Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият играч на ЦСКА Петрус Бумал разказва наляво и надясно, че българското първенство е джунгла и той едва се е измъкнал.

Българският запалянко обича да гледа английски и испански футбол, а понякога италиански и дори френски. И съответно гледа да е в крак с последните новини от топ първенствата на Европа. Но дали европейците знаят нещо за българската "А" група, която от известно време носи скучното име Първа лига.

Вероятно германските, английските или френските футболни фенове рядко се сещат да погледнат към нашите географски ширини. Единственият им шанс е да попият от впечатленията на играчи, които са поритали у нас и след това са се изстреляли към по-елитните шампионати. Такъв е случаят с камерунеца Петрус Бумал, който имаше честта да носи фланелката на ЦСКА. Същият този герой разказа пред френска медия, че футболът в България е истинска джунгла и той се смята за истински щастливец, че е успял да се измъкне. Най-скандалното му твърдение е, че босовете на "червените" са го заплашили да му счупят краката, ако още веднъж заговори за смяна на отбора. Но да караме подред.

Още в началото на своето интервю Бумал признава, че абсолютно случайно е попаднал в българския футбол. Неговият мениджър му обещавал бляскав трансфер в голям клуб с пари и традици, но го зарязал на финалната права. И притиснатият от обстоятелствата футболист приел офертата на "Литекс", тъй като чул от свои колеги, че там поне плащат редовно.

По собствените си спомени Бумал играе на високо ниво в ловешкия тим и дори получава шанс за изява в евротурнирите. След това обаче идва онзи скандален мач с "Левски", в който Стойчо Стоилов извади отбора и впоследствие той беше изхвърлен в "Б" група. Камерунецът твърди, че в този момент е пожелал да бъде продаден, тъй като не му се играели селски мачове. Началниците все обещавали да му уредят трансфер, но това не се случило. В края на сезона халфът заминал на почивка в Тайланд, а като се върнал се оказало, че вече е играч на ЦСКА.

"Всичко бяха подготвили в мое отсъствие. Без да подписвам нов договор, изведнъж се оказах играч на съвсем друг отбор, но със същите финансови условия. Само в българското първенство могат да се случат подобни неща", твърди Бумал. Той преглъща промяната и играе една година с червения екип. След това обаче подава документи в БФС и ФИФА, за да докаже, че след края на сезона е свободен агент и може да си търси нов отбор. И тук, според камерунеца, започват големите му проблеми. Той твърди пред френското издание, че шефовете побеснели от желанието му да си тръгне без трансферна сума и го засипали със заплахи. В някои от тях дори му обяснявали подробно как ще му счупят краката. Свързали се и с жена му, за да я притиснат и нея.

"Повтаряха ми, че няма да ме пуснат, защото съм най-добрия им играч и феновете ще се ядосат. След многобройните заплахи изготвиха фалшив договор, че съм преподписал. Докладвах за случая в тяхната футболна федерация. Успях с помощна на адвокат да се измъкна и след края на сезона си тръгнах, без да вдигам много шум", оплака се Петрус Бумал на всеослушание. И за да не оставя съмнение относно своето отношение към българския футбол, в същото интервю той говори за уредени мачове от "А" група.

"В някои срещи вратарят допускаше фрапантни грешки, а преди други изведнъж се контузваха по 4-5 основни футболисти. Странни бяха тези случаи. Сега желанието ми е да играя в едно спокойно и нормално първенство", пожелава си повече никога да не се връща у нас наплаш ният камерунец.