Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Замърсявания има от пристанищата, до реките водата е по-студена и по-мътна

Години наред пречиствателната станция на Златни пясъци изнемогва

Откакто настъпиха жегите и стана време за море, изборът отново е дали да почиваме в България или в Гърция? Достатъчно чисто ли е при нас, къде е по-близо, къде е по-спокойно и къде има повече забавления и атракции, къде е по-скъпо, къде е подобрено състоянието и къде - влошено?

Тази година 11 плажа от 81 общо по нашето Черноморие са се сдобили със сертификат от престижната международна класация "Син флаг", който показва чистота на пясъчната ивица и на морето. С най-добри показатели са Оазис, Дюни, “Слънчев бряг юг”, Слънчев ден и Албена. Но само на около 300 км от граничните пунктове с Гърция може да се намерят и

прекрасни гръцки плажове със

ситен пясък и изумруденосиньо

море - Арменистос и Каламици на Халкидики, Йерисос, Тасос на едноименния остров и няколко невероятни миниплажа на юг от Олимпиада. Гърция предлага и друг тип морски курорти, които са около скали и са с по-камениста ивица, но пък са подходящи за любителите на гмуркането.

На фона на нашите 11 плажа със син флаг южната ни съседка може да се похвали с доста по-голям брой - цели 486. Повечето от тези курорти са близо до България - китни селца на Халкидики, Северна Гърция, Ласити на остров Крит и Цикладите. Единствените недостатъци на гръцките курорти са местата с камъчета вместо пясък и устията на реките, които се вливат в морето и правят водата по-студена. Там видимостта е намалена, което предизвиква неудобства за гмуркачите.

За разлика от Гърция, където няма занемарени ивици, у нас дори

единственият наш залив от топ 10 на най-красивите в света - Болата,

е оставен на самотек, мръсен и неподдържан. Той е на територията на община Каварна. Проверка на "168часа" установи, че там няма нито контейнери за боклук, нито тоалетни, нито чешми, но има огромен интерес от чуждите туристи.

За сметка на това близката Албена е единственият по-голям курорт, който се отличава с копринен пясък, не е презастроен, има парк, а ивицата е широка.

Само на 13 км от този рай на изхода на Златни пясъци се разнася невъобразима воня. Пречиствателната станция, която се излива в местността Панорама, е безпомощна да поеме отходните води от многобройните хотели в курорта.

Освен тръбите замърсявания по Северното Черноморие има на плажовете на Българево, Аспарухово, Галата, където стоят корабите на рейд, и Офицерския плаж на Варна. Пристанищата също замърсяват водата.

И на юг има подобен проблем. Малко след началото на летния сезон на Северния плаж в култовия къмпинг "Каваците" край Созопол

потекоха фекалии и неразградени парчета тоалетна хартия

За ужас на летовниците нечистотиите се излели директно на брега от тръба за дъждовна вода.

И ако това е проблем от тази година, заливът Вромос е известен със замърсяването си от години. Там акостират танкери, които разтоварват нефтени суровини, защото наблизо се намират складовете на "Лукойл-Нефтохим".
Черно море тази година има специфичен цвят

- изумруденосин, като водата е по-мътна от нормалната. Според учени това се дължи на фитопланктон. Водата около реките пък променя цвета си към кафяво. Южната част на Черноморието по традиция е посещавана повече. Популярни са и къмпингите с т.нар. екоплажове - Корал и Делфин.