев да знае латинската поговорка: „Si vivis Romae, Romano vivito more!” В превод: „Ако живееш в Рим, живей като римляните!” Или казано по нашенски: ако си президент на натовска държава дръж се като президент на натовска държава. За да не се налага да клинкаш по Околовръстното.

*Александър Йорданов във фейсбук