Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИРОСЛАВ БОРШОШ
МИРОСЛАВ БОРШОШ

 След среща при Бойко Борисов рокадата, предложенаот министър Павлова, отхвърлена

Бомбите от еднодневната война в ГЕРБ уцелиха неочаквано на “Позитано” 20

Борислав Велков - син на червения депутат Славчо Велков, изкара по-малко от ден на поста

Фейсбук и социалните мрежи върнаха Мирослав Боршош обратно в Националния дворец на културата по-малко от денонощие след като той бе свален от поста.

Мощната подкрепа на интелектуалци в мрежата най-вероятно е впечатлила министър-председателя. В кампанията по спасяването на Боршош участваха именити творци, интелектуалци, журналисти, актьори, художници, певци.

Когато гащите

побеждават

книгите и

театъра,

коментира уволнението му журналистката Нери Терзиева.

Цигуларят Веско Пантелеев Ешкенази написа по адрес на Боршош: “Човек с размах и визия да управлява културна институция с национален мащаб... Бях част от един екип, чиято работа беше отдадена, прозрачна и резултатна. За мен беше чест! Полетът и за мен приключи!”

Стореното за културата не трябва да се забравя, написа бившият посланик Леа Коен.

В негова защита излезе и оперната певица Дарина Такова: “ Мирослав направи чудеса в двореца! Обгрижи нас, творците. Обърна внимание на всяко едно от изкуствата. Напълни двореца с култура, и то за отрицателно време. Боршош има класата и поведението, с което накара всеки един от нас, с които беше в сътрудничество, да се почувства специален и единствен.”

Бойко Борисов събрал във вторник всички спорещи страни в този казус.

Кой какво твърдеше в понеделник вечерта?

Около 18,30 ч изненадващо Лиляна Павлова уволни Боршош - не изпълнявал системно указания, дадени от нейното министерство на българското председателство на съвета на ЕС. Според нея имало риск председателството да се провали.

Половин час по-късно във фейсбук Боршош върна “топката”: “Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона… Хаосът, който цари през последните два месеца заплашва да го провали.”

В 22,30 ч пред “24 часа” Павлова обяви - 9 млн. лв. от 2014 г. досега е загубата на НДК. По думите ѝ не са ѝ предоставяни отчети, дружеството е работело без бизнес план, не е заверен и финансов отчет за 2016 г.

Във вторник сутринта във фейсбук вече имаше група #азсъмндк.

В ранния следобед вече се стигна и до срещата при Бойко Борисов - при него са били Павлова, Боршош и министърът на културата Боил Банов. Според правителствената пресслужба са били изчистени противоречията относно начина на управление на дружеството.

“След изключително важна среща, която проведохме с премиера, съм спокоен и удовлетворен, че българската култура победи, и му благодаря, че доказа на всички ни, че това може да се случи. Вярвам, че държава, която се вслушва в гласа на своята интелигенция, има достойно бъдеще”, написа Боршош във фейсбук и благодари за подкрепата.

Позицията на Павлова виж тук.

Пряк участник в скандалите от последното денонощие споделя, че премиерът Бойко Борисов е подписал с “да” под идеята на Лиляна Павлова да бъде освободен Боршош, както и че е бил съгласен с нейните аргументи. Ден по-късно най-вероятно заради реакцията в социалните мрежи, които подкрепиха Боршош заради превръщането отново на НДК в културно средище, премиерът е променил позицията си.

Представител на единия лагер сподели, че министър-председателят е бил подведен от един от най-добрите си министри. От другия лагер пък твърдят, че финансовите проверки за вложените средства в НДК продължават, независимо че Боршош излиза победител. И за да няма нови жертви покрай председателството,

той ще бъде на

подчинение на

културния

министър

Боил Банов

НДК беше вече веднъж към това министерство. Тогава възникнаха необичайна конкуренция и напрежение между иначе лежерните и интелигентни мъже, каквито са тогавашният министър Вежди Рашидов и Боршош. Тогава принципал на НДК стана вицепремиерът Томислав Дончев. Еднодневната война между Павлова и Боршош обаче уцели освен НДК изненадващо “Позитано” 20 . В централата на БСП били безкрайно изненадани от избора на Борислав Велков за изпълнителен директор в двореца. Оказа се, че баща му - червеният депутат Славчо Велков, не е уведомил предварително соцръководството за назначението на сина си. (Очаквайте интервю с него.)

Според запознати и соцлидерката Корнелия Нинова е научила от медиите. Славчо Велков е депутат от гражданската квота, няма ангажименти към партията, напомниха червените.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА